AktivizamHrabra LolanajnovijePreduzetništvo

Pogledajte kako jedan poznati sportista odaje poštu majci koja je umrla od raka dojke

DeAnđelo Vilijams je sponzorisao 500 mamograma kako bi odao poštu svojoj mami koja je umrla od raka dojke.

Prevela: Saša Leper

A.Pawlowski / Today

Foto: Twitter

Bivši igrač Pitsburg Stilersa DeAnđelo Vilijams je i dalje posvećen borbi protiv raka dojke.

Ova zvijezda američkog fudbala koja je prethodno igrala za Univerzitet u Memfisu je 2015. godine počeo snositi troškove mamograma za žene putem neprofitne organizacije Fondacija DeAnđelo Vilijams.

Od tada, fondacija je pokrila troškove za preko 500 mamograma u bolnicama u Pitsburgu u Pensilvaniji, Memfisu u Teksasu, Džonsboru u Arkansasu i Šarloti u Sjevernoj Karolini.

Vilijams je žestoki pobornik osvještenosti o raku dojke. Njegova majka Sandra Hil je 2014. godine umrla kada joj je bilo samo 53 godine. Ova bolest je takođe odnijela i život njegove tetke koja je imala manje od 50 godina.

Kroz program „53 jakih za Sandru Vilijams“ je u čast svoje majke počeo finansirati mamograme. Na svakom događaju fondacija plati 53 mamograma, a nadaju se da će vremenom uspjeti održavati događaje sa besplatnim mamogramima u svim američkim državama.

„Tako je sjajno što sam u mogućnosti da pomognem ovim ženama! To im doslovno može promijeniti život“, rekao je Vilijams u nedavnoj izjavi za Today. „Omogućavamo im njegu koja nikada nikome ne bi trebala biti uskraćena ili onemogućena.“

„DeAnđelo želi da se pobrine da nijedna žena (ili muškarac) koji se bori protiv raka dojke ne bude sama“, rekla je njegova supruga i izvršna direktorica Fondacije DeAnđelo Vilijams, Risalin Vilijams.

Vilijams je bilo ključna osoba za inicijativu koja je 2009. godine dozvolila NFL igračima da nose roze kopačke tokom oktobra, mjeseca raka dojke. Istovremeno, navijačima su dijeljeni rozi predmeti – roze slušalice, roze kopačke i rozi pom-pomovi. Vilijams je 2015. godine tražio da mu NFL dozvoli da tokom čitave godine nosi rozu boju na svom dresu, ali organizacija je odbila njegov zahtjev.

Prethodnih godina, partnerstvo NFL-a sa Američkim društvom za rak je proširio fokus i na prevenciju  ran dijagnostiku nekoliko oblika raka, uključujući i rak dojke, uz program Crucial Catch.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije