DogađajiLjudinajnovije

Tristotinjak žena plovi svijetom prikupljajući plastiku iz okeana

Putnice godina između 18 i 57 godina iz 30 različitih država sakuplja će i ispitivati uzorke mikroplastike kako bismo bolje razumjeli izvore zagađenja, odnosno bolje definisali koje industrije i koje države proizvode najviše plastike.

Redakcija

voxfeminae.net

Ovaj poduhvat, nazvan eXXpedition (XX u nazivu  se odnosi na ženske hromozome) po prvi put koji okuplja isključivo žene na ovako velikoj misiji za okolinu. Projekat je započela naučnica Emily Penn, a ekspedicija je krenula 8. oktobra iz Plymoutha (UK).

Pojedinim dijelovima putovanja se mogu priključiti žene bilo kakvih kvalifikacija. Iskusne i obučene žene upravljaju brodom, dok druge kuhaju, čiste, fotografišu, pišu, snimaju i ostalo. Sve žene koje se priključe biće edukovane za jedrenje i aktivno učestvuju u istraživanju.

Članica posade Marcia Reinaurer snimateljka je dokumetarnih filmova i pomorkinja pa će snimati putovanje.

“Plovim cijeli život, a to je pretežno muški svijet,” izjavila je Reinaurer. “Tokom 35 godina plovidbe primijetila sam koliko nam vode propadaju. (…) Žene su emotivnije, a ponekad upravo ta emotivnost kombinovana sa naukom može biti stvarno uticajna.”

Prilikom svog ranijeg istraživačkog rada, Emily Penn se zapitala koliko plastike završava u našoj hrani. Analizom krvi  saznala je da njeno tijelo sadrži 29 od 35 toksičnih hemikalija koje nalazimo u plastici. Takve su hemikalije potencijalno kancerogene te mogu uzrokovati hormonalne probleme za vrijeme trudnoće i prenijeti se na djecu. Upravo zato je zaključila kako je važno uključiti upravo žene.

eXXpedition se odvija od 2014. godine te je napravljeno već 11 ekspedicija.

“Razlog zbog kojeg ovo radim sve ove godine je snaga putovanja, način na koji se žene zbližavaju je toliko drugačiji nego na miješanim putovanjima,” rekla je Penn. “Ljudi se manje boje biti ranjivi, spustiti štit, brže stvaraju veze, a te veze traju doživotno.” [K.D.] NBCNews…

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije