najnovijeNaslovna vijestNevjerovatnoVauZabavna Lola

Najbolji fotografi prirode 2019. godine – FOTO!

Ovogodišnji dobitnici su otkriveni u isto vrijeme održavanja klimatskog samita Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Prevela: Saša Leper

The Guardian

SL Shanth Kumar je dobio nagradu Ciwem za najboljeg fotografa okoliša 2019. godine za fotografiju domova zahvaćenih poplavom u Mumbaiju.

Visoka plima nadire u domove – SL Shanth Kumar, Kumar, Mumbaji
Najbolji fotograf okoliša: Visoki talasi udrajau u straćare i izbacuju ribara iz njegovog doma u Bandri Mumbaji, Indija. Jake struje ga povlače, ali drugi ribar ga je spasio prije nego što ga je more uspjelo progutati. Mumbaji je pod stalnim rizikom obalnih poplava, što je popratna pojava klimatskih promjena. Gradska temperatura mora i kopna je u porastu, što utiče i na nivo morske vode.
Fotografija: SL Shanth Kumar / 2019 Najbolji fotografi okoliša Ciwem

 

Tuvalu ispod rastuće plime – Sean Gallagher, Tuvalu
Nagrada za mijenjanje okoliša: Oboreno drveće leži na obali dok ga zapljuskuju valovi iz lagune Funafuti u Tuvalu. Erozija tla je uvijek bila problem za ovu zemlju Južnog Pacifika, ali sada to postaje sve izraženije zbog porasta nivoa mora. Sve viša voda prijeti da u potpunosti potopi ostrva ovog malog arhipelaga.
Fotografija: Sean Gallagher / 2019 Najbolji fotografi okoliša Ciwem

 

Zagađena Nova godina – Elidu GIl Samaniego, Meksikali, Baha Kalifornija, Meksiko
Nagrada za održive gradove: Prvog januara 2018. godine Meksikali je usljed klimatskih promjena, svoje geografske lokacije, industrije i automobila bio jedan od najzagađenijih gradova na svijetu
Fotografija: Elidu GIl Samaniego / 2019 Najbolji fotografi okoliša Ciwem

 

Manjak vode – Dharshie Wissah, Kakamega, Kenija
Nagrada za vodu, manjak i samoodrživost: Zbog nedostatka vode na datom području izazvanu deforestacijom, dječak pije prljavu vodu. Nedostatak čiste vode povećava rizik proljevnih bolesti poput kolere, tifusne groznice i dizenterije, kao i drugih tropskih bolesti koje se prenose vodom.
Fotografija: Dharshie Wissah / 2019 Najbolji fotografi okoliša Ciwem

 

Ostaci šume – J Henry Fair, Niderzir, Njemačka
Nagrada za klimatske aktivnosti i energiju: Šuma Hambah je bila stara gotovo 12 000 godina kada ju je kupila kompanija i raskrčila da iskopa smeđi ugalj na kome je ležala. Ova drevna šuma je nekada bila veličine Menhetna. Sada je preostalo samo oko 10%.
Fotografija: J Henry Fair / 2019 Najbolji fotografi okoliša Ciwem

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije