najnovijeNaslovna vijestO ljudima

Seksualni napasnici i prevare na sajtovima za upoznavanje

Jeste li znali da danas jedna od pet veza započne upoznavanjem na internetu?

Ovaj način upoznavanja je postao sasvim uobičajen, što ni malo ne čudi s obzirom na sve pogodnosti koje nudi – lakše je, brže, i manje je pritiska nego pri upoznavanju uživo.

Redakcija

Dejan Tanasković

Ali, kao i sve drugo u životu, i upoznavanje na internetu nosi određene rizike, i dobro bi bilo da imate bezbednost na umu. Internet je danas dostupan svima, i koliko god to sjajno bilo, u onlajn svetu vrebaju i određene opasnosti.

Nikako nam nije namera da Vas zastrašimo i odgovorimo od ovog načina upoznavanja – mi smo njegovi veliki pobornici.

Naprotiv, ohrabrujemo Vas da na ovaj način potražite ljubav, samo želimo da budete informisani i znate kako da se zaštitite, da biste mogli bezbrižno da uživate.

Mogućnosti za prevare i zloupotrebu sajtova za upoznavanje su brojne – od seksualnih predatora koji tu vrebaju svoje potencijalne žrtve, preko prevaranata koji Vam mogu tražiti novac, zauzetih i lažova koji su već venčani, do onih koji bi Vam rado ukrali podatke, fotografije, ili identitet.

Najčešće opasnosti i kako se zaštititi

Pametno izaberite sajt za upoznavanje kome ćete ukazati poverenje
Ovo je svakako prvi korak, koji će se kasnije višestruko isplatiti.

Na sajtovima gde je članstvo besplatno, registruje se ko god želi, nema selekcije, pa je veliki broj lažnih profila, iza kojih može stajati bilo ko, sa bilo kakvim namerama.

Dešavalo se, čak, da čitavi sajtovi za upoznavanje budu velika prevara, napravljena sa namerom da se korisnicima ukrade novac za navodnu mesečnu članarinu.

Stoga su sajtovi na kojima se članstvo naplaćuje znatno pouzdaniji. Ovde se profili verifikuju i vrši se njihova selekcija, kao što je slučaj sa sajtom Academic Singles, koji najveći broj korisnika preporučuje kao bezbedan i pouzdan.

Najbolje je da se pre registracije raspitate o sajtu – kod prijatelja, kolega, na internetu, pročitate prikaze i iskustva korisnika. Tako ćete najbolje znati je li sajt pouzdan. Takođe obratite pažnju na informacije o sajtu kao pravnom licu, stvarnoj firmi koja prodaje svoje usluge.

I nasilnici mogu imati profile na sajtovima za upoznavanje
Često se događa da nasilnici sa istorijom seksualnih uznemiravanja i silovanja svoje buduće žrtve nalaze upravo na sajtovima za upoznavanje.

Posebna vrsta su pedofili, koji pokušavaju da se na ovaj način zbliže sa samohranim roditeljima kako bi došli do njihova dece.
Šta možete da učinite?
Prvenstveno, racionalno procenjujte i oslonite se na zdrav razum. Nemojte nikome odavati lične informacije, kao ni adresu, gde radite, gde Vam deca idu u školu i sl. Potražite više o osobi s kojom se dopisujete na Guglu i društvenim mrežama.

Tako ćete steći bolji uvid sa kim imate posla. Ukoliko sumnjate da je osoba sa kojom se dopisujete nasilnik, ili Vas verbalno vređa, blokirajte je i prijavite administratorima tj. podršci na sajtu.
Ako odlučite da se sa nekim iz onlajn sveta upoznate uživo, svakako o tome obavestite bliske ljude. I naravno, nađite se na javnom mestu, gde ima još ljudi.

Nikada nemojte slati novac nekome koga niste upoznali uživo
Lovci na novac na sajtovima za upoznavanje obično traže osobe željne ljubavi, po mogućstvu starije, koje nisu informisane o savremenim načinima obmane. Trude se da brzo stvore osećaj bliskosti, obasipaju Vas pažnjom i izlivima nežnosti.

Ovakva onlajn druženja mogu trajati i mesecima. A onda se dogodi nešto neočekivano, poput automobilske nesreće ili boravka u bolnici, i oni se obraćaju Vama sa molbom da im pošaljete novac. Ili su negde u stranoj zemlji, pa im novac treba kako bi došli da Vas vide. Verovali ili ne, na ovaj način budu ukradene ogromne svote novca širom sveta. Žrtve često iz stida što su obmanute kriju u tajnosti svoje iskustvo.

Možete biti uvučeni u neverstvo
Oko 11% osoba na sajtovima za upoznavanje je već u ozbiljnoj vezi ili braku.
Ovi korisnici često lažu kada je u pitanju bračni status ili status veze. Njihova jedina namera je neverstvo, a najverovatnije ne želite da budete deo toga.

Kako je burmu lako skinuti, na Vama je da pažljivo procenjujete, postavljate prava pitanja, pitate sve što Vas zanima, i naravno, pretražite dostupne izvore o osobi sa kojom se viđate.

Razum, pre svega
Možda se čini suvišnim, ali nikad nije na odmet napomenuti da nikome ne odajete informacije poput svog jedinstvenog matičnog broja, broja platne kartice, računa, pasvorda za imejl i sl. To Vam ionako niko sa dobrom namerom ne bi tražio.

Signali za uzbunu
Još neke stvari valja imati na umu – osobe iza lažnih profila, ma kakva da je njihova namera, obično imaju malo slika na profilu, mogu imati puno gramatičkih grešaka u komunikaciji, izbegavaju razgovor telefonom ili video-poziv, odlažu upoznavanje uživo uz razne izgovore, i mogu davati promenljive informacije o sebi.

Budite oprezni i ne ignorišite znake upozorenja ili unutrašnji osećaj da nešto nije u redu.

Sve ovo treba da znate, ne da biste odustali od upoznavanja putem interneta, već da biste bili oprezni. S druge strane, sačuvajte balans i ne dozvolite da Vam preterana strepnja upropasti uživanje i spreči Vas da se zabavite.

Ako Vam ne uspeva da istovremeno budete dovoljno opušteni, autentični i na oprezu, možda je idealo rešenje da poverenje poklonite nekom od sajtova na kojima se članarina plaća, a koji vode računa o Vašoj sigurnosti.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije