najnovijeNaslovna vijestPraktična LolaŽivot

Promijenila sam se i više ne dozvoljavam bilo kome da me iskorištava

Više nisam ona žena koju ste ranije poznavali. Više se ne nasađujem na glavu da udovoljim drugima.

Prevela: Saša Leper

Mary Wright / The Power of Silence

Foto: Sarah Cervantes / Unsplash

Neću raditi sve na svijetu za ljude koji se ne mogu udostojiti ni da me pitaju kako sam. Neću ja uložiti trud ako to ne radi i druga strana. Ranije sam bila osoba koja se uzbudi svaki put kad neko uradi nešto majušno da pokaže da im je stalo do mene ili da su mi zahvalni za nešto.

Više nisam ta žena. Mnogo sam se promijenila i porasla od našeg posljednjeg susreta. Bila sam naivna i nevina. Vjerovala sam ljudima cijelim svojim srcem. Bila sam neko ko vidi samo dobro u ljudima i njihov skriveni potencijal. Uvijek sam vjerovala da su mnogo bolji nego što zapravo i jesu i to mi je donosilo samo bol i razočarenje.

Sada sam naučila svoju lekciju. Bilo je potrebno mnogo godina tokom kojih su me lagali, varali, manipulisali i povrjeđivali toliko puta da sam konačno shvatila da sam ja jedina osoba odgovorna za svoju nesreću jer dopuštam drugima da se tako odnose prema meni.

Foto: Alexandra Ișvănescu / Unsplash

Sada više ne smatram da  je to nešto loše. Sva tuga i razočarenje kroz koje sam prošla me pretvorila u ovakvu ženu kakva sam danas. Danas sam jaka i puna samopouzdanja, vjerujem u sebe i svoje sposobnosti.

Prestala sam biti mekana. Nikada više neću bilo kome dozvoliti da iskorištava mene i moju blagu prirodu. Nikada više neću prihvatiti da me se tretira kao opciju. Nikada više neću dopustiti bilo kome da me zavlači i da se osjećaju sasvim slobodno da mi ušetaju i išetaju iz života kako im se ćefne. Nikada više neću spustiti svoje standardne i očekivanja zbog nekoga bez obzira na to koliko mi je stalo do njih.

Ne javljam se odmah na pozive ljudi kojima je trebala sedmica dana da mi odgovore na poruku. Ne ostavljam mjesta u rasporedu za nekoga ko mi stalno otkazuje i ne poštuje moje vrijeme. Nikada neću pokušavati usrećiti nekoga ko se nije potrudio da pokuša usrećiti mene.

Moja osjećanja su važna. Ja sam važna. Niko nikada više neće iskoristiti moju dobrotu jer im ja to više ne dopuštam. Konačno sam došla do tačke u životu u kojoj izbacujem bilo kakva sranja i toksičnost.

Mogu mi reći da sam kučka, ali baš me briga. Sada znam koliko vrijedim. Znam šta zaslužuje i kako želim da se drugi odnose prema meni i neću pristati na išta manje ikada više.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije