DogađajiKulturaLjudiLjudi s olovkamaMjestanajnovijeNaslovna vijestPojaveRadoznala Lola

Novi iranski prijedlog zakona dozvoljava očevima da se žene svojim usvojenim kćerkama?

Iranski parlamentarci su iznijeli prijedlog zakona koji će zaštititi prava djece, a uključuje i klauzulu koja dopušta muškarcima da se žene svojim usvojenim kćerkama ukoliko one imaju barem 13 godina.

Prevela: Saša Leper

Sagar Abhinandan / The Youth

Foto: Unsplash

Međutim, aktivisti su izrazili svoju zabrinutost jer ova klauzula, koja je dobila odobrenje Parlamenta, dozvoljava starateljima porodice da se vjenčaju sa sopstvenom usvojenom djecom ukoliko sud odluči da je to u najboljem interesu svakog pojedinačnog djeteta.

Iransko Vijeće čuvara, tijelo koje sačinjavaju sveštena lica i pravnici koji procjenjuju sve parlamentarne zakone prije ustava i Islamskog prava, tek treba da izda svoju konačnu presudu o ovoj kontroverznoj legislativi.

Na opšti šok svih boraca za prava djece, djevojčice u Islamskoj republici se smiju udati odmah poslije 13. rođendana pod uslovom da dobiju očevu dozvolu, a i ranije ukoliko im to dopusti sud. S druge strane, dječaci se mogu ženiti tek kada napune 15 godina.

Kako tvrdi iranski novinski sajt Tabnak, preko 42 000 djece starosti od 10 do 14 godina je stupilo u brak samo u toku 2010. godine. Najmanje 75 djece mlađe od 10 godina se vjenčalo samo u Teheranu.

Shadi Sadr, advokat za ljudska prava u grupi Pravda za Iran iz Londona, izjavila je za Gardian da se plaši da će vijeće iskoristiti priliku da odobri ovaj prijedlog zakona dok umjereni predsjednik Irana, Hassan Rouhani, zaokuplja pažnju medija tokom svoje posjete Njujorku.

„Ovaj zakon legalizuje pedofiliju“, upozorila je. „Vjenčavanje sa svojim usvojenim djetetom nikako nije u duhu iranske kulture. Očigledno, u Iranu incest postoji manje-više koliko i u svim drugim zemljama na svijetu, ali ovaj prijedlog zakona legalizuje pedofiliju i ugrožava našu djecu te normalizuje ovaj zločin u našoj kulturi.“

Dodala je: „Prosto i jednostavno, ne bi trebalo biti dozvoljeno da se vjenčate sa sopstvenim usvojenim djetetom, tačka. Ako se otac oženi sopstvenom usvojenom kćerkom koja je maloljetna i spava sa njom, to je silovanje.

Sadrova navodi i da su iranski zvaničnici pokušali da umanje seksualni aspekt takvih brakova, dodajući da će zakon riješiti problem komplikacija sa hidžabom pri usvajanju djece. Usvojena kćerka će vjerovatno nositi hidžab pred ocem, a majka će ga nositi u društvu usvojenog sina ako je on dovoljno star, rekla je Sadrova.

„Ovaj zakon vam omogućava da budete pedofil, a da svoj plijen namamite pod izgovorom usvajanja djece.“

Neki stručnjaci smatraju da se ovaj novi prijedlog zakona kosi sa islamskim vjerovanjima i da ga Vijeće čuvara neće odobriti.

Međutim, Vijeće nije odobrilo prvobitni nacrt zakona koji je u potpunosti zabranio brak sa usvojenim djetetom pa se smatra da su predstavnici parlamenta unijeli ovu mogućnost za brak upravo kako bi udovoljili sveštenstvu i pravnicima. To je razlog zbog kog se Sadrova plaši da će ovaj put Vijeće odobriti ovaj kontroverzni prijedlog zakona.

Reformističke novine Shargh su objavile članak upozoravajući o posljedicama ovog prijedloga zakona te izazvale burne reakcije naroda. Članak postavlja pitanje: „Kako se neko može brinuti o vama a istovremeno vam biti muž?“.

Shiva Dolatabadi, koja se nalazi na čelu iranskog društva za zaštitu dječijih prava, upozorava da prijedlog zakona implicira da parlament legalizuje incest. „Ne smijete otvoriti put za situaciju u kojoj se uloga roditelja može pomiješati sa ulogom supružnika“, rekla je. „Djeca ne mogu biti bezbjedna u takvoj porodici.“

 

Više o tome da li je ovo istina ili ne.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije