DogađajiLjudiMjestanajnovijeNaslovna vijestPojaveRadoznala Lola

Nezapamćen zločin u okolini Zadra

Sedam mladića u godinu dana više puta grupno silovala 15-godišnjakinju! Ucjenjivali su je snimcima seksa, a kad ih je molila da joj to više ne rade, bivši dečko je pretukao! Sudija ih je pustio na slobodu!

Prenijela: Redakcija

Foto: Unsplash

Zadarska policija podnijela je kaznenu prijavu protiv sedam mladića iz okoline Zadra zbog sumnje da su od avgusta prošle do jula ove godine u više navrata grupno silovali 16-godišnju djevojku iz njihovog mjesta.

Mladići je nisu “samo” silovali, nego su ta silovanja snimali mobilnim telefonom i tim snimljenim filmovima je godinu dana ucjenjivali kako bi od nje iznudili nove seksualne odnose, uz prijetnje da će filmove poslati njenim roditeljima i prijateljima ako na to ne pristane. Kako bi je dodatno uvjerili u svoje namjere, 15-godišnjakinju, a kasnije i kao 16-godišnjakinju, pretukao je u nekoliko navrata njen bivši dečko koji je ujedno bio i jedan od silovatelja.

Za teška kaznena djela protiv polne slobode, za polni odnos bez pristanka, bludne radnje, prijetnje, fizičke povrede i iskorištavanje djece za pornografiju na štetu maloljetnice policija je prijavila dvojicu 19-godišnjaka, tri 18-godišnjaka te dvojicu 17-godišnjaka. Petorica su iz istog mjesta, a dvojica žive u komšiluku.

Policija je prošli petak privela petoricu mlađih punoljetnika, bez dvojice osumnjičenih maloljetnika, a nakon što su u subotu ispitani u Županijskom državnom tužilaštvu i kod sudije istrage Županijskog suda u Zadru, svi su pušteni da se brane sa slobode. Sudija istrage Ivan Marković, prema neslužbenim informacijama, nije našao razloge zašto bi petoricu osumnjičenih silovatelja zadržao u istražnom zatvoru, iako im je odredio mjere zabrane prilaska i komunikacije sa žrtvom ovog strašnog nasilja, koja inače živi s njima u istom mjestu!

Djevojčica je, kako neslužbeno saznajemo, postala žrtva masovnog seksualnog iživljavanja sedmorice mladića od ljeta prošle godine, kada joj je bilo 15 godina. Djevojčica je bila dio istog društva koje se zajedno provodilo preko ljeta, a jedan od mladića među njima bio joj je bivši dečko. U jednoj večeri zajedničke zabave, na kojoj se konzumirao alkohol i droge, na 15-godišnjakinju su nasrnula trojica mladića. Među njima je bio i njen bivši momak. Odveli su je u jednu sobu, zaključali i potom je jedan 19-godišnjak silovao. Tada su nastali i prvi mobilnim telefonom snimljeni filmovi kojima će je kasnije ucjenjivati. Na kraju je njen bivši dečko i istukao kako bi je “uvjerio” da o tome nikome ne govori.

Snimak je postao sredstvo ucjene kojim je sedam mladića od maloljetnice kasnije iznuđivalo seksualne odnose. Obećali bi joj da će snimak izbrisati ako ponovno pristane na seksualne odnose s njima, a kad bi ih ona odbila, oni bi joj prijetili da će ga poslati njenim roditeljima, školskim prijateljima i drugima, te je tako “razotkriti”. Ucijenjena, prestravljena i psihički izmaltretirana djevojka je pod prisilom ponovno imala odnose s njima, a oni su to iznova koristili za snimanje novih filmova kojima su je opet ucjenjivali i tako nastavljali užasnu psihičku torturu, zlostavljanje i seksualno iskorištavanje djevojčice.

Prema saznanjima policije, u periodu od godine dana maloljetnicu su grupno silovali u najmanje šest navrata. Samo jednom u takvom silovanju učestvovalo je dvoje mladića, u ostalim situacijama sudjelovalo ih je troje ili četvoro. Svih sedam ih nikad nije bilo zajedno. Prema maloljetnici su se ponašali kao prema stvari, u jednoj situaciji su joj najprije doslovno rastrgali odjeću, i potom je seksualno iskoristili. Kad ih je djevojka na kraju molila da joj to više ne rade i da je ostave na miru, njezin bivši dečko ju je krvnički isprebijao uz prijetnju: “Ubiću te ako prijaviš ili ispričaš o ovome policiji ili bilo kome!”

Kako je cijela priča dospjela do policije, još nije poznato. Neki naši sagovornici kažu da žrtva iz straha nije htjela govoriti o tome što je mjesecima prolazila, niti obavijestiti policiju, iako je već duže vrijeme bila depresivna, povučena, izgledala je loše i ni sa kim se nije htjela družiti. Živjela je u svakodnevnom hororu da će biti razotkrivena i osramoćena, a pritom niko nije znao kroz što prolazi i kako je njeni “prijatelji”, momci iz komšiluka, bešćutno iskorištavaju na najgori mogući način. Bojala se reakcije svoje porodice i sredine, a ponajviše nasilnika da bi je stvarno mogli ubiti.

Drugi naši izvori tvrde da je prijava policiji došla od strane Centra za socijalni rad koji je o strašnom zločinu prema maloljetnoj djevojci saznao preko škole koju je pohađala i gdje su neki nastavnici bili jako zabrinuti za njeno zdravstveno stanje. Policija je dojavu dobila u četvrtak i već u petak privela osumnjičene.

Službene informacije o cijelom slučaju pokušali smo dobiti od Hrvoja Viskovića, glasnogovornika Županijskog suda u Zadru, ali na naše pozive i poruke u nedjelju nije ogovarao.

Strašan zločin prema djevojci duboko je potresao cijelo mjesto u okolini Zadra, ali i izazvao suprotstavljene reakcije. U petak kada je petorica osumnjičenih bila privedena, zajedno s njima ispred Prve policijske stanice u Zadru došli su i njihovi roditelji i rodbina, koji su navodno glasno negodovali na takav postupak policije, optužujući žrtvu da je ona svojim ponašanjem njihovim sinovima dala povod za seriju masovnih silovanja tokom godine dana.

Mještane s kojima smo razgovarali ipak je najviše šokirala odluka sudije Markovića da nakon ispitivanja pusti na slobodu osumnjičene za višestruka, dugotrajna silovanja maloljetnice. Ne mogu vjerovati da im nije odredio istražni zatvor, odnosno da im je dozvolio da se vrate u isto mjesto, u istu sredinu u kojoj živi i žrtva, i koja, da stvar bude još apsurdnija, još uvijek nije sudski ispitana. Smatraju to ruganjem suda sa žrtvom, prepuštanjem žrtve počiniteljima da je dodatno zastrašuju i maltretiraju. Pitaju se kako će to uticati na maloljetnu djevojku, a kako na njenu porodicu u jednoj maloj sredini gdje svako svakoga zna. Kako će reagovati roditelji osumnjičenika i što će sve učinitida prikriju dokaze, da žrtvu prikažu u najgorem svjetlu, odnosno da je etiketiraju kao osobu “koja je zaslužila to što joj se dogodilo”.

Prema riječima naših sagovornika i reakcijama mještana na društvenim mrežama, osumnjičeni su svima dobro poznati kao nositelji delinkventnog ponašanja u mjestu te kao saučesnici raznoraznih incidenata s elementima kaznenih djela koja su, kako tvrde, sustavno zataškani. O osumnjičenim mladićima govore kao o “tatinim sinovima”, djeci uticajnih roditelja koji su angažovali “vojsku” advokata da ih zastupaju, u čemu su očito uspješni. Naime, uprkos brojnim dokazima, među kojima su bila i dva filma i nekoliko fotografija samih silovanja pronađeni na telefonima počinitelja, te snažnom angažmanu državnog tužilaštva i zadarske krim policije koji su u rekordnom roku uspjeli sakupiti kritičnu masu dokaza, ispitati svjedoke i identifikovati počinitelje, sudija Marković je odbio osumnjičenicima odrediti istražni zatvor.

Podsjetimo, Ivan Marković bio je sudija istrage u slučaju teškog premlaćivanja 40-godišnjaka ispred noćnog kluba Hype u Zadru sredinom jula, kada su najmanje šestorica mladića teško pretukla vlasnika nekoliko zadarskih ugostiteljskih objekata, slomivši mu ruku i nos. Marković je tada odredio pritvor protiv petorice privedenih, a potom ih je jednog po jednog puštao na slobodu, iako je prvoosumnjičeni i kolovođa napada, sve vrijeme bio u bijegu. Prvoosumnjičenog je policija nedavno uhapsila na području Karlovca, no tužilaštvo protiv nikoga od njih još uvijek nije podiglo optužnicu.

Grupno silovanje maloljetnice u Zadru zadnji put je zabilježeno 2013. godine na plaži Kolovare kad su petorica mladića starosti od 16, 17, 18, 19 i 22 godine seksualno iskoristila 17-godišnju maturanticu.

 

 

Preuzeto sa: zadarski.slobodnadalmacija.hr

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije