AktivizamHrabra LolanajnovijePreduzetništvo

Mentalno zdravlje nije moda: Protest modela usred Gucci revije

U toku predstavljanja nove Gučijeve kolekcije za proljeće/ljeto 2020 u Milanu jedan model je izrazio protest, opisujući odluku ove modne kuće da „koristi vizuale luđačkih košulja i odjeće koja aludira na mentalne bolesnike“ kao „nekreativnu“ i „uvredljivu“.

Prevela: Saša Leper

Amy Woodyatt / CNN

Ayesha Tan-Jones, model na toj reviji, ispružio je ruke dok je bio na pisti i prikazao poruku „mentalno zdravlje nije moda“.

„Kao umjetnik i model koji je iskusio borbe sa mentalnim zdravljem na sopstvenoj koži i koji ima članove porodice i voljene osobe koji se bore protiv depresije, anksioznosti, bipolarnog poremećaja i šizofrenije, smatram da je bolno i uvredljivo da tako velika modna kuća kakva je Guči koristi ovakve vizuale kao koncept za prolazni modni trend“, napisao je ovaj model u svojoj izjavi na Instagramu.

„Degutantno je da Guči koristi vizuale luđačkih košulja i odjeće koja aludira na mentalne bolesnike dok nas izbacuju na pokretnoj traci kao komad fabričkog mesa“, dodao je Tan-Jones. „Predstavljanje tih borbi kao rekvizita za prodaju odjeće je vulgarno, nekreativno i uvrjedljivo za milionea ljudi širom svijeta koji su zahvaćeni ovim problemima“, rekao je model koji se opisuje kao nebinarnog umjetnika i muzičara.

 

View this post on Instagram

 

Uniforms, utilitarian clothes, normative dress, including straitjackets, were included in the #GucciSS20 fashion show as the most extreme version of a uniform dictated by society and those who control it. These clothes were a statement for the fashion show and will not be sold. @alessandro_michele designed these blank-styled clothes to represent how through fashion, power is exercised over life, to eliminate self-expression. This power prescribes social norms, classifying and curbing identity. The Creative Director’s antidote is seen in the Gucci Spring Summer 2020 lineup of 89 looks, he has designed a collection that conveys fashion as a way to allow people to walk through fields of possibilities, cultivate beauty, make diversity sacrosanct and celebrate the self in expression and identity. #AlessandroMichele

A post shared by Gucci (@gucci) on

Guči je objavio nekoliko slika modne revije na Instagramu, napominjući da su „utilitarističke uniforme“ kreirane kako bi iznijele određenu poruku i da nisu dostupne mušterijama. „Odjeća praznog stila treba da predstavi kako se putem mode eliminiše moć samoizražavanja u životu“.

Modna kuća je takođe istakla da su odjevni predmeti inspirisani luđačkom košuljom samo jedan dio njihove kolekcije za proljeće/ljeto 2020. Kolekciju čini gotovo 90 različitih izgleda, od kojih dio sadrži šarene komade koji su zamišljeni kao „protivotrov“ za bijele utilitarističke komade.

Glasogovornik Gučija nije bio dostupan da da svoj komentar na ovaj protest.

Međutim, ovo nije prvi put da se ova modna kuća našla u centru neke kontroverze.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by YaYa Bones (@ayeshatanjones) on

Još u februaru je Guči objavio izvinjenje i povukao iz prodaje džemper za koji su korisnici društvenih medija rekli da dizajnom liči na maske koje su tradicionalno bjelački glumci koristili da oponašaju crnce na uvrjedljiv i rasistički način. U svojoj objavi na Tviteru, ovaj luksuzni italijanski brend je napisao da se duboko izvinjavaju za uvredu koju je izazvao njihov džemper.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije