DogađajiKulturanajnovijeNaslovna vijestRazno

Sedam nepoznatih činjenica o kultnom filmu “Thelma i Louise”

Povodom 73 rođendana glumačke dive Susan Sarandon prisjetili  smo se “Thelme & Louise” i njezine neponovljive uloge u ovom ženskom filmu  koja ju je pretvorila u ikonu feminizma.

Redakcija

zadovoljna.dnevnik.hr

Povodom 73 rođendana glumačke dive Susan Sarandon prisjetili  smo se “Thelme & Louise” i njezine neponovljive uloge u ovom ženskom filmu  koja ju je pretvorila u ikonu feminizma.

1. Najbolje glumice Hollywooda otimale su se za glavne uloge

Kada je izišao u svjetska kina u maju 1991. godine, “Thelma & Louise” izazvao je brojne kontroverze. Film ceste s radnjom smještenom u 1966. godinu, u kojem glavne uloge imaju dvije ženske razbojnice oduševio je javnost i kritiku, a njene glavne glumice – Susan Sarandon i Genu Davis poslao u zvjezdanu orbitu.

Ulogu kradljivca J.D.-ja, kojeg Thelma i Louise pokupe na svom putovanju, silno je želio George Clooney. Ali nije ju dobio ni nakon pet uzastopnih audicija. Umjesto toga, ona je pripala mladom i plavokosom glumcu Bradu Pittu, koji se tek probijao u svijetu filma.

Najveća glumačka imena poput Meryl Streep, Holly Hunter, Frances McDormand, Jodie Foster i Michelle Pfeiffer željele su glavne uloge u tom netipičnom filmu.

2. Prvi Oscar za prvi scenarij

Film je nominovan za prestižnu nagradu Oscar u šest kategorija, a jedini zlatni kip na karaju  je osvojila scenaristica Callie Khouri, kojoj je to bio prvi scenarij koji je napisala u životu. Prije toga ta je Amerikanka radila kao producentica videospotova rock-muzike za pjevače poput Alicea Coopera.

3. Gena Davis željela je ulogu Louise

Iako u filmu tumači kućanicu Thelmu koja je nezadovoljna svojim brakom i životom, Gena Davis prvo je željela glumiti Louise. U intervjuu iz 2011. priznala je kako je njen agent svake sedmice zvao Ridleya Scotta kako bi joj sredio sastanak s njim. Kada se on napokon dogodio, Gena je provela čak sat vremena uvjeravajući reditelja zašto bi ulogu Louise trebao dati njoj.

4. Neprijatnost prvog dana snimanja

Thelma je u filmu oženjena za grubijana Darryla, kojeg je glumio glumac Christopher McDonald. Zanimljivo, Gena Davis bila je zaručena za Christophera McDonalda u stvarnom životu, a ostavila ga je nakon što je upoznala Jeffa Goldbluma, za kojeg se udala 1985. godine.

5. Film koji je proslavio Brada Pitta

Ulogu kradljivca J.D.-ja, kojeg Thelma i Louise pokupe na svm putovanju, silno je želio George Clooney.
Ali nije ju dobio niti nakon pet uzastopnih audicija. Umjesto toga ona je pripala mladom i plavokosom glumcu Bradu Pittu koji se tek probijao u svijetu filma, a koji je pristao raditi za honorar od tek 6000 dolara. Nekoliko godina kasnije snimio je “Sleepers”, za koji je dobio 10 milijona dolara.

6. Glumice nisu uvijek bile trijezne na snimanju

Susan Sarandon nagovorila je Genu Davis da u nekim scenama piju prava alkoholna pića kako bi što lakše prenijele emocije svojih likova. Lakše je glumiti opijenost kada piješ pravi alkohol, priznala je Gena Davis te otkrila da su se zbog toga odlično zabavljale na setu između snimanja.

7. Susan Sarandon željela je umrijeti u filmu

Thelma i Louise netipične su filmske heroine koje skončavaju svoju pustolovinu u provaliji s ukradenim automobilom marke Ford Thunderbird.

Susan Sarandon pristala je glumiti Louise tek kad joj je reditelj zagarantovao da će njen lik imati fatalni završetak, odnosno da neće mijenjati originalni kraj iz scenarija.

Preuzeto: “Thelma i Louise”

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije