AktivizamFeminizamHrabra LolanajnovijeNaslovna vijest

Irankama nakon 40 godina konačno dozvoljeno da gledaju fudbal

Prvi put poslije čak četrdeset godina Iranke su u četvrtak kročile na nacionalni stadijum kako bi gledale apsolutni trijumf svog tima protiv Kambodže u fudbalskoj utakmici čiji je konačni rezultat bio 14-0.

Prevela: Saša Leper

James Masters / CNN

Ne postoji konkretno neki zakon koji brani Irankama da posjećuju stadione, pa ipak, ta zabrana se počela sprovoditi nedugo nakon Islamske revolucije 1979. godine.

Međutim, nakon pritiska koji su vršili aktivisti za ljudska prava i upravljačko tijelo sportskog svijeta FIFA, Iran je dopustio ženama da kroče na stadijum.

Prvobitno dostupih 3500 karata namijenjenih ženama su se rasprodale brzinom svjetlosti – za manje od sat vremena – prije nego što je pušteno još dodatnih 1100 karata za utakmicu kvalifikacija za Svjetski kup.

„Ovo je izrazito pozitivan korak naprijed koji su FIFA i, naročito, Iranke željno iščekivale“, rekao je predsjednik FIFE Gianni Infantino. Strast, zadovoljstvo i entuzijazam koji su danas pokazali su bili nevjerovatni za vidjeti i ohrabruju nas još više da nastavimo putem kojim smo i započeli. Istorija nas uči da napredak dolazi postepeno vremenom, a ovo je samo početak tog putovanja.“

“U skladu sa tim, FIFA je više nego ikad okrenuta ka budućnosti u kojoj sve djevojke i žene koje žele da prisustvuju fudbalskim utakmicama u Iranu mogu to i da učine u sigurnom okruženju. Sada nema posustajanja.“

No, bilo kako bilo, oni koji su uspjeli da prisustvuju ovoj istorijskoj utakmici su počašćeni sa 14 golova domaćeg tima protiv 169. rangirane Kambodže koja nije imala nijedan pogodak.

I dok utakmica u četvrtak predstavlja ogromni korak naprijed za Iranke koje uživaju u fudbalskim utakmicama, organizacija Human Rights Watch (HRW) je tih 4600 posjetiteljki nazvala „diskriminativnim, obmanjujućim i opasnim“.

„Efektivna kvota od 5% na sjedišta za žene se kosi sa ustavom, statutima i politikom ljudskih prava FIFE“, rekli su iz organizacije.

Član 4 statuta navodi da je diskriminacija protiv žena „strogo zabranjena i kažnjiva suspenzijom ili ukidanjem članstva u FIFA-i.“

Kada su ih pitali da li su ti uslovi zaista u skladu sa statutom koji zabranjuje polnu disckriminaciju, FIFA je za izjavila: „FIFA-in stav prema pitanju žena na stadionima u Iranu je uvijek bio čvrst i jasan: ženama pristup mora biti dozvoljen. Na sve utakmice.

„U skladu sa našim mišljenjem, radimo na tome da osiguramo bezbjedan pristup ženama na sutrašnjoj utakmici kvalifkacija za Svjetski kup između Irana i Kambodže. Ponovo ponavljamo svoj stav da broj žena na stadionima mora biti određen potražnjom za takvim kartama, a ne da im se postavljaju bilo kakva ograničenja. Šta tačno iduće treba (u)raditi kako bi se osigurao i budući pristup ženama na stadione ćemo odrediti nakon što detaljno analiziramo ono što nam iznese FIFA-ina delegacija sa lica mjesta iz Teherana.“

Iranska fudbalska federacija (FFIRI) nije bila dostupna za komentar.

U utorak su iranski korisnici Tvitera počeli koristiti hešteg #WakeUpFIFA (FIFA, probudite se), podstičući FIFA-u da dopusti više žena da prisustvuju kvalifikacijama protiv Kambodže.

U proteklih nekoliko mjeseci FIFA je bila izložena pritisku da natjera Iran da ukine svoju zabranu ženama da kroče na sportske stadione, naročito nakon smrti Sahar Khodayari, fudbalske obožavateljke koja se zapalila nakon što joj nije dozvoljen pristup fudbalskom stadionu u Teheranu.

Nazvana na društvenim mrežama „Plava djevojka“ po bojama njenog omiljenog iranskog fudbalskog tima, Esteghlala, Khodayarijeva je optužena za „otvoreno činjenje grešnog djela“ time što se pojavila u javnosti bez hidžaba kada je u martu pokušala ući na stadion obučena kao muškarac, kako tvrde iz grupe za borbu za ljudska prava Amnesty International.

Khodayarijeva se pojavila pred sudom u Teheranu prethodnog mjeseca. Kada je slučaj zaključen, polila se benzinom i zapalila. Umrla je u ponedjeljak 9. septembra.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije