AktivizamFeminizamHrabra LolaLolitetinajnovijePreduzetništvo

A zašto žene ne bi mogle imati karijeru u avijaciji?

Ono što Deltin program pokušava uraditi jeste smanjiti nejednaku zastupljenost polova u avijaciji.

Prevela: Saša Leper

Julie Scagell / Scary Mommy

Američka aviokompanija Delta je nedavno imala pregršt razloga za slavlje jer je još jedan Međunarodni dan žena u avijaciji prošao potpuno uspješno. Ovo je peti put da je njihov let simboličnog naziva WING (Women Inspiring our Next Generation – Žene inspirišu naše buduće generacije) ili, po naški – krilo, poletio sa kompletno ženskom posadom i 120 djevojčica putnica kako bi dokazao da je karijera žene u avijaciji itekako moguća.

Let je djevojčice starosti 12-18 godina odveo iz Solt Lejk Sitija u NASA-u u Hjustonu sa ciljem da umanji nejednaku zastupljenost polova u avijaciji. Značajno je napomenuti i da su let WING 2019 od početka do kraja isplanirale i organizovale isključivo žene, uključujući pilote koje su upravljale samim avionom, agentima koji su radili na tlu, osoblju na kapijama za ukrcavanje na let i žene u kontrolnim tornjevima koje su navodile pilote.

Deltin let WING je osnovan 2015. godine kao „nastojanje da se unese raznolikost u ovu industriju koju uglavnom čine muškarci te da što više djevojčica dobije ideju da potraži karijeru u nekoj od STEM oblasti (Nauka, tehnologija, inženjerstvo, matematika) u što mlađem uzrastu.“ Do danas je program iskoristilo više od 600 djevojčica i tako su učile o različitim karijerama ovih žena koje su im pokazale šta je sve moguće.

„Znamo da je važno imati prave predstavnike. Mi u Delti vjerujemo da morate moći nešto vidjeti da biste to mogli i biti“, kaže Bet Pul, generalna direktorica razvoja pilota koja je na programu leta WING radila od samog početka. „Želimo da povećamo rodnu raznolikost zaposlenih tako što ćemo djevojčice izložiti ovakvim uticajima i nadati se da će za nekih 10 godina baš one biti piloti u kokpitu Delte i inspirisati nove generacije budućih žena.“

Po slijetanju u Hjuston, djevojčice su obišle NASA-ine zgrade i učile o letovima i istraživanju svemira. Takođe im je bio upriličen ručak sa Dženet Eps, astronautkinjom NASA-e i inženjerkom avijacije.

„Nije mi se činilo mnogo smislenim pokušati napraviti karijeru u avijaciji, ali danas sam shvatila da i ja to mogu“, izjavila je Kejtlin Dž (17).

Da stvar bude još divnija, WING je istovremeno i prvi let ikada na kome je većina ovih djevojčica ikada bila, što je, ako imamo na umu i šta su sve usput naučile o avijaciji, posto fantastično. Kako bi odabrali učenice koje će učestovati u ovom programu, aviokompanija je sarađivala sa školama koje već sprovode programe STEM ili avijacije kako bi „predstavili jasan put za potencijalne zainteresovane buduće avijatičarke.“

Delta već godinama radi na ravnopravnosti polova u svojoj kompaniji. Postigli su 100% jednakost plata za radnike koji u direktnom kontaktu sa mušterijama, a takođe su dobili i priznanje za Najbolje mjesto za rad za žene treći put za redom. Strategija Delte za buduća zapošljavanja se fokusira na ulaganja u djevojčice poput ovih koje učestvuju u programu WING u nadi da će one postati budućnost organizacije i „adresirati manjak žena u ovom polju tako što će razvijati i inspirisati talent, podsticati pojedince i uklanjati ekonomske, rasne i rodne barijere.“

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije