najnovijeNaslovna vijestPraktična Lola

5 laži u koje sam vjerovala kad sam postala mama

Ako si nedavno prvi put rodila i preplavljena si novim osjećajima i ulogom majčinstva, možda ti glavom prolaze neke misli koje su potpuno neistinite

Redakcija

Izvor: ANA ŠEFČEK - miss7mama.24sata.hr

Foto: Looker_Studio / Shutterstock.com

“Budimo iskreni – prvih nekoliko sedmica i mjeseci s novorođenom bebom mogu biti poprilično haotični. Svi znamo da je to istina, ali iz nekog razloga, mnoge mame umanjuju tu istinu kako bi istaknule ljepotu života s novorođenčetom”, piše mama Bri Najera (Bree Najera) u kolumni za Maderli (Motherly).

Ona je podijelila pet misli koje ti možda prolaze glavom ako si nedavno prvi put rodila, a koje najozbiljnije nisu istinite.
Naravno, čarobno je kada se tvoje dijete rodi. I da, taj miris novorođene bebe ne može se mjeriti ni sa čime na svijetu. I da, sve smo sretne što smo postale majke. I tako dalje, i tako dalje…

Ali za mene, posebno zato jer sam mama koja se je borila s lajmskom bolesti i postporođajnom depresijom – život nakon porođaja bio je jedan od najmračnijih razdoblja. Budući da sam izašla iz te tame, sada znam da su mnoge stvari u koje sam ozbiljno vjerovala prvih sedmica i mjeseci bile neistinite.

Ako se i ti trenutno nalaziš u ovom razdoblju, učini sebi uslugu i nastavi čitati.

1. “Nikada više neću spavati.”

Bilo bi fizički nemoguće za bilo koju mamu da nikad više ne spava ili da se nosi s rasporedom novorođene bebe zauvijek. Faza s novorođenčetom je upravo to – samo faza. Tvoje dijete će početi spavati u nekom trenutku. Ti ćeš početi spavati u nekom trenutku. Doći će vrijeme kada ćete oboje spavati cijelu noć i probuditi se svježi. Zapamti, neće uvijek biti ovako!

Foto: Antonio Guillem / Shutterstock.com

2. “Nikada više neću putovati ili raditi bilo što zabavno.”

Dobro jutro, mame su isto ljudi. Da, trebaćeš neko vrijeme biti kod kuće i u blizini svog doma, ali doći će vrijeme (brže nego što misliš) kada ćeš ponovno moći raditi sve te zabavne stvari. Ponovno ćeš izaći na večeru, u izlazak. Ponovno ćeš putovati i imati nove avanture. Ponovno ćeš se osjećati kao stara ti. Ozbiljno, tvoji dani zabave nisu gotovi.

3. “Moje tijelo je uništeno.”

Tvoje tijelo trenutno izgleda kao velika vreća puna krompira, tvoje lice puno je podočnjaka i osjećaš se kao da nikad više nećeš moći normalno sjediti bez ledenih obloga. Pogodi šta?

Hoćeš. Nevjerojatno je kako se tijelo mijenja zbog naših bebica, a još je nevjerojatnije kako se sve vraća na svoje staro mjesto. Tvoje tijelo možda neće izgledati identično kao i prije bebe, ali uz malo truda – izgledat će gotovo kao prije, samo imaj strpljenja.

Foto: EugeneShchegolsky / Shutterstock.com

4. “Više nikada nećemo biti sami.”

Bebe ne okupiraju samo naš dom, one okupiraju i naše spavaće sobe. Ali, pogodi što? Ovo je samo privremeno. Tvoja beba će se preseliti u svoj prostor s vremenom. Počeće duže spavati, preko noći i preko dana, a jednog dana krenuće i u vrtić i školu. Nemoj tako olako odbaciti zajedničko vrijeme s partnerom.

5. “Više nikada neću izaći iz ove odjeće ili iz kuće.”

Kada prvi put rodiš, osjećaš se kao da si uvijek u jednoj te istoj odjeći, starim krpama pokrivenim mrljama bljuckanja. Bez brige, tvoji dani trenerki, helanki i stalnog pranja veša su odbrojani. U jednom trenutku u nekoj bliskoj budućnosti, počećeš se ljepše odijevati, šminkati se i ponovo rasturati svijet. Obećavam!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije