LjudiMedicinanajnovijeNaslovna vijestPojaveRadoznala Lola

8 iznenađujućih činjenica o aknama

Dobra vijest: čokolada ne izaziva akne.

Prevela: Saša Leper

Amanda Hawkins / Good Housekeeping

Foto: Scott Webb / Unsplash

Bilo da ste trenutno tinejdžer ili da ste to doba ostavili davno iza sebe, sigurni smo da ste se vi (ili neko u vašoj neposrednoj blizini) već susretali sa aknama. No, ipak možda ne znate baš sve o njima. Donosimo neke od zanimljivosti koje vam mogu biti nove, a korisne.

 

  1. Akne su najčešći problem sa kožom u Sjedinjenim državama

Kako tvrdi Dermatološka akademija, blage do umjerene akne su problem od kog pati između 40 i 50 miliona Amerikanaca. Iako se obično pojave u pubertetu i zahvate gotovo 100% tinejdžera, one nisu ograničene na bilo koju starosnu grupu. Štaviše, oko 20% odraslih starosti između 25 i 44 godine imaju akne.

  1. Postoji samo jedan način da dobijete akne.

Masne žlijezde na licu proizvedu previše ulja, a u kombinaciji sa mrtvim ćelijama kože, blokiraju se pore i folikuli dlake. Onda, bakterije se razviju u tim začepljenim folikulama i porama, od čega buknu akne.

  1. Ali spoljašnji faktori mogu učiniti da akne buknu još više

Nasljednost, hormoni i faktori životne sredine mogu uticati na to koliko će vam jako buknuti bubuljice. Stres, dijeta, vježba i način na koji brinete o svojoj koži takođe imaju svoju ulogu. Drugi tajni krivci? Prljav telefon, korištenje prljave podloge za jogu i vježbanje, jastučnice – sve ono što je prepuno prljavštine, bakterija i ulja.

Foto: Erik Lucatero / Unsplash

  1. Postoji šest vrsta bubuljica.

Mitiseri i bubuljice su manje izbočine koje nastaju nakupljanjem ulja, mrtvih ćelija kože i bakterija koje začepljuju pore.

Papule i pustule su veće izbočine koje nastaju iritacijom blokiranih pora. Papule su tvrde izbočine koje mogu biti bolne na dodir. Pustule (koje se često pogrešno smatraju bubuljicama) su lezije pune bijelog i žutog gnoja te su crvene pri dnu.

Nodule i ciste su dublje bubuljice kojima bi se trebali pozabaviti dermatolozi. Obično su prilično velike, bolne i tvrde. (Ciste su pune gnoja.)

  1. Učestalo pranje lica neće ukloniti mrlje.

Naprotiv, prekomjerni piling i čišćenje vam čak može i pogoršati probleme sa aknama. To iritira i isušuje kožu, zbog čega prirodno proizvodite više ulja. Isti efekat može izazvati i pretjerivanje sa tretmanima za akne. Držite se režima jutra i večeri – očistite, nanesite lijek i neko sredstvo za hidrataciju na svoje lice.

  1. Čokolada ne uzrokuje izbijanje akni i bubuljica.

Kao ni pica ni pomfri. Kad smo kod toga, ne postoji mnogo dokaza o tome da ikakva hrana zapravo uzrokuje akne. Sa druge strane, zdrava ishrana i unošenje dovoljno tečnosti zaista može pomoći vašoj koži.

  1. Šminka sa mineralnim uljima može pogoršati akne.

Zapravo, isto važi za sve što sadrži ulje. To uključuje i sredstva za hidrataciju ili proizvode za kosu koji vam se mogu naći i na licu. Radije potražite proizvode koji ne sadrže ulje ili na čijim etiketama piše „nekomedogeni“.

  1. Izlaganje suncu može umanjiti izbijanje akni i bubuljica.

Provođenje manjih količina vremena na suncu može pozitivno djelovati na akne – 10 do 20 minuta je idealno. Međutim, previše sunca može biti prilično loše: može izazvati da akne i bubuljice buknu još više i da se ožiljci od akni potamne. Stoga, bez obzira na to koliko dugo boravite pod sunce, obavezno koristite kreme za sunčanje i sredstva za hidrataciju koja ne sadrže ulje.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije