Ljudski odnosinajnovijeNaslovna vijestPorodica

Poznati naučnik: Nametanje religije djeci gore je od zlostavljanja

RICHARD DAWKINS, profesor na Oxfordu i zagovaratelj ateizma tvrdi kako mnogi roditelji zlostavljaju svoju djecu bez da su tog svjesni, prenosi Daily Mail.

Redakcija

buka.com

Poznati naučnik održao je govor na Festivalu knjige u Chipping Nortonu, gdje je ponovio ono što je tvrdio i prošle godine.

“Ono što djecu trebamo učiti jeste da religija postoji i da neki ljudi u to vjeruju, ali da neki i ne vjeruju. Ali, nikada ne smijete učiti dijete da je katolik, pravoslavac ili musliman, jer je to ono što ste vi. To je zlostavljanje djece”.

Dawkins, inače biolog, izazvao je pravu revoluciju kada je 1976. izdao knjigu “Sebični gen”.

“Djeca trebaju znati šta je religija i dobro je za njih da znaju. Uostalom, neće moći cijeniti književnost ako ne znaju ništa o religiji. Ali, ne smijemo ih učiti da je to jedini ispravan put”.

Njegova najpoznatija knjiga, “Zabluda o Bogu” tvrdi da vjerovanje u nadnaravnog stvoritelja je iracionalno i opasno za društvo.

Za televiziju Al Jazeera je izjavio: “Seksualno zlostavljanje je užasno, ali još su gora psihička oštećenja koja djeca dobiju kada ih se odgoji kao katolike. Puno djece su zlostavljali sveštenici, a jedna žena iz SAD-a mi je ispričala da je imala sedam godina kada ju je sveštenik zlostavljao.
Istovremeno, njena prijateljica protestantica, isto sedmogodišnjakinja je umrla, i rečeno joj je da svi protestanti idu u pakao i tamo će gorjeti zauvijek.”

“Priznala mi je da je lakše preboljela fizičko zlostavljanje nego sliku svoje male prijateljice kako gori u paklu, to ju je mučilo godinama”; završava.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije