FantastičnonajnovijeNaslovna vijestNevjerovatnoZabavna Lola

U Švajcarskoj je ilegalno posjedovati samo jedno morsko prase

jer budu previše usamljeni.

Prevela: Saša Leper

Mystical Raven

Foto: Unsplash

Uskraćivanje prilike kućnom ljubimcu da se sprijatelji sa pripadnicima svoje vrste se može smatrati činom okrutnosti – bar u Švajcarskoj. Zakon o zaštiti životinjskih prava koji je predstavljen još 2008. godine propisuje da morate imati najmanje dva morska praseta istovremeno.

Nije neobično da Švajcarskoj posjeduje morsko prase. Iako većina ljudi uobičajenim ljubimcima smatra pse i mačke, Švajcarci jednako vide i morske prasiće.

Ove životinje se tretiraju kao članovi porodice. Zapravo, postoje i pravne mjere koje osiguravaju da ovi ljubimci imaju jednaka prava i zaštite kao i osobe.

Švajcarska vlada želi da njeni stanovnici imaju srećne i zdrave živote. Ovaj cilj obuhvata i životinje koje žive u određenoj blizini tih ljudi. Iako neki stranci možda teže povjeruju u ovakve stvari, morski prasići su jednako zaštićeni zakonima Švajcarske kao i ljudi.

Više niko neće moći isto gledati na ova krznena bića. Novi zakon propisuje da vlasnici više ne mogu imati samo jedno morsko prase jer se zato životinje osjećaju izolovano i usamljeno.

Vlasnici mogu u mnogome poboljšati živote svojih morskih prasića time što će držati više od jednog.

Međutim, ovaj zakon postavlja i (još jedno) interesantno pitanje. Šta da rade vlasnici kada jedno morsko prase umre? Na svu sreću, postoje servisi koji iznajmljuju morsko prase.

Na primjer, ako imate dva morska prasića i jedno umre, postoje preduzeća od kojih možete iznajmiti drugo morsko prase da vašem pravi društvo. Tako država osigurava da vlasnici ne krše zakon.

Švajcarska ima i mnoge druge zakone koji štite prava životinja. Na primjer, i zlatne ribice moraju imati još jednog drugara u akvarijumu, Mnoge vrste ptica se redovno moraju družiti sa pripadnicima svoje vrste. Iako je dozvoljeno posjedovanje samo jedne mačke, ovi ljubimci moraju moći vidjeti druge mačke kroz prozor.

Iako su ovakvi zakoni čudni mnogim strancima, namjere su sasvim razumljive. Švajcarska vlada tek treba da otkrije svoje planove u vezi sa ljudskim druženjima.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije