AktivizamHrabra LolaLolitetinajnovijeNaslovna vijestPreduzetništvo

Ima samo osam godina, a već mijenja svijet!

Xóchitl Guadalupe Cruz, osmogodišnjakinja iz Meksika je dobila nagradu Instituta nuklearnih nauka za kreiranje grijača vode sa potpuno solarnim napajanjem.

Prevela: Saša Leper

Mayukh Saha / Truth Theory

Uređaj koji je sama osmislila i kreirala koristi materijale koji ne samo da su već reciklirani nego se mogu i ponovo reciklirati. Iako se njen izum može činiti pomalo nepotrebnim za zemlje Prvog svijeta, u Xóchitlinoj zajednici jedini način grijanja vode je sječom drveća, što em što ispušta gasove u životnu sredinu, em narušava i zdravlje i brojnost šuma.

Xóchitl obožava da učestvuje u naučnim projektima i takmičenjima, a vrlo smjelo i brzo iskorištava svoje poznavanje tehnologije da inspiriše i direktno uzrokuje promjene – prvo kod kuće, a potom i u svijetu.

Ovaj solarni grijač vode bi mogao pomoći milionima ljudi širom svijeta koji još za grijanje koriste drvo. Istovremeno će zaštititi životnu sredinu i dati korisnicima udobnost toplo kupanja u hladno zimsko jutro.

Njena porodica je ovaj uređaj već postavila na krov kuće i sada svakodnevno koriste vodu zagrijanu na ovaj način. Ova djevojčica je i dobra sestra te toplu vodu dijeli i sa bratom.

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije