FantastičnonajnovijeNaslovna vijestSimpatičnoZabavna Lola

21 predivna riječ koju niste znali, a koja će vam popraviti dan

Koliko puta ste se našli u situaciji da tačno znate kako se osjećate ili šta vam se dešava, ali prosto ne možete da nađete prave riječi da to i iskažete? Onaj neki neizrecivi osjećaj kog ne možete uhvatiti ni za glavu ni za rep, a opet je tako intenzivan i stvaran. Pa, možda onda samo ne govorite pravi jezik!

Prevela: Saša Leper

Terri Pous / BuzzFeed

Naime, neki jezici su uspjeli da imenuju neke od emocija ili pojava koje su nam svima tako dobro poznate, a teško objašnjive. Donosimo neke od njih.

 

  1. Gezellig

Holandski, pridjev: druželjubiva, udobna, zabavna, starinska ili ugodna atmosfera. Vrijeme provedeno sa voljenima, u sastanku sa prijateljem nakon dugog perioda razdvojenosti ili opšti osjećaj zajedništva od kojeg se osjećamo onako lijepo i toplo.

  1. Ruhe

Njemački, imenica ili glagol: mir i tišina, kada nam ne smeta ništa oko nas i osjećamo se mirno i ugodno. Takođe kućni red u komšiluku.

  1. Bhava

Sanskrit, imenica: mentalno stanje mira i blaženstva, osjećaj jedinstva koje nas ispunjava, naročito kada slušamo muziku.

Foto: David Marcu / Unsplash

  1. Samar

Arapski, glagol: kada ostanemo budni do kasno razgovarajući sa prijateljima i porodicom.

  1. Nervio

Španski, imenica: onaj osjećaj kad toliko intenzivno nekog volimo ili osjećamo privrženost i bliskost da želimo da ga stisnemo i gotovo povrijedimo (iako to, naravno, ne uradite).

  1. Desbundar

Portugalski, glagol: probijanje sopstvenih zona komfora i barijera prosto jer je tako zabavo.

  1. Sobremesa

Španski, imenica: pojava kada završimo s jelom, ali razgovor za stolom nastavi da teče, pa se družimo, pričamo, smijemo, plačem, razvijajući osjećaj međusobne povezanosti.

Foto: Zach Reiner / Unsplash

  1. Uitbuiken

Holandski, glagol: doslovno „izvanstomačiti“ – ono kad se zadovoljno opuštamo nakon dobrog obroka

  1. Iktsuarpok

Inuitski, imenica: nestrpljenje koje osjećamo u iščekivanju nekog drugog pa stalno provjeravamo da li je osoba već došla.

Foto: Max Wolfs/ Unsplash

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije