najnovijeNaslovna vijestPorodicaPraktična LolaŽivot

Sedam klasičnih crtića koji će djeci pružiti uživanje i lijepe životne lekcije

Animirani filmovi oduvijek su bili oblik medija u kojem djeca najviše uživaju.

Prilagođeni njihovom uzrastu, njihovim zanimacijama i ukusima, mogu biti idealan izvor uz koje će djeca nesvjesno učiti i primati snažnu vaspitnu poruku.

Redakcija

zadovoljna.dnevnik.hr

Zato u nastavku donosimo popis sedam najboljih klasičnih animiranih filmova svih vremena, uz napomenu šta pojedini film čini idealnim za dječije gledanje.

1. Snježana i sedam patuljaka (1937.)

Snježana i sedam patuljaka bio je prvi dugometražni animirani film ikada napravljan. Oduševio je i tadašnju publiku, a klasična Grimmova priča ni danas ne prestaje zanimati djecu. Osim što mališani mogu pratiti avanture Snježane, lovca, kraljice i patuljaka, daju im se vrlo važne životne lekcije.


Prije svega, pokazuje da se dobro može pronaći u svakom čovjeku, baš kao što je Snježana vjerovala da i lovac ima u sebi nešto dobro.

Takođe nas uči važnosti prijateljstva, posebno u teškim životnim situacijama poput Snježanine kada je ostala bez kuće. Jedna od možda i najvažnijih lekcija za djecu u ranom i srednjem djetinjstvu je ta da moraju biti oprezni u ophođenju sa strancima, te im nikako ne otvarati vrata kuće ili  na cesti ulaziti u razgovore s njima.

2. Pinokio (1940.)

Simpatični drveni lutak izrađen u stolarskoj radionici donosi niz životnih lekcija, a jedna od njih je važnost pozitivnog odnosa s roditeljima. Roditelji su najvažnije osobe u životu svakog djeteta, a odnos s njima je od presudne važnosti za čitav kasniji psihički i emotivni razvoj djeteta.

Pinokio od samog početka ima vrlo negativan stav prema svom „ocu“ Geppettu; ismijava ga čim se okrene i ni najmanje ne namjerava slušati njegova uputstva o odlasku u školu, što dovodi do niza nezgodnih situacija u koje upada. Ali putem uči da „pravi dječaci“ moraju biti iskreni, pošteni i najbolja verzija sebe.

3. Mnoge avanture Winnieja Pooha (1977.)

Ovaj nam mjesec u kina dolazi dugoočekivani igrani film o Christopheru Robinu, ali prije njega bilo bi dobro pogledati i klasik od kojeg je sve počelo.

Ekranizacija Milneove dječije priče oduševljava generacije, a od medvjedića i njegovih prijatelja djeca mogu ponijeti mnoge lekcije poput onih o različitosti, zajedništvu, nevoljama koje dolaze s pohlepom (jer medvjedić neprestano upada u probleme kada poseže za uvijek još jednom kašikom meda), ali i u pravom prijateljstvu, bez obzira na to u kojem obliku ono dolazi.

4. Mala sirena (1989.)

Sirena koja se odrekla svog morskog svijeta i žrtvovala svoj rep za pravu ljubav, možda se na prvi pogled ne čini kao najbolji uzor djeci, ali ako zagrebemo ispod površine, da je taj animirani film temeljen na klasičnoj Andersenovoj bajci ima mnogo snažniju poruku.

Ariel je osoba koja se naprosto čista srca bori za ono što želi. Svjesna je onoga šta bi je učinilo najviše srećnom i spremna je za to žrtvovati šta god je potrebno, pazeći ipak da pritom nikoga ne povrijedi

5. Ljepotica i zvijer (1991.)

Još jedan Disenyev klasik pouči će djecu ne samo lekcijama prave ljubavi, nego i žrtvovanja, te onog najuočljivijeg, nevažnosti nečijeg izgleda. Lik Zvijeri idealan je primjer na kojem djetetu možete objasniti kako okolina često sudi prema izgledu, ali ga i upozoriti da to nije u redu. Napomenite mu kako nikoga ne treba procjenjivati na temelju njegovog izgleda, nego ličnosti. Prilikom gledanja ovog animiranog filma možete povući paralelu i s filmom „Čudo“ koji takođe pristupa problematici osude na temelju izgleda.

6. Noćna mora prije Božića (1993.)

Pomalo drugačiji film na našem popisu, iz stvaralačke palice Tima Burtona, daleko je od Disneyevih romantičnih ideja, ali jednako važan za svako dijete.

U ovom filmu upoznajemo Jacka O’Lanterna, junaka mjestašca Halloween koji ima desetogodišnju dugu, jednaku tradiciju proslave ovog dana. Ali, kada Jack sasvim slučajno otkrije da u jednom drugom svijetu postoji nešto što se zove Božić, želi to prenijeti u svoj kraj.

Na njegovom primjeru djeca mogu učiti o tome kako komšijska trava nije zelenija te da ne možemo nešto dobiti silom (čak ni uz otmicu Deda Mraza).

Ne trebamo se upoređivati s drugima, nego svakodnevno raditi na sebi i upoređivati se jedino s nekadašnjom verzijom sebe, baš kao što na koncu uspijeva i Jacku.

7. Kralj lavova (1994.)

Mnogima omiljeni klasik o Simbi i njegovom putu odrastanja prepun je poruka koje djeca trebaju primijetiti.

Maleni Simba, budući kralj Ponosne zemlje, već je od svog rođenja odgajan da postane kralj. I on to zaista želi više od ičega, bez obzira na sve prepreke koji zli stric Skar stavlja pred njega. Baš poput Simbe, djeca bi trebala vjerovati da se može ostvariti svaki njihov san kada postanu odrasli ljudi.

Ovaj je film ujedno je i dobar primjer nečega čega će postati svjesni tek dvadesetak godina kasnije: prolaznosti i kruga života. To nipošto ne znači da od najranije dobi trebate s djecom razgovarati o smrti, ali desi li se  takav slučaj u porodici, iskreno porazgovarajte s njima.

Preuzeto: https://zadovoljna.dnevnik.hr/clanak/crtici-koji-ce-djeci-pruziti-gust-i-zivotne-lekcije—533040.html

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije