DogađajiKulturaMjestanajnovijeRadoznala Lola

Empatija? U Danskoj je uče u školi!

U Danskoj postoji obavezni predmet u školi koji se sluša sat vremena sedmično, a na kome djeca uče da pomažu drugarima iz razreda i da se takmiče samo sa samima sobom.

Prevela: Saša Leper

Morning Future

Foto: Unsplash

Danska je jedna od najsrećnijih zemalja na svijetu. To su rezultati UN-ovog Svjetskog izvještaja o sreći, važnog istraživanja koje od 2012. godine rangira 155 najsrećnijih zemalja na svijetu. Već sedam godina Danska se nalazi u top tri najsrećnije zemlje na globalnom nivou. Činjenica da je od 1993. godine podučavanje empatije u školama obavezno je faktor koji doprinosi nivou sreće u zemlji.

Empatija pomaže da se izgrade međuljudski odnosi, spriječi zlostavljanje i uspije na poslu, pomoviše razvoj vođa, preduzetnika i upravnika. „Empatični tinejdžeri“ su uspješniji jer su više fokusirani na ciljeve u poređenju sa svojim narcisoidnijim vršnjacima.

Foto: Nicole Honeywill / Unsplash

Jedan sat sedmično posvećuju tzv. „Klassens tid“, lekciji iz empatije za učenike starosti 6-16 godina. To je sama osnova danskog nastavnog plana i programa. Vrijeme provedeno na času empatije je jednako vrijedno kao i, recimo, engleski jezik ili matematika. Tokom Klassens tida učenici raspravljaju o svojim problemima, bilo da su u vezi sa školom ili ne, a onda cijeli razred skupa sa predavačem pokušava da pronađe rješenje zasnovano na stvarnom slušanju i razumijevanju. Ako nema nikakvih problema za raspravu djeca jednostavno provode vrijeme zajedno se opuštajući i uživajući u „hygge“ – pojmu za koji ne postoji tačan prevod jer je toliko blisko vezan za dansku kulturu. Najpribližnije objašnjenje bi bilo „namjerno stvorena intimnost“. U zemlji u kojoj se vrlo rano u godini smrkava, pada kiša, sivo je… hygge donosi svjetlost, toplinu i prijateljstvo, te stvara zajedničku intimnu atmosferu punu dobrodošlice. To je ključni koncept dobrobiti Danaca. Takođe postaje i globalni fenomen: Amazon prodaje više od 900 knjiga na temu hyggea, a Instagramom kruži preko 3 miliona postova označenih #hygge.

Američka autorka i psihologinja Džesika Aleksander, autorka knjige „The Danish Way of Parenting: What the Happiest People in the World Know About Raising Confident, Capable Kids“ [Danski način odgajanja djece: šta najsrećniji ljudi na svijetu znaju o vaspitavanju samopouzdane, sposobne djece] koja je prevedena na 21 jezik je u saradnji sa danskim psihoterapeutom Ibenom Sandalom sprovela je terensko istraživanje kako bi razumjela kako to Danci uče empatiju.

Foto; Yustinus Tjiuwanda / Unsplash

Jedan od načina za to je i timski rad, zahvaljujući kome se izvodi 60% radova u školi. Fokus nije  nanadmašavanju ostalih, već u odgovornosti u pomaganju manje darovitima. Iz istih razloga se Danska smatra i jednim od najboljih mjesta za rad u Evropi.

Takmiče se isključivo sami sa sobom, a ne sa drugima. Danske škole ne nude ni nagrade ni trofeje učenicima koji su izvrsni u školskim predmetima ili sportovima kako ne bi podsticali takmičarski duh. Umjesto toga, oni praktikuju kulturu motivacije za napretkom, koja se mjeri isključivo na individualnoj osnovi.

„Danci ostavljaju mnogo prostora za slobodnu igru djece, koja ih podučava empatiji i sposobnostima pregovaranja. Igranje u  prirodi se smatra edukativnim još od 1871.“ objašnjava Džesika Aleksander.

Tu je i zajedničko učenje, koje se sastoji od spajanja djece sa različitim slabostima i jačinama u različitim školskim predmetima kako bi si međusobno pomagali na časovima i radili zajedno na različitim predmetima. To ih od najranijeg doba uči da niko ne može uspjeti sam i da se pomaganjem drugima postižu bolji rezultati.

„Dijete talentovano za matematiku neće odmaći daleko ako ne nauči da sarađuje sa drugima. Trebaće mu pomoć oko drugih predmeta. To je odlična lekcija koju učimo malu djecu, jer niko ne može ići kroz život sam. Mnoge studije pokazuju da kada nešto nekome objasnite, na primjer neki matematički problem, ne samo da ga i sami usvojite bolje nego da ste ga samo učili, već takođe i razvijate vještine empatije koje se onda dodatno ojačavaju time što morate paziti na način na koji ta druga osoba prima informacije i morate se staviti na njihovu poziciju da razumijete kako funkcioniše učenje.“

Pohađanje časa o empatiji pruža ogromno zadovoljstvo i radost danskoj djeci te ih priprema da budu srećne odrasle osobe.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije