AktivizamHrabra LolaLolitetiNaslovna vijestPreduzetništvo

Britanska kraljica više neće nositi odjeću sa pravim krznom

Britanska kraljica već dugo uživa u tome da se umota u dugačka krzna, a svoj omiljeni komad redovno nosi već decenijama.

Prevela: Saša Leper

Helena Horton i Victoria Ward / The Telegraph

Međutim, iz Palate su poručili da je kraljica konačno spremna da se suoči sa novim vremenom i prizna da se opšte mišljenje o upotrebi krzna značajno promijenilo.

Svi novi odjevni predmeti koji od sada budu šiveni za kraljicu, uključujući i kapute, kape i ceremonijalne ogrtače koji zahtijevaju krzno će biti pravljeni od lažnog, a ne pravog krzna.

Anđela Keli, kraljičina dugogodišnja šnajderica i osoba od povjerenja u svom novom memoaru otkriva: „Ako se Njeno Visočanstvo bude moralo pojaviti na događaju pri naročito hladnom vremenu, od kraja 2019. godine grijaće je lažno krzno.“

U knjizi Druga strana novčića: Kraljica, šnajderica i ormar, Kelijeva je pribilježila da je kaput koji je kraljica nosila u Slovačkoj 2008. godine u međuvremenu izmijenjen, a krzno kanadske kune je zamijenjeno lažnim.

Glasogovornik Bakingemske palate je potvrdio: „Za sve nove odjevne predmete koji se kreiraju za kraljicu koristiće se lažno krzno.“

Međutim, izvor je potvrdio da se ova promjena odnosi samo na nove odjevne predmete. Nastaviće nositi postojeće komade odjeće koja sadrži krzno, uključujući i kapute, kape i ceremonijalne ogrtače.

Na krunisanju je nosila ogrtač obrubljen krznom

Kraljicu su i ranije kritikovale humanitarne organizacije za zaštitu prava životinja zato što je nastavila da nosi krzno uprkos tome što je nekoliko elitnih modnih kuća napustilo praksu korištenja „okrutnih“ proizvoda.

Aktivisti su pozdravili njen novi stav. Kler Bes, izvršna direktorica Međunarodnog društva humanosti je izjavila: „Presrećni smo što je Njeno Visočanstvo zvanično izbacilo upotrebu krzna.“

„Odluka kraljice Elizabete da koristi lažno krzno je savršen odraz raspoloženja britanske javnosti, od kojih velika većina prezire okrutno krzno i ne želi da ima ikakve veze s njim. Poglavarka naše države time šalje moćnu poruku da je krzno oštro izašlo iz mode i da ne pripada u Britaniji.“

Ujedinjeno Kraljevstvo je zabranilo uzgoj životinja zbog krzna prije skoro dvije decenije jer se smatra suviše okrutnim, a sada moramo i završiti taj posao i zabraniti i prodaju krzna.

Pozivamo britansku Vladu da se ugleda na primjer Njenog Visočanstva i učine Ujedinjeno kraljevstvo prvom zemljom na svijetu koja će zabraniti prodaju životinjskog krzna.

U krznenom kaputu koji je često nosila, 1969. godine

Vojvotkinja od Kembridža nosi krzno, ali uvjerava javnost da to krzno dolazi iz etički korektnih izvora. Jedan od njenih omiljenih komada u kome je viđena više puta je smeđa kapa napravljena od krzna alpaka koje su umrle od prirodnih uzroka.

Toliki je ljubitelj fertrejd marke Peruijska veza da ima mnogo njihovih kapa od alpaka u različitim bojama.

Ujedinjeno kraljevstvo je bila prva zemlja na svijetu koje je zabranilo uzgoj životinja zbog krzna iz etičkih razloga, iako i dalje dozvoljava uvoz životinjskog krzna iz drugih zemalja uključujući Finsku, Poljsku i Kinu.

Mnoge modne kuće, uključujući Guči, Kalvina Klajna, Stelu Mekartni, Vivijen Vestvud, Tomija Hilfingera, Versaće, Armanija i Huga Bosa su zabranile pravo krzno nakon protesta organizacija za zaštitu prava životinja.

Međutim, Britanska asocijacija za trgovinu krznom (BFTA) upozorava protiv ove zabrane, govoreći da je krzno održivo, da ne sadrži plastiku i da je dugovječno.

Glasogovornik BFTA-e je rekao: „Već dugi niz godina Kraljevska porodica je predvodnik borbe za zaštitu i očuvanje životinja širom svijeta, što je u potpunosti u skladu sa odgovorno nabavljenim krznom.

Prirodno krzno je jedno od najodrživijih i najdugotrajnijih prirodnih proizvoda koji postoje, pa uprkos tvrdnji grupa za zaštitu prava životinja, sigurni smo da će Kraljevska porodica nastaviti nositi krzno nabavljeno iz etički korektnih izvora kao što to rade i mnogi drugi elitni klijenti.“

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije