AktivizamFeminizamHrabra LolanajnovijeNaslovna vijest

Umjesto izbora za Miss Perua, ove žene su izvele moćan protest!

Takmičarke su 2017. godine prekinule tradiciju i pretvorile izbor za najljepšu ženu Perua u protest protiv nasilja nad ženama u jednoj od zemalja Južne Amerike koja je najopasnija po žene.

Prevela: Saša Leper

SBS News

Noseći elegantne balske haljine, 23 finalistkinje takmičenja u ljepoti dale su glas hiljadama žena koje su žrtve nasilja, seksualnog i fizičkog zlostavljanja i ubistva.

Umjesto da iznesu dimenzije svog poprsja, struka i kukova, takmičarke su se smjenjivale u predstavljanju niza šokantnih činjenica o nasilju nad ženama u Peruu.

„Zovem se Kamila Konikoba, predstavljam Limu, a moje mjere su: 2202 slučaja ubistva žena prijavljena u posljednjih devet godina u mojoj zemlji“, rekla je jedna od njih.

„Osamdeset jedan odsto napadača mladih djevojaka su bliski sa njihovom porodicom“, rekla je druga.

„Na svakih 10 minuta jedna djevojčica umre od posljedica seksualnog zlostavljanja.“

„Više od 70% Peruanki su žrtve zlostavljanja na cesti.“

Svaka od ovih vrlo oštro iznesenih činjenica je šokirala publiku koja je očekivala uobičajenu laku zabavu.

„Mislim da je činjenica da gledate svoju regionalnu predstavnicu kao kraljicu vašeg područja kako predstavlja otvorene i realne brojke o tome šta se dešava u našoj zemlji krajnje alarmantna“, izjavila je organizatorka takmičenja Džesika Njuton. „Nažalost, postoji mnogo žena koje ne znaju ovo i smatraju za sebe da su izolovan slučaj“.

Inače, Njutonova je bila Miss Perua 1987. godine.

„Samo do kraja oktobra 2017. godine ubijene su 82 žene, a prijavljeno je 156 slučajeva pokušaja ubistva žena u Peruu“, rekla je finalistkinja Karen Kueto sa pozornice.

Prema organizaciji Opservatorija građanske bezbjednosti američkih država, ove brojke jasno potvrđuju Peruov status kao druge zemlje najgore za žene u Južnoj Americi, odmah nakon Bolivije.

Njutonova je rekla i da same takmičarke nisu izuzetak. Od 150 djevojaka koje su započele takmičenje, njih pet su bile žrtve nasilja, uključujući i silovanje.

Nasilje nad ženama je postao gorući problem sa mnogo medijske pažnje u Peruu nakon silovanja volonterke programa državnog popisa stanovništva. Nakon toga, dvije televizijske novinarke su javno izjavile da su bile žrtve nasilja svojih partnera, a nakon toga su uslijedile beskrajne vijesti o ženama koje su pretučene, izbodene ili silovane, uključujući i maloljetnice.

Neprekidni priliv ovakvih vijesti razbuktao je debatu o uvođenju smrtne kazne za silovanje u Peru.

Što se tiče samog takmičenja, takođe je značajno drugačiji bio i onaj dio koji se bavi pitanjima i odgovorima. Umjesto da ih pitaju o omiljenim hobijima ili humanitarnim organizacijama, takmičarke su dobile pitanja o tome šta da rade u vezi sa nasiljem.

„Svakog dana u vijestima vidimo priče o ženama koje su ubili njihovi sadašnji ili bivši partneri. Kada biste imali priliku da promijenite zakone, šta bi bila prava kazna za ubistva žena“, je bilo jedno od pitanja.

Andrea Moberg, predstavnica istočnog dijela Perua Loreta, odgovorila je da bi adekvatna kazna za silovatelje bila doživotna kazna zatvora.

Romina Lozano koja je predstavljala Kalao je rekla da bi njen plan bio „uvođenje baze podataka sa imenima svih prestupnika, ne samo ubica žena već bilo kakvog nasilja nad ženama. Na ovaj način bismo se mogle zaštititi.“

Na kraju, sudije su upravo nju odabrale za Miss Perua 2017.

Lozano je sa ostalim takmičarkama istupila na čelu marša koji je za cilj imao skretanje pažnje na nasilje nad ženama koji se odvio 25.11.2017. godine u Limi.

„Državna kraljica mora biti ambasadorka svih običnih žena, svih onih žena koje nemaju sopstveni glas“, rekla je Njutonova.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije