LjudinajnovijePojaveRadoznala Lola

6 znakova koji upozoravaju na emocionalno zlostavljanje u vezi

Emocionalno zlostavljanje je, za razliku od fizičkog, prilično teško za primjetiti i mnogo je lakše da ga zlostavljač sakrije.

Prevela: Saša Leper

Katya Hubanova / I Heart Intelligence

Foto: Unsplash

Upravo zbog toga ponekad može proći mnogo vremena dok ga ne primjete članovi porodice ili i sama žrtva.

Kako kaže Lisa Ferenc: „Za razliku od fizičkog ili seksualnog zlostavljanja, emocionalno zlostavljanje je suptilno. Žrtva je daleko više zbunjena, jer se zlostavljanje tipično maskira tipom ponašanja koje se inicijalno smatra brigom za nekoga.“

Na samom početku veze, zlostavljač će biti vrlo pažljiv i ljubazan prema žrtvi i tako je manipulisati. Zbog toga se ova faza zove proces uobličavanja.

Emocionalno zlostavljanje se koristi kao taktika za dobijanje moći i kontrole nad vezom, a može imati različite oblike i forme. U te svrhe se koriste uvrede i prijetnje, manipulacije od kojih žrtva promijeni viđenje sebe, zastrašivanje, posramljivanje, laganje, omalovažavanje, i slično. Posljedice ovog „nevidljivog“ a itekako traumatičnog ponašanja mogu izazvati anskioznost, depresiju, STPS i druga stanja.

Znakovi emocionalnog zlostavljanja koje je lako previdjeti uključuju:

  1. Hodanje po jajima oko partnera

Ako primjetite da se trudite iz petnih žila da slučajno „ne razočarate“ partnera, to je jedan od znakova da vas kontrolišu njegove reakcije. Potpuno je prirodno pa čak donekle i pohvalno da ste obzirni prema tuđim emocijama, ali to nikada ne bi trebalo biti na vašu štetu.

Zdrava veza je ona koja omogućava da oba partnera budu emocionalno objektivna i nezavisna, a istovremeno međusobno vrlo bliska i intimna. Takve razlike vam daju šansu za jaku i strastvenu povezanost sa partnerom bez da vas „truje“ njegov emocionalni prtljag.

 

  1. Manipulacije od kojih žrtva promijeni viđenje sebe

Takve manipulacije su oblik zlostavljanja u kojima vas partner stalno negativno podsjeća na sve vaše mane sa namjerom da vas unizi. Zbog toga često promijenite sopstveno viđenje sebe i počnete se smatrati nedovoljnim za bilo šta.

Poenta ovakvog načina ponašanja je da se žrtva počne osjećati defanzivno i ranjivo, što dalje uzrokuje nejednaku raspodjelu moći u vezi u korist zlostavljača.

  1. Uvredljivi komentari uvijeni u šale

Ova vrsta zlostavljanja zariva duboko baš zato to je tako vješto prikrivena. Zlostavljač to predstavlja kao nešto normalno ili čak i smiješno i tako uspije da provuče i najuvredljivije stvari. Ovo je izuzetno opasno jer je vas lako ubijediti da je sve samo u vašoj glavi i tako vas navesti da ostanete submisivni.

Dodatna problematična nuspojava je propitivanje sopstvenog rasuđivanja u kome nerijetko povjerujete zlostavljaču, a ne samim sebi. Ishod je tu prilično jasan: zlostavljač će dobiti po svom… uvijek.

 

  1. Partner se igra toplo-hladno

Ovo je jedna od onih taktika zbog kojih ćete uvijek misliti da je problem u vama. Evo i kako: partner je jedan put divan prema vama, pun ljubavi i brige, a već idući put je udaljen i čini se da ne možete normalno ni razgovarati.

To će u vama izazvati samo jedno osjećanje: krivicu. Vjerovatno ćete onda razlog za ovakvo ponašanje početi tražiti u sebi. Tako osoba koja je inače prilično samostalna može početi anskiozno željeti da udovolji svom partneru.

 

  1. Žao vam je partnera iako vas je povrijedio

Emocionalni zlostavljači su majstori manipulacije, pa je stoga i prilično učestala pojava to da vama bude žao vašeg partnera iako je on povrijedio vas. Osjećaj da ste vi nešto skrivili je emocionalna ucjena koju zlostavljači koriste kako biste ostali submisivni.

Bilo da je uzrok njihovo djetinjstvo ili neka prethodna veza ili ste ih užasno povrijedili nečim što ste rekli, vama bude žao njih. Žrtva emocionalnog zlostavljanja vrlo često otpisuje ponašanje svog partnera jer „previše saosjećaju“ sa „ranjenom“ stranom zlostavljača, koja je tipično nevina, izgubljena ili ponekad napuštena.

 

  1. Izvinjavanje bez realne potrebe

Posljedica svega toga je da žrtve emocionalnog zlostavljanja često imaju poriv da se izvinjavaju bez da su zapravo i uradile išta loše, a upravo zato što zbog prethodnih manipulacija oni sami sebe vide kao neuviđajne, sebične, egoistične i egocentrične.

To prebacivanje krivice se dešava tako suptilno i diskretno da izignorišete svoj instinkt i postanete skloni tome da vjerujete u iluzije koje vam servira vaš zlostavljač.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije