FeminizamHrabra Lolanajnovije

Jedna majka prevazišla Usaina Bolta po broju osvojenih svjetskih medalja

Prva medalja koju je Allyson Felix osvojila kao majka ima i još jednu dodatnu vrijednost – sa svojom dvanaestom medaljom, više nije izjednačena sa Usainom Boltom po broju zlatnih medalja u istoriji svjetskih prvenstava.

Prevela: Saša Leper

OlympicTalk / NBC SPorts

Foto: Instagram

„To što je moja kćerka bila ovdje da me gleda je naročito poseban osjećaj i znači mi sve na svijetu“, rekla je Felixova Lewisu Johnosnu za NBCSN. „Ovo mi je bila vrlo luda godina.“

Felixova je stara 33 godine i sa devet medalja sa četiri Olimpijade predstavlja atletičarku sa najviše olimpijskih nagrada. Bila je dio pobjedničkog američkog kvarteta u prvoj svjetskoj miješanoj trci na 4x400m, događaj koji će i svoj olimpijski debi doživjeti iduće godine. Svoj dio je istrčala za 50.4 sekunde.

Will London III, Felixova, Courtney Okolo i Michael Cherry su ujedinjili snage i postavili svjetski rekord od 3:09.34 te bili bolji od drugoplasirane Jamajke za čak 2.44 sekunde. Bronzana medalja je otišla u Bahrein. Felixova je već i tada držala rekord za najviše osvojenih medalja na svjetskim prvenstvima; sada ih je imala ukupno 17. A pobjeđivanje Bolta?

„Ovo je drugačiji događaj, tako da to zaista ne posmatram tako.“, izjavila je.

Kćerku Camryn je dobila 28.11. putem hitnog carskog reza u 32. sedmici trudnoće. Felixova je patila od ozbiljne preeklempsije, a samo šest sedmica nakon operacije počela je da, uz teškoće, brzo hoda. Camryn, koja je rođena sa tek nešto više od kilogram i po je prvih 29 dana života provela na intenzivnoj njezi za bebe.

„To je bio moj čitav svijet. Po čitav dan i noć sam bila u bolnici na intenzivnoj i gledala kako se moja djevojčica bori“, objavila je Felixova na društvenim mrežama u julu. „I dalje gotovo da mogu da čujem pištanja i alarme mašina. Neizvjesnost. Strah. Bilo je mnogo dana kada nisam bila sigurna da će ovo biti moguće. Radila sam napornije nego što sam ikada i pomislila da bih mogla. Bilo je tu mnogo suza, frustracija i sumnji. Na mahove se činilo kao da je sve na svijetu protiv mene.“

Kao da joj to sve nije bilo dovoljno, Felixovoj je takođe u decembru 2017. godine, nakon sedam godina, istekao ugovor sa kompanijom Nike, barem djelimično zbog zaštite plaćanja za trudnoću.

 

View this post on Instagram

 

“God is amazing. I just wanted to come out here and run for women; let them know that whatever obstacle you’re trying to overcome, it’s possible. It may take time, but you gotta keep fighting.” – Words from my track queen who graced the field just about 8 months after giving birth to her beautiful baby girl. Allyson placed 6th in the USA 400m finals with a time of 51.94 seconds and was able to make her 9th World Championships team. Yall don’t understand how proud I am. I can’t imagine the amount of training you did both during and after your pregnancy that led to you accomplishing this. I am genuinely speechless and so happy because I love seeing female athletes come back to their sport and do big things after giving birth. It’s simply amazing.😭 On this note, I close off by saying a huge Congratulations to Allyson. I’m so proud of you and I wish you all the best on your journey. I’m cheering for you all the way ❤️❤️ (major photo credits to the photographer. I wish I knew who you were)

A post shared by Allyson Felix (@teamafelix) on

Nakon što je bila šesta u trci na 400m na prvenstvu USATF Outdoors u julu, što je bila prva trka u kojoj je učestvovala nakon što je postala majka, Felixova je objavila da je potpisala novi ugovor za odjeću sa kompanijom Athleta. Kako tvrde iz te kompanije, ugovor i kompenzacija ostaju nepromjenjeni bez obzira na to da li se Felixova takmiči ili ne, uključujući i potpunu zaštitu u bez obnavljanja u toku porodiljskog odsustva.

Felixova je pristupila svjetskom timu isključivo u oblasti štafeta. Ovo je njeno deveto učešće u svjetskom timu, čime je prevazišla i Amy Acuff sa kojom je bila izjednačena po pitanju tog američkog rekorda, kako tvrde iz OlyMADMena. Sljedeće godine, Felixova je učestvovala na svojim petim olimpijskim igrama i srušila rekord Michaela Johnsona kao najstarijeg dobitnika olimpijske medalje u trci na 400m.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Allyson Felix (@teamafelix) on

U intervjuima koje je dala u nedjelju naveče, Felixova je nekoliko puta ponovila da je ova skraćena sezona za nju samo odskočna daska za dalje.

„Mislim da će mi to što sam ovu godinu uspješno izgurala i pored svega što se dešavalo učiniti iduću godinu daleko lakšom.“

Felixine svjetske titule

1 — 400m
3 — 4x100m
4 — 4x400m
1 — mješano 4x400m

Boltove svjetske titule

3 — 100m
4 — 200m
4 — 4x100m

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije