MedicinanajnovijeNaslovna vijest

“Lijek” za podočnjake i spuštene kapke!

Podmlađivanje kapaka, zatezanje kapaka, podizanje kapaka… samo su neka od naziva kojima mnogi opisuju operativni zahvat kojim podmlađuju svoje lice i dobijaju ljepši izgled očiju. Razgovarale smo s dr Bojanom Kozomarom, oftalmologom, stručnjakom za blefaroplastiku na tu temu.

Redakcija

Dr Kozomara kaže: ”Kroz moje ruke prošlo je do sada nebrojeno mnogo pacijenata (do pisanja ovog teksta u ovoj godini preko 150) a svako od njih imao je različite motive za operaciju.”

Medicinski gledano, blefaroplastika može da se podijeli u dvije kategorije, i to estetsku i funkcionalnu. Pretpostavljate da je ova prva mnogo zastupljenija, jer koliko sam uspio da primijetim (iako o tome ne znam ama baš ništa) višak kože na gornjim kapcima i „kesice“ na donjim komplikuju proces šminkanja kod žena. Ipak, razlozi su i drugi: „teške oči“, smanjenje vidnog polja, „umoran“ izgled lica, itd.

Blefaroplastika nije samo operativni zahvat izbora kod naših dama. Sve češće se i „jači pol“ odlučuje za ovaj operativni zahvat. Kako je muška koža prirodno deblja i grublja od ženske, tako i višak kože na kapcima kod muškaraca može da stvara veće probleme nego što je to slučaj kod žena.

Ni godine nisu prepreka za ovaj operativni zahvat. Operišu se svi, od 7 do 77 godina. Naravno, ne baš od 7 godina, ali javljaju se pacijentkinje u ranim dvadesetim koje osjećaju da imaju viška kože na gornjim kapcima ili tamne podočnjake i žele da ih se riješe.

Moram biti iskren i reći da svima njima, ukoliko zaista ne postoji funkcionalna smetnja, savjetujem da sačekaju sa operacijom, jer nisam pobornik estetskih operacija u ranoj mladosti.

Sa druge strane, sve je više onih koji pokušavaju „eliksir“ mladosti vratiti i na ovaj način. Nedavno sam blefaroplastiku gornjih kapaka uradio gospođi iz Slovenije koja je napunila 83 godine i na poklon dobila ono što je najviše i željela, a to je ovaj operativni zahvat.

Kada sam je, u kratkom razgovoru, pitao zašto baš ovo, rekla je da je čovjek star onoliko koliko se osjeća starim i da ljudi jedni na drugima prvo primijete oči. Iako je udovica već nekoliko decenija, htjela je da njeni kapci budu savršeni, „jer nikada ne znate ko vas čeka iza ugla.

Blefaroplastika je tu da ostane još dugo, a njeni benefiti su sigurno nešto o čemu treba da razmisli svako onaj ko želi da podmladi izgled svoga lica. Jer život je, ipak, samo jedan.

Sve fotografije su radovi dr Bojana Kozomare kojeg možete kontaktirati na njegovom FB ili IG profilu.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije