AktivizamFeminizamHrabra Lolanajnovije

Šta se desi kada na čelo patrijarhalne zemlje stavite ženu?OVO!

Na čelo Malavije je došla žena, poništila preko 1500 dječijih brakova i poslala djevojčice nazad u školu.

Prevela: Saša Leper

Kris Di / I Heart Intelligence

Theresa Kachindamoto nikad nije željela da bude poglavarka.

Živjela je u drugom gradu i imala mnogo braće i sestara. Ali uprkos tome, njena reputacija da je „dobra sa ljudima“ obezbijedila joj je ovo neočekivano imenovanje. Na kraju joj je saopšteno da će dobiti posao htjela to ona ili ne.

Tako je ova žena dobrog srca postala starija poglavarka i odmah prekinula praksu dječijih brakova u svojoj zajednici. To je inače bila prihvaćena kulturološka praksa, a mnogi roditelji su rano vjenčavali svoju djecu, uglavnom iz finansijskih razloga.

Kachindamoto je bila odlučna da prekine tradiciju koja je tinejdžerke pretvarala u supruge u majke daleko prije nego što napune 18 godina.

Kada je posjetila područje Monkey Bay, poglavarka se susrela sa djevojčicama koje su sa svojih 12 godina već imale i supruge i djecu. Rekla je:

„Htjeli vi to ili ne, želim da se ovi brakovi okončaju.“

Kachindamoto je iskoristila svoju poziciju da poništi više od 1500 dječijih brakova od 2017. godine, a djevojčice koje su udate prije nego što su uspjele završiti obrazovanje je poslala nazad u školu.

Napravila je hrabar iskorak ka okončavanju siromaštva u Malaviji, za koju je statistika UN-a iz 2017. godine pokazala da oko 45% djevojčica nisu u mogućnosti da nastave školovanje nakon osmog razreda.

Pored toga, želi da okonča i „kusasa fumbi“, proces u kome se maloljetne djevojčice – u mnogim slučajevima imaju samo 7 godina – odvode u kampove kako bi ih se treniralo u seksualnim vještinama da bi što bolje mogle zadovoljiti svoje potencijalne muževe.

Kachindamoto je zaprijetila da će smijeniti bilo kog poglavara koji dozvoli ovu praksu, mijenjajući zakone koji su određivali načine na koje se ljudi mogu ponašati.

Chief Theresa Kachindamoto is a Senior District Chief in Malawi who has taken on the task of single-handedly reversing…

Gepostet von Vital Voices am Montag, 6. März 2017

U jednoj situaciji nije imala drugog izbora osim da otpusti četiri poglavara područja u kome su se dječiji brakovi još uvijek praktikovali, kao i da navede 50 podpoglavara da potpišu sporazum o ukidanju prakse ranog braka.

Zbog svega ovoga, Kachindamoto je primala i prijetnje smrću:

„Nije me briga, ne smeta mi to. Rekla sam kako god, možemo razgovarati, ali te djevojčice se vraćaju u školu. Poglavarka sam dok ne umrem“, rekla je smijući se.

Za detaljniji prikaz Kachindamotoine borbe protiv prakse dječijeg braka pogledate kratki dokumentarac:

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije