Ljudski odnosinajnovijePorodicaPraktična LolaŽivot

5 svakodnevnih stvari koje vam mogu spasiti brak

Da li vam se brak već pomalo počeo klimati? Želite li izgladiti situaciju i spasiti ga?

Prevela: Saša Leper

Kris Di / I Heart Intelligence

Foto: Unsplash

Svaki brak ima svoje probleme. Ali uprkos tome, parovi donose vrlo svjesnu odluku da ostanu zajedno, naročito kada imaju i djecu. Zato je važno potruditi se da ti odnosi budu što je moguće bolji. Nudimo vam korisne savjete koji vam mogu pomoći da vratite svoj brak na pravi put.

  1. Pohvalite partnera za nešto pozitivno što su uradili. Kažite i drugima.

Kada se fokusiramo samo na negativne stvari one ubrzo postanu sve što možemo vidjeti, ali jednog kada odlučimo da usmjerimo pažnju i na pozitivno, nećemo ih previdjeti. Primjetite sve ono lijepo što vaš partner radi i pohvalite ga za to. Dajte mu kompliment. Zahvalite mu. Utišajte svoje kritike i pojačajte komplimente. I nemojte se zaustaviti samo na tome, već pohvalite partnera i u društvu drugih ljudi. Objavite nešto pozitivno na društvenim medijima. Pohvalite ga i zahvalite mu i privatno i javno.

  1. Ako se svađate, svađajte se za ljubav i sa ljubavlju

Većina parova se svađa. Konflikti su sastavni dio i teret, ma kako on lagan bio, svakog odnosa dvoje ljudi. Ponekad pogrešno mislimo da srećan brak znači da se partneri nikada ne svađaju. Bitno je izraziti svoje mišljenja, emocije i ideje, a to se ponekad umije i zahuktati. Jaki brakovi se bore za ljubav i sa ljubavlju – ljubavi prema sebi i prema partneru.

To znači da čak i kad ste ljuti ne zaboravite i nikako ne zanemarite sopstvenu posvećenost partneru, ljubav i poštovanje prema njemu. Opet i iznova se borite da očuvate zdravlje i vitalnost svoje ljubavi.

Od ključne je važnosti ne preći liniju poslije koje će vaša djela i riječi povrijediti vašeg partnera. Samokontrola je navika svih parova koji su u srećnim, dugotrajnim vezama. U ovom procesu posvećenosti se morate u potpunosti međusobno podržavati.

Foto: Jacob Rank / Unsplash

  1. Uradite nešto lijepo za svog partnera svaki dan, bez obzira koliko to maleno bilo

Učinite nešto čime ćete mu popraviti dan. Možda je to samo neka kratka poruka koju ćete mu ostaviti prije nego što izađete iz kuće u kojoj ćete mu zahvaliti za sve što radi za vas. Možda ćete ga iznenaditi tako što ćete mu donijeti njegovu omiljenu hranu. Možda ćete obaviti po kući nešto što inače on radi. Možete ga neočekivano izvesti na njegovo omiljeno mjesto ili mu prepustiti izbor toga šta ćete zajedno gledati na TV-u.

  1. Ostavite vremena za značajne razgovore

Bez obzira na to šta se kasnije razvije iz toga, treba da odvojite neko vrijeme za značajne razgovore i povezivanje. Ovo vrijeme posebno izdvojeno samo za vas će biti jedna od najvažnijih odluka koju ste ikada donijeli u toku svog braka. Bilo da se radi samo o sat ili dva zbog nekih nepredviđenih okolnosti, to vrijeme koje provodite zajedno bi vam trebalo biti sveto.

Čak i kada odvojeno putujete, ne zanemarujte ovu obavezu koju imate jedno prema drugome i odnos održavajte telefonom ili putem poruka.

  1. Smirite se prije nego što kažete nešto što biste mogli požaliti

Kada se osjećate ugroženo, riječi nerijetko postaju štit i mač kojim se branite i napadate čak i kada ne biste trebali. Kada se strasti raspale, u negativnom smislu, nerijetko se riječima počne vitlati kao oštrim bičem.

Zato je izuzetno važno da parovi umiju napraviti pauzu kada se počne gubiti kontrola u svađama i raspravama. Ta navika vas može poštediti mnogo bola i čak i spriječiti svađe prije nego što se i počnu razvijati.

Vaša bliskost vam mora biti najvažnija i biti na samom vrhu vaše liste prioriteta. Nikako nemojte dopustiti da vam nemarnost pogazi međusobno povjerenje koje grdite tako dugo i pažljivo. Važno je da samokontrolom, suzdržanošću i borbom za ljubav pojačavate sopstvenu bliskost.

 

Ako zaista počnete raditi ove stvari sa pozitivnim stavom gotovo sigurno će doći do pozitivnih promjena u vama, vašem partneru i vašem braku. Počnite odmah!

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije