AstrologijanajnovijeNaslovna vijest

Kako preživjeti Saturn?

„With shortness of breath, I will explain the infinite, how rare and beautiful it truly is that we exist.“

Sve nam je bliži januarski egzaktni susret Saturna i Plutona u Jarcu. Ovaj tranzit posebno će dohvatiti sve one koji imaju lične planete, podznak ili uglove u posljednoj trećini ovog znaka.

Jelena Puhalo

Divno vrijeme da malo poraspišemo o načinu i motivima Saturnovog djelovanja u tranzitima.

Saturn je gospodar vremena. Hronos. Ali, to smo već i čuli zar ne?

Vrijeme je jedan sistem koji osigurava da se na neki način odredimo. I određivanje, jednako onako kako je neophodno za svakodnevno funkcionisanje, isto tako može da donese ozbiljne probleme kada je u pitanju duhovni razvoj.

Saturn u našoj karti najviše liči notnom sistemu pomoću koga vidimo u kom rasponu otkucaja vibrira naš život. Imate određeni takt i udarate ga do besvijesti uvijek u istim vremenskim rasponima, tik – tak, tik – tak…sve dok ne dođu prvenstveno izazovni tranziti Saturna.

Oni mijenjaju naše životne kompozicije ili tačnije rečeno pokazuju trenutke kada naša muzika treba da zazvuči drugačije.

Prevedeno na jednostavan jezik, u periodu izazovnih tranzita Saturna (konjunkcija, kvadrat, opozicija), mi se mijenjamo ponajviše. Kako ljudi.

Dubinske i korjenite promjene bez Saturnovog uticaja nisu ni moguće. U periodima kada na nas „nalegne“ Saturn standardano je da smo prisiljeni, često na neprijatan način, da otpustimo sve viškove iz svog života.

Saturn ne trpi velike, glomazne i nepraktične sadržaje, bez obzira da li se radi o unutrašnjosti ili životu spolja. A to je uveliko i povezano.

Foto: pixabay

Dešava se da ostajemo bez posla, prekidamo odnose, naglo gubimo kilažu, odustajemo od nekih dugogodišnjih projekata koji nas mrcvare, takođe nas drugi napuštaju, uviđamo istine koje nismo do tada vidjeli, osjećamo da nam se život raspada. A raspada se naduvana, lažna struktura ili neki dio nas koji njegujemo, a predstavlja višak ili teret.

Pri Saturnovim tranzitima ostajemo goli sami sa sobom onakvi kakvi smo. Neprijatan osjećaj se javlja jer je čovjekova prirodna reakcija na potrebu za otpuštanjem nečega – grčenje i tvrdoglavo nepuštanje u strahu. Obično nekoliko mjeseci prije značajnih tranzita Saturna čovjek svjesno ili nesvjesno „zatraži“ neki okidač koji zna doći i spolja, koji će ga natjerati u samoanalizu i povezivanje sa sobom.

Za one najtvrdoglavije povezivanje sa sobom dolazi u trenucima kada osjećaju najveću usamljenost. Svako funkcioniše na drugačiji način, pa i Saturnovi tranzitni aspekti zavise od njegovog položaja u natalu, u znaku i kući, kao i kuća kojom vlada.

Najizazovniji aspekti dolaze u trenutku kada Saturn uđe u prvu kuću, nakon što nas je već dobro izmrcvario u dvanaestoj i to je obično period kada nam ništa ne ide od ruke, kada osjećamo potištenost, usamljenost, odbacivanje  i sve što pokrenemo nekako nam ne ide.

Rakovska četvrta kuća je takođe nezgodna kuća za boravak Saturna. Tu se suočavamo sa svojim najdubljim strahovima, problemima sa porodicom ili smo natjerani da se osamostalimo na ovaj ili onaj način. Od težih aspekata tu je tranzit Saturna na Mjesec, Veneru, stelijume, Marsa, u suštini svaki tranzit ove planete zahtijeva određene modifikacije ponašanja. Sažimanje i skupljanje.

Vjerovatno najvažniji tranzit Saturna je njegov prelazak samog preko sebe između 28. i 30. godine života kada u nekom duhovnom smislu postajemo punoljetni.

Saturn se preživljava u istrajnosti, mudrosti, pomirenju sa životnim okolnostima i trudu da sve bliže, snažnije i iskrenije budemo svoji. To obično znači odbacivanje koječega, ali mnogo je lakše prebroditi periode gubitka kada imamo vjeru da se to dešava  za naše najbolje dobro.

Vremenom čovjek počinje sam prihvatati dotrajalost nekih struktura u svom životu i lakše ih i brže mijenja i odbacuje. Na drugoj strani, Saturn najavljuje velike nagrade koje smo zaradili sopstvenim rukama, dugim trudom i radom. I nikada neće odnijeti nešto što je stvarno trebalo da ostane.

Dolazi 2020, godina snažnog sljubljivanja Saturna i Plutona u Jarcu, ona u  kojoj više ništa neće biti kao prije. A što lakše prihvatimo nove energije, lakše ćemo ih integrisati…

Ne dozvolimo strahu da zavlada!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije