AktivizamHrabra LolanajnovijeNaslovna vijest

Da li ste vi imali loše iskustvo sa Always ulošcima? #myAlwaysExperience

Nedavno je Tviter pokrenuo još jednu sjajnu stvar.

Saša Leper

BBC, Twitter

Foto: Flickr

Žene iz Afrike, konkretno Kenije i Ugande, su krenule da pričaju o kvalitetu uložaka Always koji se proizvode za njihovu regiju. O tome kako se ne osjećaju dobro dok ih nose. Jedan komentar pokrenuo je cijelu lavinu i sada već na hashtagu #MyAlwaysExperience možete čitati niz tih iskustava.

 

Ne znam kakav je vaš slučaj, ali čini mi se da smo sve na početku našeg perioda žene koristile baš Always, jer nam je prva asocijacija na higijenske uloške bio upravo – Always.

Vrlo brzo sam prestala da ih koristim, jer nešto nije bilo kako treba. Materijal koji prekriva površinski sloj prosto nije namijenjen u te svrhe i to tvrdim već godinama. Nelagoda, crvenilo, bolne i neprijatne reakcije. Sve to su mi asocijacije na Always.

U nastavku donosimo pregled onoga što se trenutno dešava u Keniji i Ugandi. A čini nam se, ne samo tamo.

 

Kenijke već mjesecima izražavaju svoje nezadovoljstvo markom uložaka Always za koje tvrde da im izazivaju osipe, crvenilo, iritacije i nelagodu.

Hešteg #MyAlwaysExperience je aktivan još od marta, a popularnost mu ne jenjava ni do danas.

Jedna od korisnica je napisala:

“Poslije upotrebe koža ostane iziritirana i podložna infekcijama! Vjerujem da to nije problem samo u Keniji već i u Ugandi. Iako su cijene sasvim solidne ali na kraju oni koji mogu da si to priušte treba da kupe i ulje i puder.”

Druga tvrdi da je Always jedan od onih brendova koji su počeli svoje klijente shvatati zdravo za gotovo i prestali da vode računa o njima jer misle da su postali vrlo popularni. Pozvala ih je da poboljšaju kvalitet i počnu brinuti o svojim mušterijama.

Korisnici su takođe optužili Always da ignorišu njihove komentare i povratne informacije i umjesto toga su odabrali da im brend promovišu popularne ličnosti poput prvog ženskog marinskog pilota u Keniji Elizabet Marami i košarkašice Silalei Ovour.

Nakon silnih negativnih komentara, kompanija Always je na kraju otvorila profil na Tviteru i odgovorila na kritiku:

“Srce nam se slama kad čujemo da vam naši proizvodi nisu pružili najbolje iskustvo i tu smo da radimo sa vama kako biste dobili pravi proizvod iz naše ponude od 8 različitih vrsta. Stalno radimo na inovacijama i upravo zbog toga vam ponovo predstavljamo Ultra soft higijenske uloške.”

Ali ni to nije impresioniralo kritičare koji uporno tvrde da su proizvodi koji se prodaju u Keniji znatno lošiji od onih dostupni na Zapadu.

I dok iz kompanije ALways tvrde da su ulošci u Keniji slični onima koji se prodaju i u drugim dijelovima svijeta, uključujući i Njemačkoj, te naveli da se svi kreiraju i razvijaju (ali nisu spomenuli proizvodnju!) u Evropi i Sjedinjenim državama, jedna od korisnica je pozvala žene da uslikaju svoje Always uloške sa vidljivim pakovanjem i da navedu u kojoj zemlji su kupljeni. Odaziv je bio velik.

Lijeva fotografija prikazuje Always Sensitive kupljene u Njemačkoj, a proizvedene u Izraelu za evropsko tržište, dok je na desnoj Always Ultra koje su napravljene u Egiptu za afričko tržište, a kupljene su u Keniji.

Fotografija prikazuje američki i afrički proizvod.

Međutim, priča se ne završava tek tu. Naime, druga korisnica je potom skrenula diskusiju na pitanje dostupnosti proizvoda na različitim tržištima te, konkretno, ograničenoj ponudi u Keniji:

„Nikad nisam videla Always Infinity, Always Radiant ili Always Pure and Clean na ovom tržištu. Always Ultra proizvodi koji jesu dostupni su lošijeg kvaliteta.“

Istaknuta kenijska društvena kritičarka i feministkinja Šifer Okore je iznijela svoj zahtjev da se umiješaju i političari i društva za zaštitu potrošača kako bi zaštitili prava žena. Nije zaboravila da spomene i to da većinu glasača čine upravo žene:

Pobrojala je glavne zahtjeve za kompaniju Always koje su žene iznijele na Tviteru:

  1. Napravite uloške za vlažno vrijeme
  2. Prestanite praviti mirišljave uloške
  3. Prestanite koristiti plastični gornji sloj jer izaziva osipe, infekcije i iritacije kože
  4. Osigurajte protok vazduha kroz uloške
  5. Poboljšajte moć upijanja uložaka

Hešteg #MyAlwaysExperience na Tviteru je aktivan i danas, a kritika na račun ove razlike u kvalitetu proizvoda na osnovu tržišta na koje se plasira nimalo ne jenjava.

Podsjećamo, Always se nedavno našla u meti javnosti jer su optuženi da njihovo pakovanje koje na sebi sadrži simbol žena nije dovoljno inkluzivan, te je kompanija objavila da će ga ukloniti u narednim serijama proizvoda. O aktuelnosti heštega #MyAlwaysExperience govori i činjenica da se jedna od korisnica osvrnula i na tu skorašnju priču te pitala nije li važnije izbaciti kancerogene dioksine iz proizvoda.

A nije bila ni sama u svom komentaru o pogrešnim prioritetima kompanije Always.

Ono što je najviše poražavajuće od svega jeste da, usljed činjenice da je menstruacija i sve u vezi sa njom i dalje priličan tabu u Africi te da se o tome ne priča, javile su se brojne žene koje su bile ubjeđene da je problem u njima, jer nisu znale da postoje i druge sa istim simptomima, a ni na trenutak nisu posumnjale u kvalitet kompanije kojoj su vjerovale.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije