DogađajinajnovijeNaslovna vijest

Marc Jacobs modna bajka! Kakve boje!

Zatvaranje sedmice mode u New Yorku proteklo je sa stilom i porukom, a sve pod dirigentskom palicom Marca Jacobsa.

Naime, nije tajna kako se kada je u pitanju Jacobs skala očekivanja postavlja vrlo visoko, stoga bilo je za očekivati da kolekcija, kao i produkcija neće iznevjeriti.

Redakcija

fachion.hr

Foto: Getty Images

Savršeno ispričana modna priča vratila je vjeru u modno igranje i kreiranje, ali i posjetila na nemili događaj koji se dogodio na jučerašnji datum kada je prije osamnaest godina New York postao žrtvom velikog terorističkog napada koji je obilježio cijeli svijet, pa tako i onaj modni.

Činjenica kako je danas dosta teško biti kreativan, unikatan i poseban nerijetko nam dopušta da ipak vrlo brzo shvatimo ko su ti neki pojedinci koji baš uvijek uspiju donijeti nešto novo u svijet već viđenog.

Za početak, sama dekoracija prostora dala je naslutiti kako možemo očekivati posebnu kolekciju koja nije tek puko nabacana već naprotiv, pomno osmišljena kako bi u potpunosti doprijela do gledalaca. Samu inspiraciju Jacobs je potražio u 60-im i 70-im godinama; razdoblju u kojem je party kultura odisala eklektičnošću, osebujnim i ekscentričnim ličnostima, ali i bezvremenskim glamurom.

Predstavljeni komadi savršeno se uklapaju u navedeno razdoblje, a rapsodija boja, uzoraka i detalja pokazuje modno lice koje ne poznaje pravila niti tradiciju. Ono što je između ostalog obilježilo ovu kolekciju su i modeli, odnosno ponašanje istih.

Ono što mnogi zaboravljaju činjenica je kako je moda ličnost, osjećaj i igranje, s uzorcima i stilovima, materijalima i krojevima čiji je zadatak sve samo ne robotski način konzumiranja.

Sama kolekcija sačinjena je od nebrojeno puno elemenata odjeće, pa tako možemo vidjeti divne toalete koje odišu ležernošću, ali i one potpuno oprečne čiji je zadatak fascinirati i ostaviti bez teksta. Ovakva vizija mode mnogima se može činiti nenosivom, a samim time i bespotrebnom no valja zapamtiti kako komercijalnost ne označava kvalitetu, bilo onu tehničku ili umjetničku.

 

Šljokice, printovi, šeširi, predimenzionirani detalji, vibrantne boje, dekonstrukcija… dijelom su Jacobsove čudesne modne priče koja je prije svega pozitivna i vesela, poziva na međusobno podržavanje i toleranciju te izražavanje bez trunke zadrške, srama ili strahopoštovanja prema masi koja nema pravo krojiti tuđi identitet, a ipak iznova uspjeva. Upravo zato ovakve kolekcije vrijedne su svakog pogleda i pažnje, jer nose poruku puno dublju no što je to na prvi pogled vidljivo.

Upravo zato ovakve kolekcije vrijedne su svakog pogleda i pažnje, jer nose poruku puno dublju no što je to na prvi pogled vidljivo.

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije