FantastičnonajnovijeNaslovna vijestSimpatičnoZabavna Lola

7 nevjerovatnih činjenica o emocijama koje bi trebalo da znate

Svi mi vrlo dobro znamo kakve to sve emocije postoje i kako je to kad smo srećni, tužni, ljuti… Ali znamo li i zašto je to tako, te koja je poenta emocija?

Prevela: Saša Leper

Michael Miller / Six Seconds

Foto: Clipart

  1. Emocije su elektrohemijski signali koji teku kroz naša tijela u neprekidnom ciklusu.

Emocije se stvaraju u mozgu kao rezultat našeg viđenja svijeta. Osjećamo ih sve vrijeme, zbog čega se pitam zašto sam učila sve o dijeljenju razlomaka i tome kako je engleski kralj Henri VIII pogubljivao svoje žene, a praktično ništa o nečemu tako značajnom za moje svakodnevno zdravlje i opšte stanje. Ali u svakom slučaju, emocije se stvaraju u našem mozgu i teku kroz čitavo tijelo. Takođe se proizvode i u tijelu i idu u mozak, što ih praktično čini neprekidnim ciklusom povratnih informacija koje prenose signale koje nam pomažu da funkcionišemo.

Emocije regulišu sve, uključujući i naše misli. Zar onda ne bismo trebali učiti (više) o njima – makar onoliko koliko i o Francusko-Indijanskim ratovima i izračunavanju uglova trougla?

 

  1. Postoji 8 osnovnih emocija

I bezbroj varijacija i nijansi između. Osam osnovnih emocija su radost, tuga, strah, gađenje, iznenađenje, iščekivanje, ljutnja i povjerenje. Naučnik Robert Plutchik je stvorio Kolo emocija kako bi lakše vizuelno prikazao osnovne emocije, njihovu dinamiku  i šta se dešava kada se emocije ne kontrolišu ili kada se isprepliću dvije različite, poput iščekivanja i radosti. To je prilično interesantno, naročito kada znate kako da tumačite Kolo. Ako želite da osnažite svoju emocionalnu pismenost, što je ključni dio razvijanja emocionalne inteligencije, ovo je odličan početak.

  1. Emocije su neutralne.

To znači da emocije same po sebi nisu ni dobre ni loše. To se tako samo čini jer, na primjer, radost je svakako ljepša od tuge. Mislim, ko bi želio biti tužan? Ali postoje dva problema sa ovakvim načinom razmišljanja. Prvi je taj što radost i tuga imaju mnogo više toga zajedničkog nego što mislimo. Radost znači da dobijate nešto do čega vam je stalo. Tuga znači da gubite nešto do čega vam je stalo. To su zapravo samo dvije strane iste potrebe i jedna ne može da postoji bez druge.

Drugi problem je to što je svaka emocija zapravo samo signal koji prenosi neku poruku. Čak i emocije sa kojima se teže nosimo kao što su strah, ljutnja ili tuga imaju vrlo značajnu ulogu.

Pa koje su to onda uloge emocija?

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije