najnovijeNaslovna vijestPraktična LolaŽivot

9 sobnih biljaka za početnike koji ubiju sve što dodirnu

Od stvaranja kiseonika, preko umirujućeg dejstva zelene boje na psihu do prosto estetskih užitaka – prednosti biljaka u životnom prostoru su odavno poznate i šarolike.

Prevela: Saša Leper

Kayla Suazo / Buzz Feed

Sobne biljke su jedan od onih „detalja“ koji kuću čine domom, daju toplinu i neki univerzalni a ipak lični pečat.

Međutim, šta ako ste jedna od onih osoba kojoj, i pored sve najbolje namjere, briga o biljkama jednostavno ne polazi za rukom? Ako, ma koliko se vi trudili, nekako uvijek završite sa praznom saksijom? U tom slučaju, možda bi trebalo da počnete od nekih vrsta biljaka koje su otpornije i zahtijevaju manje pažnje. Donosimo vam neke ideje.

  1. Sanseverija, indijsko pero ili svekrvin jezik može preživjeti sedmicama bez vode i ne treba joj direktna sunčeva svjetlost, što je čini savršenim ljubimcem za sve one koji uporno zaboravljaju da zaliju biljke.

Postoji preko 70 vrsta sanseverije, a najčešće su Sansevieria trifasciata i Sansevieria zeylanica. Iako su imena komplikovana, sigurni smo da ste ih viđali.

Kako se brinuti o njima: Sačekajte da se zemlja u potpunosti isuši prije nego što ih zalijevate i nemojte se mnogo mučiti da pronađete prozor sa mnogo svjetlosti – ne zahtijevaju mnogo sunca.

 

  1. Klorofit ili zeleni ljiljan trpi različite količine svjetlosti (mada najviše vole direktno sunce) i rastu u većini uslova – tako da, u suštini, možete održati ovu biljku u životu, obećavamo. Odličan su izbor za sve one koji se ranije nisu bavili uzgojem biljaka, jer ne traže ni užasno strog raspored zalijevanja.

Kako se brinuti o njima: Za najbolje rezultate, idealno ih je staviti na direktnu sunčevu svjetlost (iako će preživjeti i u samo djelimičnom svjetlu). U toku ljeta ih zalijevajte redovno, ali zimi smanjite intenzitet i vodite računa da nisu izloženi direktnom hladnom vazduhu (dakle, nemojte ih postaviti direktno ispred klime).

 

  1. Zlatni puzavac je biljka koju je prilično teško ubiti jer zapravo uživa u suhom zemljištu, pa mogu da podnesu i neredovna zalijevanja. Poput indijskog pera, ni zlatnom puzavcu ne treba mnogo svjetlosti. Odlični su za čuvanje u visećim saksijama i ne treba ih plijeviti, iako će rasti i rasti…i rasti.

Kako se brinuti o njima: Zalijevajte ih sporadično, samo onda kada se lišće čini povijeno i kada se zemlja dovoljno osuši. Ako je zemlja i dalje vlažna između zalijevanja, može se desiti da korijenje počne trunuti. Ako lišće i nastavi da izgleda tužno nakon zalijevanja, to vjerovatno znači da ga treba presaditi u veću saksiju jer je korijenje ostalo previše veliko za svoj sadašnji dom.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije