najnovijeNaslovna vijestRadoznala Lola

Koji tip bradavice imate? I druge zanimljivosti o bradavicama

Rijetko koji dio tijela izaziva toliko emocija kao što je to slučaj sa bradavicama, podjednako i kod muškaraca i kod žena.

Prevela: Staša Nikodinović

healthline.com

Foto: unpict / Shutterstock.com

U moru oglasa sa ponudama za operaciju povećanja grudi i kupovinu push-up grudnjaka može biti jednostavno zanemariti jednostavnu činjenicu da ženske grudi (kao i bradavice) imaju prvenstveno evolucijsku svrhu hranjenja potomstva. Takođe je jednostavno zaboraviti i da muške bradavice uopšte nisu toliko različite od ženskih.

Bradavice su toliko jedinstvene i posebne da ne postoji nijedna bradavica koja nalikuje drugoj.  Ne iznenađuje da su kroz istoriju bradavice imale razne funkcije, a neke od najzanimljivih činjenica o bradavicama donosimo vam u nastavku.

Prosječna bradavica je veličine bubamare

Istraživanja su pokazala da je prosječni prečnik areole oko 4 centimetra (što je malo manje of loptice za golf), a visina prosječne bradavice je oko 0.9 centimetra (to je otprilike veličina jedne bubamare).

Foto: healthline.com

Postoji 4 do 8 tipova bradavica

Vaše bradavice mogu biti ravne, izbočene, preokrenute i td. Smatra se da ima 4 do 8 standardnih tipova bradavica a postoji i mogućnost kombinacije, tako da možete imati jednu bradavicu u vidu izbočine i jednu koja je ravna.

Bradavica ne podrazumijeva areolu

Bradavica se nalazi u samom centru dojke i povezana je sa mliječnim žlijezdama koje proizvode mlijeko. Areola predstavlja tamno područje koje okružuje bradavicu.

Moguće je imati dvije bradavice na jednoj areoli

U pitanju su duple ili račvane bradavice. U zavisnosti od toga kako su povezane sa mliječnim žlijezdama postoji mogućnost da iz obje izlazi mlijeko.

Foto: healthline.com

Normalno je imati dlake na bradavicama

Znate one kvrgice koje okružuju vaše bradavice? To su u stvari folikule dlaka koje na bradavicama imaju i muškarci i žene tako da je sasvim normalno da vam rastu dlake na ovom mjestu. One mogu izgledati tamnije od vaših standardnih dlaka a možete ih depilirati ili čupati kao što radite sa standardnim dlakama.

Nekada se žensko zdravlje dijagnostifikovala putem bradavica

Nekada je provjera boje bradavica je bila standardni dio pregleda svakog doktora i medicinske sestre. Engleska babica Jane Sharp tako je u jednoj svojoj knjizi napisala da su ’bradavice crvene nakon kopulacije, da su crvene kao jagode, i da je to njihova prirodna boja’.

Bolne bradavice su normalna pojava

Nije uopšte neuobičajeno da majke koje doje imaju bolne bradavice iz raznih razloga, uključujući probleme sa pozicioniranjem tokom hranjenja. Samo dojenje ne bi trebalo biti bolno.

Foto: healthline.com

Može se promijeniti veličina bradavica tokom života

Ovo se često dešava tokom trudnoće. Istraživanja su pokazala da se jednom dijelu žena tokom trudnoće uvećaju bradavice u dužini i širini. Osim bradavica postoji i mogućnost da se poveća areola.

Postoji rijetki poremećaj zbog kojeg se ljudi rađaju bez bradavica

Ovaj poremećaj naziva se athelija. Jedini način tretiranja athelije je rekonstrukcija dojki. U zavisnosti od konstrukcije tijela, hirurg tokom operacije koristi tkivo uzeto sa abdomena ili nekog drugog dijela tijela.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije