Hrabra LolanajnovijeNaslovna vijestPreduzetništvo

Tajni život jedne tjelohraniteljke

Jacquie Davis navodno je prva žena koja je postala tjelohraniteljka u Velikoj Britaniji i do sada se brinula za sigurnost članova kraljevske porodice, slavnih osoba, spašenih talaca te je obavljala razne operacije nadgledanja tokom svoje 30-godišnje karijere. Sada je njen život inspirisao snimanje filma kompanije Netflix.

Prevela: Staša Nikodinović

Izvor: bbc.com/news

Inicijalno se bila pridružila policiju, a tokom osamdesetih donosi odluku da pređe u privatnu kompaniju za angažman tjelohranitelja kako bi karijeru učinila raznovrsnijom.

„Željela sam da radim na bliskom čuvanju osoba, da radim nadgledanja i da više istražujem”, kaže ona.

Posao tjelohranitelja trenutno je u žiži interesovanja zahvaljujući TV seriji kanala BBC One „Bodyguard” u čijem se centru zbivanja nalazi odnos između državne sekretarke i njenog privatnog tjelohranitelja koja uključuje napet zaplet, mnogo akcije ali i zabranjenu aferu između dvoje glavnih protagonista.

Foto: bbc.com/news

„Tehnički se radi o odličnoj TV drami”, kaže Jacquie i tvrdi da iako se povremeno slične afere dešavaju to može imati samo jedan ishod- trenutni otkaz bez pogovora.

Tokom karijere Jacquie je putovala širom svijeta, odsjedala u hotelima od 5 ili 6 zvjezdica ali tvrdi da taj posao nakon stajanja na nogama 12 do 16 sati i nije više toliko glamurozan. Osim toga, uz ovaj posao veoma je teško imati normalan privatni život zato što se ponekad izbiva i 8 do 10 sedmica.

Jacquie se specijalizirala i za jedan od opasnijih dijelova ovog posla- nadgledanje i akcije spašavanja. Tako se jednom našla u ulozi žene zamotane u burku dok je boravila u Iraku. Tada je na ulicama glumila da prosi a sve to je bio dio misije spašavanja života nekoliko radnika na naftnim bušotinama.

Foto: bbc.com/news

Iako je njen posao većinom prevencija od opasnosti i izbjegavanje rizika, ponekad stvarni život stvarno može biti dramatičan poput nekog filmskog scenarija.

„Jednom nas je progonila pakistanska vojska i zalutali smo u Kašmir”, ispričala je za BBC World program. „Pobunjenici u Kašmiru pucali su na pakistansku vojsku i mi smo se našli na liniji vatre”.

Ona i njen tim jednom su bili dio tajne misije spašavanja 23-godišnje Britanke koja je namamljena da ode u Pakistan zajedno sa novim mužem. Umjesto toga, mlada žena je bačena u zatvor ali na kraju je uspjela majci poslati poruku da ju drže kao taoca i zatražila je pomoć. Maja je kontaktirala Jacquie.

Foto: bbc.com/news

Jedne noći, Jacquie je upala i vilu gdje je mlada žena bila zatočena. Bila je u trećem mjesecu trudnoće i svakodnevno su ju silovali, tukli i izgladnjivali. Nakon kompleksne misije koja je uključivala visok stepen rizika oslobodili su mladu ženu i zaputili se u Indiju sa pakistanskom vojskom za petama.

Jacquie kaže da su se u sektoru u kojem radi dogodile dvije velike promjene tokom tri decenije koliko je u industriji.

Sve više žena se prijavljuje za ovu poziciju iako one i dalje čine samo jednog od 10 tjelohranitelja u Velikoj Britaniji. Osim toga, taj sektor je mnogo više u žiži pažnje javnosti od kada je povećan broj terorističkih napada.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije