LjudiMedicinanajnovijeNaslovna vijestRadoznala Lola

10 uznemirujućih znakova da vam je zapravo duša umorna, a ne tijelo

Kada prolazimo kroz duži period ekstremnog mentalnog i emocionalnog stresa često nam duše mogu upasti u duboki odmor koji se čini kao depresija jer ima toliko slične simptome.

Prevela: Saša Leper

Mary Wright / The Power of Silence

Koliko kod se pokušavamo sastaviti tako što pozitivno razmišljamo i nastojimo biti energičniji, i dalje se osjećamo iscrpljeno i iscijeđeno.

Ovo se dešava zato što je našoj duši potrebno vrijeme da zacijeli baš kao što je slomljenim kostima potrebno vrijeme da zarastu. Iako duša nije vidljiva, jednako je važna kao i mjesto na kome se pohranjuje, pa zato treba da tretiramo njeno liječenje jednako ozbiljno kao i fizička oštećenja.

Ako ignorišemo znakove da nam nedostaje energije to može dovesti do vrlo ozbiljnih posljedica poput hronične anksioznosti, problema sa mentalnim zdravljem i depresije. Donosimo deset znakova da vam je duša iscrpljena i da joj nedostaje energije.

  1. Sve što želite čitav dan je samo da se odmorite i legnete. Često spavate preko dana i ponekad vam je prilično teško da se probudite i ustanete iz kreveta. Tokom noći se ne možete odmoriti jer imate vrlo intenzivne snove i noćne more koje se čine užasno stvarno.
  2. Imate različite bolove u čitavom tijelu. Možete osjećati napetost, vrtoglavice, bol u stomaku, zamućen vid ili glavobolje bez ikakvog razloga
  3. Kada vas neko pita šta nije u redu ne znate kako da odgovorite jer ni ne znate kako se osjećate. Znate da se u vama dešava nešto kompleksno i duboko, ali ne možete opisati zašto se tako osjećate i, što je još važnije, zašto se nikako ne možete otarasiti te enerije.
  4. Često se osjećate podijeljeno i dezorijentisano jer vam tijelo i um nisu sinhronizovani.
  5. Sve vaše emocije su pojačane. Ekstremno ste emotivni i dešava vam se da se rasplačete bez ikakvog razloga. Često imate osjećaj da će vam jednog trenutka srce eksplodirati od silne količine ljubavi, a već idućeg da će se raspući.
  6. Dešava vam se da imate blage napade panike ili hroničnu anksioznost.
  7. Izuzetno ste usamljeni čak i kad ste okruženi ljudima. Počinjete sumnjati u ljude oko sebe i to kome možete vjerovati jer se većinu vremena osjećate vrlo defanzivno.
  8. Imate ogorčene, ljubomorne, bijesne ili misli puni zamjerki o svemu što se dešava oko vas, a inače ste puni saosjećanja, oprosta i brige za druge.
  9. Tijelo vam se osjeća prilično slabo i svaki pokret vas iscrpljuje. Nedostaje vam energije, a odlazak u teretanu i vježbanje vas više ne čine srećnim jer vam je postao naporan rad.
  10. Često ste preplašeni i nesigurni u vezi sa svojom budućnošću. Ponekad ste toliko iscrpljeni i iscjeđeni da se želite spakovati i početi svoj život iz početka jer više ne uživate u stvarima koje su vam ranije pričinjavale zadovoljstvo.

Ako se tako osjećate krajnje je vrijeme da stavite sebe na prvo mjesto i da preuzmete kontrolu nad svojom dušom. Odmarajte koliko god vam je potrebno. Isključite telefon i provedite neko vrijeme radeći stvari koje najviše volite.

Izbjegavajte negativne misli i riječi usmjerene ka samim sebi.

Prestanite se kritikovati i nipodoštavati.

Vježbajte balansiranje svoje energije.

Kada stvarno obraćate pažnju na to što vam želi duša možete eliminisati bilo šta u životu od čega ste iscrpljeni i što vam krade energiju i umjesto toga se  fokusirajte na pozitivne misli i iskustva koja zrače ljepotom i pozitivnom energijom.

A ako sve to predugo traje, potražite nekoga ko bi vam mogao stručno pomoći. Postoje i ljekari za dušu.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije