DogađajiKulturanajnovijeNaslovna vijest

Od Švajcarske do Rusije: Projekcije prvih takmičarskih filmova otvorile DukaFest

Projekcijama prvog takmičarskog bloka igranih filmova u četvrtak naveče otvoreno je sedmo izdanje Međunarodnog festivala studentskih filmova DukaFest.

Redakcija

Publici okupljenoj u banjalučkom Gradskom pozorištu Jazavac obratila se Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske i zvanično otvorila povratnički DukaFest, koji se vratio nakon pet godina pauze.

Mogu reći da DukaFest ovogodišnjim nastavkom svog djelovanja i uopšte postojanja, ulazi na nova i velika vrata iz razloga što se, zapravo, radi o studentskom filmu. Smatram da upravo ulaganjem u mlade studente Akademije umjetnosti, koji u oblasti filma mogu mnogo toga da doprinesu, razvijamo filmsku umjetnost u Republici Srpskoj – navela je Trivić.

Sanda Dodik, dekan Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, kazala je da je filmska industrija u Banjaluci i u Republici Srpskoj uopšte, nedovoljno razvijena i podsticana. Sigurno da su prvi koraci u smjeru razvoja filmske industrije napravljeni osnivanjem Akademije umjetnosti, gdje smo otvaranjem smjera za glumu i smjera za film i televiziju, a onda i dramaturgiju, postavili temelj za razvoj profesionalizma u filmskoj industriji – kazala je Dodik i dodala da je DukaFest veoma važan, jer se ponovo stavljaju u fokus studenti i studentski filmovi.

Prve festivalske večeri publika je imala priliku da pogleda četiri filma u takmičarskoj konkurenciji, i to “My name is Petya” Darije Binevskaje (Rusija), “Nisam ovdje” Sare Radusinović (Bosna i Hercegovina), “Bonobo” Zoel Ašbaher (Švajcarska) i “Divan dan” Davida Jovanovića (Srbija).

Roman Nikitin, pomoćnik reditelja filma “My name is Petya”, rekao je da je riječ o filmu o neočekivanoj ljubavi, u neočekivano vrijeme, na neočekivanom mjestu.

Rediteljka nije mogla da dođe u Banjaluku, tako da sam ja došao umjesto nje. Nadam se da se film dopao publici. Takođe, mogu da kažem da veoma pozitivno gledam na studentske filmove i DukaFest, pogotovo zato što je rediteljki ovo debitantski film, a i ona sama je još uvijek student, tako da govorimo o njenom prvom ozbiljnijem projektu – istakao je Nikitin.

Žiri ovogodišnjeg DukaFesta čine dokazani profesionalci i reditelji Saša Hajduković, kao predsjednik žirija te Vladimir Tagić i Nemanja Ćeranić, inače nekadašnji učesnici DukaFesta.

U studentskim filmovima treba da se osjeća jedna mladalačka energija i jedan potencijal, odnosno talenat koji mladi čovjek nosi u sebi. Mislim da ga u tom smislu treba i mjeriti, a ostaviti po strani tehničke ili bilo kakve produkcijske manjkavosti, koje generalno studentski filmovi imaju jer se rade sa entuzijazmom. Meni je to uvijek najzanimljivije, jer se pronađe neki novi pogled u filmu i to je najvažnije – naglasio je Tagić.

Drugog dana DukaFesta, u petak 22. novembra, biće održana promocija knjiga “Kritički vodič kroz srpski film, 2000-2017” i “The Best Serbian Films of the 21st Century”, autora Đorđa Bajića, Zorana Jankovića i Ivana Velisavljevića, u izdanju Filmskog centra Srbije.

Nakon toga slijede revijalni blok animiranog filma, prvi takmičarski blok dokumentarnog filma i drugi takmičarski blok igranog filma.

Organizatori DukaFesta su Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i Udruženje za podsticaj i razvoj kulture i umjetnosti КROV, uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Grada Banjaluka, dok je glavni sponzor festivala kompanija m:tel.

DukaFest je nastao u čast nesrećno nastradalom kolegi i prijatelju, studentu filmske i TV režije na Akademiji umjetnosti – Dušku Dukiću Duki. Nastao je tako što su organizatori imali želju da ljudi vide film koji Duka nije uspio završiti, pa je prvi festival bio jednodnevna revija filmova akademija iz okruženja.  Već naredne godine DukaFest je prerastao u međunarodni festival i kao takav postao dostojan čuvanja uspomene na našeg Duku.

Međunarodni festival studentskog filma DukaFest održava se po sedmi put, i to od 21. do 24. novembra u Gradskom pozorištu Jazavac u Banjaluci. Ulaz na sve progamske sadržaje je besplatan.

Aktuelnosti o festivalu možete pratiti na zvaničnom sajtu na adresi www.dukafest.com te na društvenim mrežama Fejsbuk i Instagram.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije