najnovijeNaslovna vijestŽivot

Kako ovisnost o društvenim mrežama može dovesti do zavisti, tuge, ljutnje, pa čak i depresije

Posežete za svojim pametnim telefonom čim se ujutro probudite? Lutate internetom ili provjeravate poruke za vrijeme ‘druženja’ s porodicom i prijateljima? Godišnji odmor bez pristupa internetu ne dolazi vam u obzir? Vrijeme je da ozbiljno razmislite o digitalnom detoksu.

Prenijela: Redakcija

Živim.hr

Foto: Tianyi Ma / Unsplash

Život modernog doba nezamisliv je bez tehnoloških izuma. Većina ih uveliko olakšava komunikaciju, posao i cijeli niz svakodnevnih aktivnosti. No, kad govorimo o uređajima poput pametnih telefona i računara, uz lakoću dolazi i opasnost pretjerivanja i ugrožavanja fizičkog i mentalnog zdravlja.

ZAŠTO JE REDOVАN ODMAK OD TEHNOLOGIJE VAŽAN

1. ODMOR, FOKUS I UČINKOVITOST

Nije slučajno da su digitalni uređaji za ličnu upotrebu danas postali najveći kradljivci vremena i najveća distrakcija u privatnom i poslovnom okruženju. Činjenica da je pametni telefon stalno uz vas čini mogućnost stvaranja ovisnosti još većom pa tako u svakom slobodnom trenutku skačete iz stvarnog života u onaj virtualni, provjeravate poruke ili elektronsku poštu.

Pritom ne samo da ugrožavate svoju organizaciju vremena, nego manje boravite na otvorenom, manje ste fizički aktivni, ali i ugrožavate svoje mentalno zdravlje.

Konstantna upotreba pametnog telefona pravi je autoput do mentalnog nereda. Suprotno očekivanoj boljoj informiranosti i većoj učinkovitosti, fokus vam je raspršen na sve i svašta, a organizacija vremena loša. Jednostavnije rečeno, u vašem umu vlada nered. Uvesti red znači uvesti kontrolu nad vremenom koje provodite uz svoj pametni telefon ili računar. To znači dati svom umu priliku da se odmori od pretjerane stimulacije koju izazivaju prebrzi, prekobrojni i vrlo često potpuno nepotrebni sadržaji.

Za početak pokušajte primijeniti jedan od ova tri koraka:

  • ne koristite pametni telefon, računar, ali niti televizor sat do dva prije odlaska na spavanje – prošetajte, čitajte i pripremite stvari za drugi dan
  • ne provjeravajte poruke ili društvene mreže prvih sat vremena nakon ustajanja – čitajte, slušajte muziku ili razmrdajte tijelo prije dnevnih napora koji vas čekaju (u sat vremena stignete sve od navedenog)
  • odredite tačno vrijeme korištenja interneta, baš kao što biste to odredili djeci, a onda se tog pravila i pridržavajte

 

2. VLASTITI ŽIVOT NASPRAM TUĐEG

Ovisnost o digitalnoj tehnologiji danas se u najvećoj mjeri svodi na ovisnost o društvenim mrežama. Tamo, u nekom virtualnom svijetu stvari vrlo često uopšte nisu onakve kakvima ih se prikazuje. Uspoređujete li se sa ‘boljima’, ‘ljepšima’ i ‘sretnijima’ nepotrebno se izlažete negativnim posljedicama poput zavisti, tuge, ljutnje, nezadovoljstva vlastitim životom ili u najgorem slučaju depresije. Sama činjenica da se uspoređujete ne čini vam dobro, ali ukoliko toga niste svjesni ne možete se od toga niti odmaknuti.

Stoga se zapitajte koga, koliko i zašto pratite na društvenim mrežama. Gledajte na vrijeme provedeno u promatranju tuđih života kao izgubljeno vrijeme za ulaganje u kvalitetu vlastitog. Mogli biste se iznenaditi koliko sopstvenih ideja i prilika možete realizirati čim na život počnete primjenjivati vlastite kriterijume i norme umjesto tuđih.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije