najnovijeNaslovna vijestPraktična LolaŽivot

12 iznenađujućih načina na koje činite svoju kožu starijom

Iznenadiće vas kakve su se naizgled bezazlene navike s pravom našle na ovoj listi

Prevela: Saša Leper

Melanie Rud Chadwich / Good Housekeeping

Foto: Unsplash

Sigurni smo da ste već upoznati sa onim tipičnim stvarima koje morate izbjegavati ukoliko ne želite da izgledate starije: ne nošenje kreme za sunčanje, pušenje, nedovoljno spavanje… Ali postoji tu još mnogo krivaca za dodatne godine na vašem licu. Dermatolozi Džoš Zajner, Direktor Kozmetičkog i kliničkog istraživanja u dermatologiji bolnice Maunt Sinai u Njujorku i Suzan Stjuart iz Kalifornije su nam objasnili koje to svakodnevne aktivnosti mogu da postaraju naši kožu a da ih mi nismo ni svjesni.

 

 1. Previše perete lice

Naravno, važno je održavati kožu čistom, ali nemojte pretjeriti. Nemojte je prati više od dva puta dnevno (dodatno pranje prije ili poslije fizičkog vježbanja je u redu), ali vodite računa i o tome da nisu sva sredstva za čišćenja jednako dobra. Alkalni sapuni uklanjaju prirodna ulja sa vaše kože i mog izazvati iritaciju; sredstva za čišćenja koja ne sadrže sapun su mnogo nježnija opcija, a važno je biti nježan prema sebi.

 1. Pijete na slamku

Da, lagano pijukanje pića na slamku se čini vrlo damski, ali učestalo pućenje usana može izazvati boranja područja oko usta. Iako se ove bore ne primjećuju u mladosti, postaće znatno izraženije kada ostarite i koža vam se oslabi i izgubi elastičnost.

 1. Mršavljenje

Svi želimo da se uspijemo ugurati u one uske hlače ali prenaglo mršavljenje (ili učestalo mršanje i debljanje) uništava elastičnost više kože zbog čega izgleda otegnuto.

 1. Preskačete godišnji oftamološki pregled

Ta godišnja kontrola vida je posjeta doktoru koju ne biste trebali odgađati. Škiljenje izaziva bore u uglovima očiju, a mrštenje na čelu. Redovno kontrolišite svoje oči i ako vam trebaju naočale – nosite ih!

 1. Nošenje sočiva

Okej, da budemo konkretniji, nije problem toliko u samom nošenju sočiva koliko u njihovom neispravnom stavljanju i skidanju. Prilikom tog procesa ljudi četo povuku tanku, osjetljivu kožu oko očiju, što može izazvati upale, a vremenom i boranje i opuštanje kože na tom području.

 1. Voženje

Nemojte misliti da to što ste u autu znači da ste sada bezbjedni od uticaja sunčevih zraka. UV svjetlo, koje izaziva starenje kože, prolazi kroz staklo, što paradoksalno znači da ste u autu izloženi čak i više. Dobro se namažite kremom za sunčanje, a naročito je nanesite na lijevu podlakticu i ruku.

 1. Odvrnete grijanje

Koliko god se činilo primamljivo dati termostatu slobodu tokom prohladnih zimskih dana, suho grijanje kakvo uglavnom imamo u zatvorenim prostorima nerijetko izaziva upalu kože, što vremenom utiče i na njeno starenje. Smanjite temperaturu prije nego što odete u krevet i uložite u dobar ovlaživač vazduha kog ćete koristiti tokom noći. Ako ništa drugo, čaša vode na pored kreveta pomaže da vazduh ostane koliko-toliko vlažan.

 1. Zaboravljate piti dovoljno vode

Preskačete pijenje vode, a to vodi do suhe i grube kože. Ne samo da voda hidrira kožu i uopšte čitavo tijelo, već pomaže koži da dobije onaj zdravi sjaj.

 1. Jedete previše natrijuma

Iako ne možete u potpunosti izbjeći unos soli u organizam, hrana bogata natrijumom isušuje kožu te je ostavlja suhom i beživotnom. Zato pijte mnogo vode, koristite hidratantne kreme i smanjite unos slane hrane.

 1. Spavate na licu

Svaki položaj u kome možemo spavati ima svoje prednosti i mane, ali spavanje na leđima definitivno svodi na minimum bore na licu koje možete dobiti od jastuka. Ako morate spavati na boku koristite svilene ili satenske jastučnice koje stvaraju manje kontaktnih bora i mogu pomoći u održavanju da vaša koža bude adekvatno vlažna.

 1. Pijete kafu

Tačno je da kofein može umanjiti rizik od dobijanja Alchajmerove bolesti i može vam poboljšati metabolizam. Međutim, kofein takođe može i dehidrirati kožu i povećati bore. Nemojte piti više od jedne ili dvije šolje dnevno, a i između njih unesite što više vode.

 1. Pogrbite se na poslu

Da li se često pogrbite nad stolom ili naslonite bradu na ruku? Taj redovni pokret – istezanja i savijanje vrata . može rastegnuti kožu i uzrokovati bore. Duži periodi vremena u kojima kucate poruke ili čitate takođe izazivaju opuštanje kože. Ujoj.

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije