DogađajiKulturanajnovije

Vasil Hadžimanov i Bojan Zulfikarpašić otvaraju Festival džez muzike “In­ti­me Jazz Fest” u Banjaluci

Nakon odličnog izdanja prošlogodišnjeg festivala “In­ti­me Jazz Fest”, te izuzetnog uspjeha nedavno održanog Internacionalnog festivala umjetničke muzike “Jesenja sonata”, Banski dvor Kulturni centar je i za ove novembarske dane pripremio bogat program za sve ljubitelje džez muzike.

Redakcija

glassrpske.com/ Milanka Mitrić

Drugo izdanje Festivala džez muzike “In­ti­me Jazz Fest” biće održano u Banskom dvoru od 23. do 26. novembra, a svojim nastupom otvoriće ga dvojica poznatih pijanista Vasil Hadžimanov i Bojan Zulfikarpašić. Oni će nastupiti u koncertnoj dvorani 23. novembra u 20 časova.

Često su ih nazivali “strašni duo” koji publiku svakim zajedničkim nastupom provede kroz jedinstven muzički užitak slušanja džeza odsviranog na klaviru.

Pijanista Bojan Zulfikarpašić dobitnik je mnogih nagrada i priznanja za svoje klavirsko umijeće, a tokom tridesetogodišnje karijere održao je više od 2.000 koncerata širom svijeta i sarađivao na mnogim umjetničkim projektima sa svjetskim muzičarima. U njegovom opusu je više od trideset diskografskih izdanja, od kojih deset samostalnih.

Pijanista Vasil Hadžimanov poznat je po spajanju etno-muzičke baštine Balkana i zapadnjačkih muzičkih podžanrova (džez, fank i wor­ld mu­sic).

Sa “Vasil Hadžimanov bendom” prvi album je objavio 2001. godine, a tokom višedecenijske karijere bio je član nekoliko muzičkih sastava i sarađivao sa mnogim svjetskim muzičarima. Svoj prvi solistički koncert u karijeri održao je upravo u koncertnoj dvorani Banskog dvora.

Vjerujemo da će i ovogodišnji festivalski program imati jednako snažan odjek kao i prošlogodišnji, te da će svi festivalski sadržaji ponovo biti maksimalno posjećeni i pokazati da Banjaluka ima publiku koja voli i sluša kvalitetnu muziku – rekao je direktor Banskog dvora Mladen Matović.

Zamišljen kao festival džez muzike koji će se fokusirati na manje sastave i vrhunske soliste ovog muzičkog žanra, ovogodišnji festivalski program obuhvatiće koncerte istaknutih džez umjetnika i poznatih džez sastava, te će tako publika u Banjaluci imati priliku da čuje i “Com­bi­ne Quar­tet”, “Vlada Maričić kvartet” i “Vlatko Stefanovski trio”.

U skladu sa dobrom praksom brojnih džez festivala u okruženju, festival će i ove godine nakon svake koncertne večeri u Banskom dvoru biti nastavljen u banjalučkom klubu “Siti pab”, u kojem će svake večeri od 22 časa nastupati poznati banjalučki džez sastavi “Jaz­zBless” i “Com­bi­ne Quar­tet” kao nosioci Jazz Jam ses­si­on-a, kojem će se pridružiti i ostali učesnici festivala – dodao je Matović.

Svi nastupi biće održani u koncertnoj dvorani sa početkom u 20 časova, a ulaznice za koncerte su od danas u prodaji po cijeni od 10 KM za prve tri večeri, dok je za četvrto festivalsko veče cijena ulaznice 15 KM.

Ulaznice se mogu kupiti na biletarnici Banskog dvora svakog dana osim nedjelje, u periodu od 10 do 18 časova.

PROGRAM

23.11. u 20 časova – Vasil Hadžimanov i Bojan Zulfikarpašić

24.11. “Com­bi­ne Quar­tet”

25.11. “Vlada Maričić kvartet”

26.11. “Vlatko Stefanovski trio”

Preuzeto sa: glassrpske.com

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije