LjudiMedicinanajnovijeNaslovna vijestPojaveRadoznala Lola

Istraživanja pokazuju da djeca koja se više grle imaju razvijeniji mozak

Svi oni roditelji koji stalno maze svoju djecu su na pravom putu i djeca će im jednog dana biti veoma zahvalna za to.

Prevela: Saša Leper

Foto: Ana Tablas / Unsplash

Naime, istraživanja su otkrila da je grljenje kao oblik fizičkog iskazivanja ljubavi u toku razvojnog perioda bebe izuzetno važno. Ljubav iskazana putem dodira stimuliše razvoj mozga beba i one postaju pametnije.

Istraživači iz jedne dječije bolnice u Ohaju su proučavali 125 beba, uključujući i one koje su rođene prijevremeno, i analizirali način na koji lagan fizički dodir utiče na razvoj njihovog mozga, percepciju, kogniciju i društveni razvoj.

Istraživanja su pokazala da rani nježni iskazi ljubavi od strane roditelja i staratelja imaju dugotrajne efekte na način na koji mozak bebe reaguje na nježne dodire. Stoga, rano izlaganje zagrljajima može pomoći prijevremeno rođenim bebama da ljubav dožive kao nešto ugodno, a ne previše stimulativno, što pomaže mozgu da se razvija brže i zdravije.

Foto: Vincent Delegge / Unsplash

Čim se bebe rode vrijeme je za kontakt kože-o-kožu i vođenje beba ka dojenju. Samo držanje bebe u naručju u prvih sat vremena života normalizuje temperaturu tijela, otkucaje srca i ritam disanja bebe.

Sa druge strane, bolna iskustva poput bušenja kože i ubacivanja cjevčica uzrokuju drugačije odgovore mozga na iskustvo dodira.

Rezultati su pokazali da mozak beba koje su izložene nježnijim dodirima roditelja ili bolničkog osoblja reaguje jače. Stoga, nježnost prema bebi doprinosi razvoju njihovog mozga.

Kako tvrdi dr Natali Maitre, glavni istraživač iza ove studije, kontakt tijelom sa djetetom i ljuljanje u rukama čini ogromnu razliku u razvoju njihovog mozga.

Objasnila je:

„Sve prijevremeno rođene bebe bi trebale primati pozitivan dodir pun podrške poput roditeljskog kontakta kože-o-kožu, što je ključni način na koji pomažemo njihovom mozgu da reaguje na nježne dodire na način sličan iskustvima koje dobijaju bebe koje nisu rođene prijevremeno.“

Bez obzira na period života, ljubav i nježnost su ključni dio napretka!

I dok se istraživači trude da otkriju načine na koji mozak registruje dodir u odnosu na razvoj, roditelji osjećaju prirodni poriv da grle, maze i umiruju djecu.

Svi žudimo za ljubavlju, iskrenošću i bezbjednošću, a jednostavan zagrljaj podstiče sve te emocije!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije