AktivizamHrabra LolanajnovijePreduzetništvo

Želite li i vi da vam dijete uvijek odgovori na poruke? Imamo rješenje!

Jedan tata je napravio aplikaciju koja zaključava telefon djece dok ne odgovore na poruku svojim roditeljima.

Prevela: Saša Leper

Mark Pygas / Distractify

Foto: Google Play Store

Neosporna je činjenica da djeca sve ranije dobijaju mobilne telefone. Nisu to više ni one Nokie koje su mnogi od nas imali kad smo bili djeca, a na kojima smo mogli samo nazvati nekoga, poslati poruku i igrati zmijicu. Kao i mnogi roditelji širom svijeta, i Britancu Niku Herbertu je bilo teško da nauči svog sina Bena da mu zapravo i odgovori na poruku sa svog novog pametnog telefona.

Upravo je zato tata Herbert odlučio uzeti stvari u sopstvene ruke, pa je napravio aplikaciju RespondASAP (Odmah odgovori) koja zaključava telefon djece dok vam ne odgovore na poruku.

Na internetskoj stranici aplikacije Herbert objašnjava zašto je odlučio napraviti ovu aplikaciju nakon što je svom sinu kupio telefon:

„Međutim, ono za šta sam smatrao da je rješenje se samo ispostavilo kao drugačiji problem. Pošto je dobio pametni telefon, moj sin je mogao igrati igrice ili gledati filmove na njemu. Onda ga uglavnom drži utišanim da ja ne bih shvatio da ga stalno koristi. Međutim, često mi ne bi odgovarao kada bih ga pokušao kontaktirati, ili zato što nije čuo telefon ili zato što (morao sam si to konačno priznati) ga je sramota da priča sa tatom pred drugarima.“

Postoje aplikacije za poruke koje vam govore da li je poruka dostavljena i otvorena, ali i dalje možete izignorisati poruku ili je prosto ne čuti. ReplyASAP je moj odgovor na ovaj problem.

Moja aplikacija omogućava roditelju da pošalje ili zakaže slanje poruka u neko određeno vrijeme, a obavještenje o novoj poruci se čuje čak i kada je telefon utišan. Taj zvuk se ponavlja dok god korisnik ne odreaguje. Aplikacija takođe prikazuje poruku na ekranu preko bilo čega što su radili u tom trenutku i blokira telefon dok dijete ne odgovori. Čak pokaže i pošiljaocu gdje se primalac nalazi u trenutku dobijanja poruke.

Razgovarao sam sa Benom u toku procesa razvoja, pokazivao mu dizajn i objašnjavao o čemu smo razmišljali prilikom izrade aplikacije. Dopada mu se ideja jer će uvijek čuti ako dobije ovakvu poruku i znaće da je važna.

Takođe će mi i on moći meni slati ovakve poruke, tako da postoji međusobno razumijevanje i prihvatanje da se aplikacija ReplyASAP koristi samo za vrlo važne stvari, a ne zato što mu trebaju nove baterije za Xbox.

Aplikacija se trenutno može koristiti samo na Androidima, ali uskoro će biti dostupna i za iOS uređaje. Početna cijena je oko 1.25 dolara za konekciju sa jednom osobom.

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije