Praktična LolaŽivot

Kako da uredite malu kuhinju?

Mala kuhinju u kojoj ne možete da se okrenete i gde je već dvoje gužva, glavni je razlog vaših glavobolja. Imamo nekoliko predloga kako da vam renoviranje ne postane nerviranje.

Piše: Srbijanka Stanković

Useljavate se u nov stan ili se konačno ukazala prilika da renovirate kuću u kojoj živite. Isplanirali ste do najsitnijih detalja kako želite da izgleda vaš dnevni boravak i spavaća soba, izabrali ste najmodernije pločice i sanitarije za kupatilo, ali kada dođe red na uređenje kuhinje, jednostavno ne znate odakle da krenete.

Mala kuhinju u kojoj ne možete da se okrenete i gde je već dvoje gužva, glavni je razlog vaših glavobolja. Imamo nekoliko predloga kako da vam renoviranje ne postane nerviranje.

Ekonomično koristite prostor

Možda ste odrasli u velikoj porodici koja se nedeljom uvek okupljala u kuhinji za ovalnim trpezarijskim stolom, pa maštate o istoj slici i u vašem novom domu. Međutim, ukoliko unesete sto bilo koje veličine ne bi ostalo prostora za prolaz, i što je još bitnije, rad i pripremu obroka, a to i jeste svrha ove prostorije. Postoje stolovi – šankovi, kao i podesivi i lako rasklopivi stolovi koji mogu stajati vertikalno priljubljeni uza zid kada ih ne koristite. Opredelite se za ovakvu varijantu trpeze i ne brinite o tome što to nije glomazni sto kao iz ruskih romana. Nedeljni ručak je porodica, a ne stolnjak, stolice i sto.

Uštedite dragoceni prostor ugradnim kućnim aparatima. Umesto klasičnog šporeta izaberite indukcionu ploču koja se pre svega isplati zbog uštede energije. Kada se govori o uštedi energije i prostora, dobar izbor će biti Bosch ugradna rerna, najpre zbog toga što se brzo zagreva i može da peče i na temperaturi od 275 stepeni, a potom i zato što deluje izuzetno dekorativno. Može se postaviti čak i u visini grudi, tako da pečenje pileta izgleda kao najmirisnija slika u prostoriji ikada.

Mali kućni aparati

Ne zatrpavajte radnu površinu kućnim aparatima i posudama. Izaberite viseće kuhinjske delove koji popunjavaju prostor do plafona. U njima rasporedite posuđe koje često koristite na nižim policama, tako da vam je uvek dostupno. Male kućne aparate koji nisu često u upotrebi postavite na najviše police.

Ekonomišite i sa izborom aparata. Razmislite, da li vam je neophodan secko, štapni mikser i sokovnik ili umesto svih tih aparata možete korisiti blender? Kada ste poslednji put koristili mutilicu za nes kafu ili električni roštilj koji ste dobili na poklon? Napravite mesta za one uređaje koje upotrebljavate svakodnevno ili bar na nedeljnoj bazi i racionalno koristite svaki centimetar prostora. Nakon toga, red će se uspostaviti sam od sebe.

Posuđe

Čuvate tri escajga pribora za dvanaest osoba, a pritom koristite svega polovinu jednog. Na polici je gomila tanjira iz dva različita kompleta, tu su keramički i plastični duboki i plitki tanjiri, tanjir koji ste prenosili iz stana u stan, pri svakoj selidbi, još iz studentskih dana. Posuđe se gomila i sve je više onog koje se ne koristi tako često. Kao i svaka domaćica koja svakodnevno kuva, imate omiljenu šerpu, tiganj za palačinke, pleh za kiflice, posudu u kojoj mutite jaja i fil za tortu. Takođe, tu su omiljene šolje za čaj, šoljica za kafu kojom počinjete dan i odgovarajuća džezva. Koji si to komadi posuđa bez kog ne možete svaki put kada ste u kuhinji? Neka ono bude u prvom planu. Sve drugo, manje neophodno popnite visoko. Ovo je dobra prilika da se zapitate da li u vašoj renoviranoj kuhinji ima mesta za ono što niste godinama koristili.

Ne zaboravite na moć boja!

Bez obzira na to za kakav stil uređenja se opredelite, bio on tradicionalan, moderan, minimalistički, ne zaboravite na to koliku moć u percepciji prostora imaju boje. Izaberite svetle tonove za zidove i kuhinjske elemente. Poslednje što vam treba u maloj kuhinji jesu police braon boje ili zidovi u tamnijim nijansama. Dizajneri enterijera preporučuju limun žutu ili svetlonarandžastu boju za zidove u kuhinji. Osim toga što otvaraju prostor, mogu podsticajno delovati i na apetit.

Ne eksperimentišite previše, preporučuje se kombinacija dve do tri boje. Kada birate belu tehniku, ako ste u mogućnosti, uklopite svoj budžet tako da vam i frižider, i ugradna rerna, i mikrotalasna budu u istoj boji. Prema boji kuhinjskih elemenata, pločica i zidova procenićete da li to treba da bude bela, crna ili metalik siva. Ovaj izbor će u velikoj meri biti određen i kompletnim stilom uređenja kuhinje i vašeg stana.

Setite se: renoviranje, a ne nerviranje

Na kraju, kada napravite nacrt svog budžeta, opredelite se za stil, boje, pločice, aparate koje ćete kupiti, ne zaboravite da uživate u svemu što radite. setite se, ne renovirate samo kuhinju, vi uređujete mali prostor u kome će jesti velika porodična ljubav. Od svega je najvažnije da u frižideru ima mleka i jaja, na stolu uvek hleba, a za stolom – porodica.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije