najnovijePraktična LolaŽivot

Kako da nađeš MINUT za sebe?

Telo je hram duše. Ili, u zdravom telu zdrav duh. Da bismo se u njemu osećali dobro potrebno je da bude pre svega zdravo a zatim i lepo.

Priredila: Srbijanka Stanković

Foto: Shutterstock.com

Briga o sebi se vežba. Ona podrazumeva brigu o zdravlju, lepoti, emotivnom, obrazovnom i svakom drugom vama važnom aspektu života.

Ono što uradimo za sebe pozitivno se odražava na sve nama važne osobe u okruženju.

Zašto je briga o sebi važna za našu okolinu

Čuvena rečenica iz aviona: “Prvo stavite svoju masku pre nego što pomognete drugima” postala je vitalni lajt motiv koji skreće pažnju na brigu o sebi.

Mnoge žene mešaju brigu o sebi sa sebičnošću, a zapravo je briga o sebi pokazatelj samopoštovanja. Brinete li o sebi i svojim potrebama u svim životnim aspektima imaćete više energije i elana da da budete dobra supruga, majka, efikasan saradnik na poslu i koristan član društvene zajednice.

Stavljanje svojih potreba na prvo mesto je zapravo samo niz malih koraka koji u svakodnevnoj rutini prave prostor za lične potrebe. Na taj način se sopstvene potrebe zapravo dovode u istu ravan važnosti sa ostalim zadacima koji obavljamo za druge ali nam daju taj neophodni osećaj da nismo samo nevažni instrument u rukama porodice, šefa, roditelja i da  smo vredni pažnje.

Briga o svom telu

Telo je hram duše. Ili, u zdravom telu zdrav duh. Da bismo se u njemu osećali dobro potrebno je da bude pre svega zdravo a zatim i lepo.

Vrlo se lako upada u začarani krug svakodnevnih obaveza koji se svode na rad, spavanje i još više rada. Posle izvesnog vremena telo počinje da šalje protestne signale ne bismo li obratili pažnju na njega. Recimo, počinju da pucaju kapilari na nogama, ili vam se jave podočnjaci i umor se očitava na licu.

I telo i duh zaslužuju predah.

Briga o zdravlju je zaista na prvom mestu. Zanemarivanje malih signala u vidu glavobolje, proširenih vena, bola u nogama, smanjenog nivoa energije i bezvoljnosti je put u ozbiljne zdravstvene probleme koji se tada teže ili nikako ne daju popraviti.

Foto: Vladislav Muslakov / Unsplash

Da li te bol i težina u nogama svakoga dana doprate kući? Imaš ispucale kapilare na nogama? Pripisuješ li ove simptome umoru koji će proći jednom kada se odmoriš.

Zapravo tvoje noge ti  šalju jasan znak da im je preti opasnost od proširenih vena.

Podočnjaci postaju tvoj stalni pratilac?  Znam da nisi srećna sa njima. Bez obzira na godine i položaj, u prirodi svakog ljudskog bića je želja za da se dopadne. Kroz osećaj dopadljivosti zadovoljavamo svoju potrebu da budemo važni. Nisi sebična ako zastaneš i razmisliš šta ti telo poručuje podočnjacima.

Da li smo naučene da svaku negativnu promenu na svom licu pripišemo protoku godina i tužno se pomirimo sa njom kao činjenicom sa kojom se ne da ništa uraditi.

Da li ćeš i ovu nesavršenost na licu gurnuti pod tepih da sačeka neke bolje dane kad ne budeš imala ama baš ništa drugo da radiš pa ćeš videti šta da uradiš sa podočnjacima…

Treba ti svaki dan tvoj minut za mene. Ponekad i par minuta!

Verujem da se u tvom životnom koferu nakupilo podosta stvarčica sličnim ovim koje čekaju neke bolje dane. Tu su ma primer bubuljice koje ti kvare ten. Odvoji malo vremena da razmisliš o rupama u svojoj rutini. Idi po savet kod kozmetičara i najvažnije okreni se prirodnim preparatima za negu lica. Konvencionalna kozmetika je puna štetnih hemikalija. Sada je IN prirodna kozmetika i ti je svakako zaslužuješ. Recimo, od nje može početi preobražaj tvog stava prema sebi.

Isprazni fioke svog uma

Nekako se podrazumeva da se brinemo o urednosti svog prostora. Periodično praznimo fioke i ormare od starih računa, rasparnih čarapa, dotrajale odeće i svih onih nepotrebnih tričarija koje nam otežavaju život a ne služe ničemu.

Zastani za čas i razmisli šta sve spakuješ u pregrade svoje glave. Prosečnoj osobi kroz glavu prođe između 50 i 70 hiljada misli dnevno. Koliko se vremenom nakupilo negativnih emocija, pogrešno izgovorenih reči, lažnih osmeha i uludo potrošenih emocija na pogrešne ljude i pogrešne situacije. Varaš se ako misliš da one same od sebe prosto nestaju. Nagomilane negativne misli su predispozicija za razvijanje preterane zabrinutosti.

Kad telefon počne da ti koči odeš na “delete junk.” Kada mozak postane pretrpan potreban mu je reset.

Sada je vreme za mentalni detoks. Ne odlaži ga za drugi dan. Stvori sebi sat vremena dnevno ma kako da imaš gust raspored. Izoluj se u neki svoj kutak, umiri misli i otpusti sve ono što ti nije bilo prijatno tog dana. Otpusti prošlost i ne odgovaraj na njene pozive jer ništa novo nema da ti kaže. Nauči neku tehniku disanja ili meditacije ili prosto samo umiri telo i diši duboko stomakom. Vizualizuj kako sve negativno ističe iz tvojih misli.

Pusti svoju omiljenu muziku. Oprosti svima onima koji su te toga dana povredili ili iznervirali ali pre svega oprosti sebi što si samo slabo ljudsko biće a ne savršeni perpetum mobile. Prigrli dete u sebi i kaži mu koliko ga voliš, koliko je posebno i jedinstveno za tebe.

Ostavi veš neispeglan i zašuškaj se pod meko ćebe, pusti neku romantičnu komediju i zaboravi na vreme. Svakako je bolje ako obezbediš i rame na koje ćeš na kraju filma pustiti koju suzicu.

Nakon čišćenja fioka svog uma zapljusnuće te pozitivna energija a misli će biti bistre.

Tek tada si spremna da daš svoj maksimum.

I još nešto, kad ti se plače ne trudi se da budeš jaka. Suzama se duša tušira.

Neguj svoju lepotu

Nije tačno da ćete drugi voleti i poštovati samo zbog tvojih unutrašnjih kvaliteta. Oni jesu najvažniji ali tvoje lice je prvo što svetu pokazuješ. Tvoje lice i telo su prvi koji ti ujutru dobro jutro požele.

Da li ti svi govore da su bore ok, imaš li bore? One jesu ok ali samo u onoj meri u kojoj ne možeš da ih se otarasiš.

Da li se tvoja beauty rutina svela na naglavačke padanje u krevet?

Svako jutro i svako veče tvoje lice zaslužuje tvoju pažnju. Koža lica je osetljiva i nežna  a pored ruku je izložena najvećim izazovima koje mora da savlada. Sunce, hladnoća, stres, nedovoljno sna, šminka, zagađenje…toliko neprijatelja, bar mu ti budi prijatelj. Ako ti je lice masno ako imaš bubuljice, ako ti koža opušteno visi zbog bora i podočnjaka vreme je da razmisliš o načinu na koji se brineš o njemu. Valjda tvoje lice zaslužuje više tvoje pažnje od prašine po policama. Valjda tvoje bore zaslužuju prirodnu kremu koja će ti vratiti mladalački izgled.

 

Usne služe za osmeh i poljubac. Nemoj da se zboraju i opuste. Usne su baš osetljive jer je koža na njima najtanja. Zato nezi usana posveti posebnu pažnju. Uvek sa sobom imaj prirodni balzam. I još nešto u poverenju, sada su osmislili prirodni balzam za povećanje usana i mogu vam reći super je. Taman doda usnama ono zrnce senzualnosti i volumena koje im je nedostajalo za savršen izgled.

Tvoja kosa zaslužuje da bude ukras tvoje pojave.  Ne zanemaruj opadanje kose – ona tim činom poručuje nešto važno. Imaš perut? Znači da nešto ne radiš kako treba kada je njena nega u pitanju. Zastani i razmisli kojim šamponom pereš kosu, da li nesvesno radiš nešto što je dovodi do pojave uporne peruti na glavi. Ako kosa opada, razmisli kakvi su ti obroci i da li unosiš dovoljno hrane za kosu. Kosa je na samom kraju lanca snabdevanja. Nedostatak važnih nutrijenata u organizmu prvo se vidi na kosi i noktima.

Ukloni celulit

Još jedne predrasude moraš da se otarasiš: “Celulit imaju sve žene u određenim godinama i  nemoguće ga je ukloniti.“

Kao što ja volim da kažem: “Ljudi naprave svemirski brod a neće ukloniti jedan celulit.”

Uz malo truda i malo promena u životnom stilu možeš imati glatke vitke, zategnute noge kojih se nećeš stideti.

Zašto misliš  da su masaže i anticelulit tretmani za tamo neke druge žene koje imaju više novca i više vremena?

Budi poštena prema sebi, očitaj vreme koje si danas provela koristeći mobilni telefon. Ako si nakupila samo sat vremena to je upravo vreme koje ti je potrebno za anticelulit masažu koju ćeš platiti, pa recimo odustajanjem od kupovine cigareta koje su ionako jedan od uzročnika pojave celulita.

Postoje i savršeni prirodni gelovi za celulit koji se koriste kod kuće i ne zahtevaju odlazak u kozmetičke salone. Mirišljavi su divni, koža je nakon njih tako glatka i negovana a celulit nestaje.

Posveti malo više vremena svojim stopalima

Da li se o stopalima brineš samo leti jer tada nosiš otvorenu obuću?

Nega stopala je više od čistih, opranih nogu.

Redovno pregledaj stopala, obrati pažnju da li je došlo do ekih promena na noktima. Ne zanemaruj pojavu svraba ili peckanja na stopalima. Ukoliko osetiš neprijatan miris nogu nakon izuvanja obuće, razmisli o kvalitetu obuće ali i o mogućnosti gljivičnog oboljenja.

Postoji niz prirodnih tretmana koji će ti vratiti stopalo kao sa reklame.

Umesto zaključka

Da bi volela sve one koji su važni i nezamenljivi saputnici na tvom putu, moraš prvo voleti sebe istinski, bezuslovno, baš takvu kakva jesi. Ali, ne smeš se miriti ni sa čim, uvek možeš bolje.

Ti zaslužuješ kraljevski tretman u svakom aspektu svog života. Brini o sebi najbolje što možeš a onda će ta ljubav koju si sebi poklonila početi da isijava iz tebe i zapljusnuće sve one kojima si potrebna i najvažnija. Budi sebi kraljica.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije