kancelarija-u-kući
KarijeranajnovijePraktična Lola

Kako da uredite kancelariju u svojoj kući?

Kako da uredite kancelariju u kući i ne budete pidžama-radnica?

Piše: Srbijanka Stanković

Foto: Pixabay.com

Iako se rad od kuće u svetu frilensinga tumači kao jedna od najvećih privilegija i pogodnosti, posao za koji ne morate da se doterate i podignete iz kreveta često može da dosadi. Dodajte tome i tonu onih kućnih poslova, koji bi vas sačekali kad se vratite sa posla, a sad vas čekaju u sobi pored – i najveći majstori organizacije lako mogu da skliznu u crnu rupu zvanu: gubljenje vremena. Ovo je možda glavni razlog zbog kog se frilenseri širom sveta odlučuju da urede svoj radni prostor drugačije ili čak da iznajme kancelariju.

Kako da uredite kancelariju i ne budete pidžama-radnica?

Ukoliko ste jedna od frilenserki kojoj je dosadilo da prostor u kome radi bude ujedno i prostor u kome živi, pravo je vreme da zakoračite u avanturu: uređenje kancelarije. Za one koji žele da omeđe svoje radno okruženje zidovima, a nemaju finansijskih uslova da iznajme tuđ prostor – postoji rešenje koje traži minimalna ulaganja. Možete opremiti jednu od soba u svom domu ili prilagoditi staru garažu, koja ionako služi za odlaganje nepotrebnih stvari.

Krenite od podova. Ima mnogo sajtova što nude divne podove od laminata, koji će učiniti vaše potkrovlje ili garažu svetlim, urednim i profesionalnim prostorom za rad. Potražite odgovarajući tepih ili podnu prostirku. Neka to bude nešto inspirativno i mekano. Okrečite zidove u belu ili neku drugu svetliju boju. Izaberite fotografije ili umetničke slike kojim ćete ih ukrasiti. Ne preterujte. Nekad je dovoljno da postavite zidni sat ili samo jednu fotografiju. Sledite pravilo da uređujete prostor u kome ćete uživati dok radite. Više volite radni sto i stolicu ili lejzi beg? U svoju „kancelariju“ unesite samo ono što će je učiniti prijatnom za rad.

Kancelarija u kući kao idealno rešenje

Za one koji nisu raspoloženi da potroše mnogo para i iznajme prostor daleko od svog doma, kancelarija u kući je savršeno rešenje. Svako ulaganje u prostor je ujedno i ulaganje u vaš dom. Radna soba treba da vas podstakne da se pridignete i disciplinujete. To ne mora da znači da se obučete kao za razgovor za posao, ali malo šminke, udobna odeća i stolica pomoći će vam da mislite samo na posao. Ne na kupatilo koje treba da oribate, sudove u sudoperi ili ručak koji treba da se skuva, već samo na reklamu koju treba da napišete, logo koji treba da osmislite ili aplikaciju koju treba da testirate.

Sa druge strane, kada vam je kancelarija u kući ili u neposrednoj blizini doma, pauzu možete iskoristiti upravo za ove kućne obaveze ili kratak odmor u omiljenoj fotelji. Samo ne dopustite da vas ovi poslovi zanesu, pa da zaboravite na pravi posao. Pomozite sebi i organizujte se bolje. Ne prekoračujte vreme pauze.

kancelarija-u-kući

Foto: Pixabay.com

Obavestite svoje ukućane o promenama

Iako bi trebalo da se podrazumeva da vas ne ometaju dok radite, u praksi to baš i nije tako, posebno ako ste mama frilenser. Ukoliko uredite kancelariju, a ne postavite stvarne granice i ne uputite ukućane u nova pravila, to zapravo i neće biti kancelarija, zar ne? Dakle, da bi vaš radni prostor bio samo vaš, najpre objasnite svima sa kojima živite o novom stanju u kući. Bez kucanja nema ulaska u kancelariju. Prekidaju vas samo kad je nešto izuzetno važno.

Poštujte svoj radni prostor i svoje radno vreme

Jednom kad se odlučite da preselite svoj posao u kancelariju, čak i ako je to u sobi pored one u kojoj spavate ili u potkrovlju koje ste posebno opremili, poštujte svoje radno vreme. Možda će vam u početku biti teško ili neobično što posle dužeg vremena treba da se pojavite negde tačno u minut, bez „kliznog“ i neodređenog „samo da skuvam kafu“ ili „još da uključim veš mašinu“. Međutim, to su samo prvi koraci u uspostavljanju novog ritma i poslovne rutine. Isprobajte moć koju ima radni sto ili pano sa motivacionim porukama koji ste pažljivo pripremili.

Neće vam trebati mnogo da se uhodate, a sasvim je izvesno da ćete biti efektivniji i efikasniji u radu. Bolji rezultati biće pravi vetar u leđa.

kancelarija-u-kući

Foto: Pixabay.com

Drugi će više poštovati vaše vreme

Čak i kad je u pitanju kancelarija u vašoj kući, ukoliko vežete svoje radno vreme za jedan prostor posebno uređen za rad, sigurno je da će se promeniti ne samo vaš odnos prema poslu i vaših ukućana, već i stav koji imaju ljudi iz vašeg okruženja. Iako deluje kao najmanje važno, može se reći da nije potpuno bez značaja to kako se vaši prijatelji i poznanici odnose prema vašim radnim navikama.

Zamislite to ovako: radite kod kuće, zvoni telefon, zove vas prijateljica/sestra/majka i najavljuje svoj dolazak. Oni neposredni će reći: „Pristavi kafu, stižem!“ i pre nego što stignete da kažete da ste usred pisanja važnog članka ili projekta. Da li možete da zamislite da vam se to dogodi ako radite u kancelariji sa fiksnim radnim vremenom? Naravno da ne. Tada bi na pitanje: „Gde si, šta radiš?“ odgovorili kratko: „Na poslu, radim.“ Niko ne bi došao da vas vidi nakratko, niti biste morali da objašnjavate sramežljivo i sa grižom savesti da ste kod kuće, u kancelariji na potkrovlju, ali da niste slobodni za druženja.

Dajte sebi nekad oduška

Još jedna dobra strana kancelarije u vašoj kući jeste ta što ste ipak u svojoj kući. Dakle, za svaki predah koji vam je potreban, ne treba da pravite neki poseban napor – jednostavno ste tu. Zahvaljujući fleksibilnoj prirodi svakog frilensing posla i anagažovanja, bez šefa koji vam stoji nad glavom, možete, ukoliko vam je to potrebno, uzeti ceo dan slobodno ili raditi samo par sati.

Ono što je važno jeste da radite u okruženju koje ste opremili za to. Prema tome, nije bitno hoćete li za računarom provesti 15 minuta ili osam sati, važno je da to učiniti u svojoj kancelariji, odeveni i orni za rad.

Na kraju, savet za kraj: radite ono što volite u prostoru koji volite. Neće sve uvek teći glatko, ali treba zapamtiti da je lepše raditi u okruženju koje podstiče na rad i deluje inspirativno, no tamo gde nam nije udobno i gde teško postižemo punu koncentraciju.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije