Ljudski odnosinajnovijeNaslovna vijestPorodicaPraktična LolaŽivot

20 rečenica koje možete reći ćerkama osim „Baš si lijepa“

Tokom dana hvatala sam samu sebe kako to govorim našoj 18-omjesečnoj kćerki prilično teško. Svakom afirmacijom koja sadrži riječi slatka, lijepa ili predivna koja mi se skotrljala niz jezik nešto bi u meni odjeknulo da nešto nije u redu. Moje srce mi govori da biram fraze koje više govore o moći i svrsi.

Prevela: Saša Leper

Jessica Kormer / Her View From Home

Foto: Pixabay

Nemojte me shvatiti pogrešno. Ne želim potpuno ukinuti ove riječi iz svog vokabulara niti ih ikako osuđujem. Možemo pohvaliti svoje djevojčice u vezi sa izgledom; međutim, izgled ne bi trebao biti fokus.

Iz iskustva, priznajem da mi je teško odabrati najbolje riječi. Ponekad mi samo izlete bez da dva puta promislim. Moj suprug i ja biramo da zadiremo dublje kada razgovaramo sa svojom kćerkom. Sastavili smo listu korisnih fraza kojim želimo početi afirmisati svoju djevojčicu od ranog doba, kroz njen razvoj i djevojaštvo.

Listu smo postavili na frižider kako bismo imali svakodnevni podsjetnik. Nekim danima koristimo samo neke od ovih afirmacija, a nekim upotrijebimo svih dvadeset. Umjesto da joj kažemo „slatka si“ i „baš si lijepa“ vježbamo korištenje osnažujućih fraza za koje se nadamo da će je navesti da gleda dublje od svog fizičkog izgleda ka svojoj inteligenciji, sposobnostima i srcu.

Naposlijetku, to su kvaliteti koji su značajni, a ne nova frizura, najnoviji trend šminkanja, stil odječe ili simetrija crta lica. Stalna emotivna podrška ili ohrabrenje ne samo da osnažuju emocije vašeg djeteta, već nastavljaju da ih osnažuju i kada odrastu.

Apelujem, ako već niste, da i vi koristite ove afirmacije sa svojim djevojčiama.

 1. Sposobna si da promijeniš svijet.
 2. Jedinstvena si, ni nalik na ostale.
 3. Imaš predivnu dušu.
 4. Tako si pametna.
 5. Budi svoja bez obzira na sve.
 6. Sposobna si da pomogneš drugima.
 7. Pomijeraćeš planine.
 8. Jaka si.
 9. Tvoje srce je prepuno ljubavi.
 10. Ti si nam sve na svijetu.
 11. Zahvalni smo Bogu što nam te je dao.
 12. Imaš najbolji smisao za humor.
 13. Predivno se smiješ.
 14. Veoma si voljena.

 15. Fantastično se grliš.
 16. Ponosni smo na tebe.

 17. Odlično si to uradila!

 18. Zaslužuješ dobrotu.

 19. Kosmos te voli.
 20. Imaš nevjerovatnu maštu.

Nemojte ove afirmacije čuvati samo za one koje volite. Možete ih dijeliti i mališanima u školi, u svojoj grupi za igranje, u parku. Što im više dajemo bolja će biti budućnost i našim djevojčicama i našem svijetu.

Samo ovih dvadeset fraza  će vam pomoći da budete svjesni i da poboljšate emocije koje dajete svom djetetu.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije