Ljudski odnosinajnovijeNaslovna vijestŽivot

Ljiljana Milić: Niko neće doći!Niko osim..

Niko neće doći! Niko neće doći da popravi tvoje detinjstvo! Niko neće doći da isceli tvoje rane! Niko neće doći da skoči umesto tebe!

Redakcija

Ljiljana Milić

Niko neće doći da odboluje umesto tebe! Niko neće doći da ti kaže: nije važno što nisi uspela, dovoljno si dobra baš takva kakva si! Niko neće doći!

To je jedno od najmoćnih saznanja koje te stigne kad tad, ako stvarno želiš nešto da menjaš. Na primer, sebe. Ako si se celi život držala za razne učitelje , ako si se držala za svoje roditelje i sve one najbliže, ako si se držala za partnera, za sve svoje ljubavi, ako si se držala za krivice , kojima kriviš druge, pa onda sebe, jer nisi što si želela, jer ne umeš što si htela, jer je teško tu gde jesi, doći će trenutak kada ostaneš sama.

U tišini. Neprijatnoj tišini u kojoj su se sva očekivanja da neko dođe i izvuče te, umorila, jer su dolazili pa ništa, u kojoj sada TI OD SEBE ČEKAŠ DA KAŽEŠ TU KLJUČNU REČ I HITNEŠ SE ODATLE!

A ne znaš koju. Ali, eto, ostala si sama sa svojim jezikom da se snađeš i izađeš iz iščekivanja da te neko izvuče iz stalnog ponavljanja istog, od čega ti je već muka, jer ti je život predvidljiv do u zrno. Ostali ste ti i tvoj jezik i ta tišina u kojoj se ne odlučuje o tome šta si sada, jer si to smrsila iz raznih svojih prošlosti, već šta ćeš biti , a da je to neko drugačije pletivo. Tišina koju može da prekine samo HITAC PROMENE. A taj hitac možeš da opališ samo ti, iz središta svoje hrabrosti.

Doći će trenutak u kome nema ni rana, jer si ih sve već do u kap iscedila, pokušavajući da u njima nađeš razloge i opravdanja što ti je tako prokleto tesno u grudima. U kome nema više nikakvih prošlosti da opravdaju tvoju istinu o tome da si žrtva, nema ni roditelja koji su te oštetili, nema ni onih ljubavi koje su te ostavljale i istresle iz tebe i poslednju paru vrednosti.

Nema nikog da mu pružiš ruku da te povede. Nema nikog da uperiš svoj prst izvan sebe. Ostala si samo ti. I niko neće doći!

I taj trenutak, taj reski prasak saznanja da niko neće doći, da moraš sama, najvažniji je trenutak promene. On je znak da si na samom dnu, gde su izbori i gde su odgovornosti. Jer sa dna se raste.Jer i dno je tlo.

Niko neće doći! Jer, ko god da dođe neće biti dovoljno! Zato što tebi trebaš ti da prihvatiš, da priznaš, da zavoliš, da oprostiš, da se zahvališ, da se usudiš, da se oslobodiš! To ne može niko umesto tebe!

Ti ne možeš da promeniš ono što je bilo. Tvoja jedina moć je u tome DA PROMENIŠ ZNAČENJA KOJA SI DALA ONOME ŠTO JE BILO! I to možeš samo ti, jer tvoja mapa značenja živi u tebi.

Nathaniel Branden, psihoterapeut, je jednom jednoj svojoj grupi rekao: došao sam samo da vam kažem da niko neće doći!

Ne ubijaj glasnika sada ni ti!

Niko neće doći! P

restani da čekaš i odlažeš !

Prestani da stojiš u mestu, u onom sigurnom niti niti, jer NIKO NEĆE DOĆI! NIKO, OSIM TEBE!

ZATO UZMI SVOJ ŽIVOT U SVOJE RUKE!

Autorka teksta: Ljiljana Milić, FB stranica PromenaDA

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije