FantastičnonajnovijeNaslovna vijestZabavna Lola

6 gugl trikova koji će vas pretvoriti u onlajn detektiva

Čak i ako se već služite Guglom kao profesionalac, ovi trikovi će vam pomoći da brže dobijete željene rezultate.

Prevela: Saša Leper

Whitson Gordon / New York Times

Ma šta mi mislili o tome, Gugl je najposjećeniji portal na internetu. Kada tražite nešto jednostavno – poput vijesti o Iranu – Gugl će vam uglavnom odmah izbaciti ono što ste tražili. Ali možda ćete se morati potruditi malo više i kopati dublje kada želite da nađete nešto malo određenije. Donosimo nekoliko trikova koji će vam olakšati život.

 

Koristite navodnike da nađete tačno određenu frazu

Jedna stvar je tražiti nekoliko riječi, poput Sony HT-Z9F soundbar i naći proizvode koje tražite. Ali recimo da vam trebaju konkretnije informacije – poput tačnih dimenzija određenih dijelova unutar zvučnika. Potraga za Sony HT-Z9F soundbar prečnik ne uključuje riječ „centimetri“. Umjesto toga, treba da razmislimo o tome kako bi to tačno pisalo na nekoj stranici i koristimo navodnike da suzimo pretragu.

Kada stavimo navodnike oko nekih riječi, to je signal Guglu da traži samo te riječi u tačno tom redoslijedu. Tako nas sony HT-Z9F dimenzije (ne brinite, ne registruje velika i mala slova) vodi u potragu za bilo kojom stranicom koja sadrži riječi “Sony HT-Z9F soundbar ” i „dimenzije“, ali one ne moraju nužno biti zajedno. Međutim, potraga za HT-Z9F soundbar „dimenzije“ znatno sužava potragu te daje tačno onakve rezultate kakve očekujemo. A ako ne možete pronaći tražene pojmove na stranici sa rezultatima, pritisnite Ctrl+F (ili Command + F za korisnike Maca) kako biste ih pronašli.

Dodatni savjet: Ako tražite neku određenu stranicu ali niste sigurni koje tačno riječi koristi, umjesto neke riječi možete staviti zvjezdicu u te navodnike. Na primjer, ako zaboravite naziv pjesme Tejlor Svift sa albuma „1989“ možete tražiti Taylor Swift „* it off* i pronaći „Shake if Off“.

 

Isključite riječi znakom minusa

Koliko je samo frustrirajuće kada rezultati prikažu samo dijelove onoga što smo tražili, a pri tom nema neke pretjerane veze sa onim što smo zapravo i očekivali. Ovo se naročito često dešava sa homonimima – riječima koji se isto pišu ali imaju različito značenje.

U ovim slučajevima od ogromne pomoći je znak minusa. Razmislite koje bi se to sve riječi mogle pojaviti na nebitnim stranicama i recite Guglu da ih isključi tako što ćete staviti znak minusa ispred njih. Zgodno je ovo imati na umu i kada tražite neke proizvode koji imaju rođake sa sličnim imenom, na primjer Aplova linija MacBook, koja sadrži MacBook, MacBook Air i MacBook Pro. Dobijate previše rezultata za Air i Pro? Pa samo ih eminišite iz pretrage tako što ćete kucati macbook -air -pro i dobićete više rezultata kakvi vam i trebaju.

 

Suzite potragu na određeni vremenski period

Ako vam se zavrtilo u glavi poslije posljednjeg savjeta, evo nečeg jednostavnog. Povremeno će vam rezultati prikazivati starije članke koji su bili vrlo važni za datu temu, ali nisu osvježeni da uključe i nove informacije. Ako se susretnete sa tim problemom, vrlo lako možete dodati ograničenje vremena na rezultate koje dobijate tako što ćete kliknuti na dugme Alati (Tools) ispod polja u kome kucate termine za pretragu, a onda iz opadajućeg menija odabrati „bilo koje vrijeme“ (Any Time). Možete ograničiti rezultate na prethodnu sedmicu, mjesec, godinu ili neki određen vremenski period.

Pretražite svoje omiljene sajtove koristeći opciju „site:„

Ako tražite neki određeni članak koji ste nekada ranije pročitali, ali sada ga ne možete pronaći – ili ako želite da tačno određeno vidite šta vaš omiljeni sajt ima da kaže na neku temu – možete koristiti funkciju site: da ograničite pretragu na određenu publikaciju. Ova opcija je naročito korisna za sajtove koji nemaju sopstveni pretraživač, mada je uvijek bolje ukoliko postoji i ta mogućnost.

Recimo da me interesuje šta je sve na Loli objavljeno na temu dojenja. Umjesto da guglam dojenje kako bih dobila najnovije članke, mogu da kucam site:lolamagazin.com dojenje da vidim šta su sve konkretno oni objavili. Tako mogu i da vidim sve što je rađeno na neku temu i godinama ili mjesecima unazad, umjesto da dobijam rezultate iz različitih izvora.

 

Dodajte prečice za pretrage u polje za adresu na svom pretraživaču

Da li ste spremni za još jednu naprednu lekciju?  Trikovi poput onog za site: su sjajni, ali treba vam vremena da ih iskucate, naročito ako često pretražujete neku stranicu. Ovo je sjajan način da si uštedite gomilu vremena svaki kada nešto tražite. Ako vam pretraživač (Browser) to dozvoljava, a većina da, napravite prečicu od ključne riječi za dijelove teksta koje pretražujete redovno. Tako umjesto da svaki put kucate site:lolamagazin.com možete samo ukucati Lola u polje za adresu (Address Bar) na vašem pretraživaču, dodati šta vam sada treba i uživati u rezultatima.

Da ovo napravite, proguglajte nešto, a onda iskopirajte URL iz polja za adresu. Koristeći primjer gore, moj URL je https://www.google.com/search?sxsrf=ACYBGNSTIOV02fMXUBxg75px2hZi8NFZ0Q%3A1570533327891&ei=z2-cXeWGNs_OwAKH7rOoAQ&q=site%3Alolamagazin.com+dojenje&oq=site%3Alolamagazin.com+dojenje&gs_l=psy-ab.3…4997.12329..12653…0.0..0.103.1445.17j1……0….1..gws-wiz.EGMY9D2NGhA&ved=0ahUKEwilqvfIxIzlAhVPJ1AKHQf3DBUQ4dUDCAs&uact=5

Na osnovu toga ćemo napraviti prečicu. Ako koristite Chrome, desnim klikom idite na polje za adresu, odaberite „Uredi pretraživače“ (Edit Search Engines) i kliknite na „Dodaj“ (Add) kako biste napravili novu prečicu sa Lolom kao ključnim pojmom.

U Firefoxu desnim klikom idite na polje za obilježivače (Bookmarks Bar) i kreirajte novi obilježivač.

Nalijepite URL vaše pretrage koji ste ranije kopirali u polje za pretraživač (Search Engine) ili lokaciju (Location), zamijenite ono što ste tražili znakom %s (ali ostavite sve pojmove koje želite zadržati kao dio ključne riječi). Dakle, s obzirom na to da ja želim da moj obilježivač Lola pretražuje site:lolamagazin.com i koji god pojam da dodam, moj URL će izgledati ovako:

https://www.google.com/search?q=site%3lolamagazin.com+%s 

Vidite kako sam zamijenila dojenje znakom %s u adresi? Sada kad god da ukucam Lola u to polje mogu da pretražujem stranicu Lola Magazina za bilo koji termin koji mi treba.

Koristim ovo za različite pretrage koje mi trebaju češće: sajtove koje posjećujem često, autore koje volim ili ako baš želite da budete napredni, smjernice za mape sa Gugla

(http://maps.google.com/maps?f=q&source=s_q&hl=en&q=from+123+kralja+petra+i+to+%s).

 

Pronađite izvor fotografije obrnutom pretragom fotografija

Na kraju, ne sastoje se sve pretrage samo od riječi. Ponekad može biti vrlo praktično znati odakle je došla neka slika ili pronaći neku krupniju verziju. Vjerovatno znate da možete samo ukucati nekoliko riječi i pronaći sliku putem Guglovog alata Pretraživač slika (Image Search), ali možda niste znali da to može raditi i obrnuto: odvucite sliku na Pretraživač slika i Gugl će vam pronaći druge verzije iste te slike.

Prije nekoliko godina sam tražila stan i pronašla jedan koji je djelovao odlično – imao je odgovarajući broj prostorija u naselju koje sam željela, a fotografije su izgledale stvarno lijepo. Ali našla sam ga na jednom od onih sajtova koji zahtjeva učlanjivanje i mjesečne uplate kako bih mogla dobiti ime, adresu i kontaktne podatke kompleksa. Međutim, sjetila sam se ove fore za pretrage i prevukla fotografije u Guglov Pretraživač slika. Automatski sam dobila drugi sajt koji je objavio istu tu fotku – zvanični sajt te zgrade – a na njemu sve kontaktne informacije za upite o iznajmljivanju.

Takođe, Gugl nije jedini sajt koji ima tu opciju. TinEye je sličan alat koji nudi nešto više opcija ako tražite  gdje je neka slika objavljena prvi put. Postoje aplikacije za iPhone i Android koji takođe omogućavaju pretragu putem fotografija, što je korisno ako pokušavate pronaći rijetke dijelove porculanskog suđa bez nekih oznaka ili tako nešto. Ne uspije baš uvijek, ali ako ste zapeli ne škodi probati, a ako ništa drugo, možda će vam dati ideju šta još da kucate u pretraživač.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije