Ljudski odnosiPorodicaŽivot

Šta se dogodilo s našom majkom?

“Moja mama je imala niz zdravstvenih i psiholoških problema; patila je od nesanice, bila je sklona ljutnji, bijesu, uvijek bolešljiva, sve do jednog dana kada se sve promijenilo.

Redakcija

facebook/Maja Dobrila Vukša

Situacija oko nje je ostala ista, ali je ona bila drugačija.

Jednog dana joj reče moj otac: “Dušo, već tri mjeseca tražim posao i nisam ništa našao, idem malo u birtiju da popijem nešto sa prijateljima. Moja mama mu odgovori: “Dobro.”

Moj brat joj reče: “Mama, jako sam loš sa svim predmetima na fakultetu…Moja mama mu odgovori: Ok, nadoknadićešsve, a i ako ne uspiješ, ponovićes semestar, samo što ćes se morati ti snaći kako bi platio fakultetet.”

Moja sestra joj reče: “Mama, lupila sam auto. “Moja mama joj odgovori: “Nema veze, odvezi ga kod automehaničara, vidi ti kako ćeš ga platiti, a u međuvremenu ćeš ići autobusom ili metroom.”

Snaha moje majke joj reče jednog dana: “Moraću se preseliti kod vas na nekoliko mjeseci. “Mama joj reče: “Dobro, potraži posteljinu u ormaru i smjesti se na trosjed.”

Okupili smo se u kući moje mame, zato što smo se mnogo zabrinuli, jer smo mislili da joj je doktor dao visoku dozu nekog lijeka: “Briga me za sve”, neku dozu od 1000mg….mogla je lako otići u overdozu.

Odlučili smo da pomognemo mami kako bi je udaljili od bilo kakve zavisnosti o nekom lijeku anti-bijes. Ali, ostadosmo iznenađeni kad smo sjeli pored nje i ona nam je objasnila kako stvari stoje: “Trebalo mi je puno, puno vremena, dok sam uspijela shvatiti da je svako odgovoran za svoj život.

Trebale su mi godine kako bih otkrila da moja depresija, moja nesanica i moj stres, neće nikad riješiti neki od vaših problema. Ja nisam odgovorna za vaše postupke, ali sam odgovorna za moju reakciju koju sam pokazivala. Došla sam do zaključka da je moja dužnost prema samoj sebi, da budem mirna i ostavim vama da riješite ono što se od vas očekuje.

Išla sam na časove joge, meditacije, čuda, razvoja ljudskog bića, mentalne higijene, vibracija, neurolingvističke programacije i, u svima njima sam našla zajednički sadržaj: svi na kraju idu ka istom cilju. Ja mogu uticati na samu sebe, a vi imate sve resurse da bi posložili vaše živote. Mogu vam dati savjet samo ako mi ga zatražite, a vi ćete odlučiti da li ćete ga slijediti ili ne.

Dakle; od danas, pa nadalje, prestajem biti zona u koju ćete odlagati vaše odgovornosti, vaše krivnje,

prestajem biti pralja vaših žalopojki,

advokat za vaše greške,

zid plača,

depozit za vaše obaveze,

onaj ko mora riješiti vaše probleme ili vaš rezervni točak koji vas treba odmjeniti u vašim obavezama.

Od danas proglašavam sve vas: odraslima, nezavisnima i samodovoljnima.”
Od toga dana, familija je počela funkcionisati mnogo bolje, zato što su svi znali šta im je činiti.”

Preuzeto sa: facebook.majadobrilavuksa

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije