LjudiMedicinanajnovijeNaslovna vijestRadoznala Lola

Zašto sam napravila ovaj magnetni snimak majke i djeteta?

Drevni simbol ljudske ljubavi prikazan na potpuno novi način, ovo je prvi magnetni snimak na svijetu koji prikazuje vezu majke i djeteta.

Prevela: Saša Leper

Smithsonian Mag, Facebook (NH Neuro Training)

U aprilu 2015. godine majka i dijete su bili sklupčani zajedno na stolu 3 Tesle magnetnog skenera. Skener pišti i lupa, trese i grmi. Beba napokon spava, čvrsto priljubljena uz grudi svoje majke, pa je dovoljno mirna da mu magnet može zaviriti u glavu. Da bi se načinio jedan jedini snimak potrebne su minute. Makar i milimetarsko pomjeranje stvara mrlje na snimku. Majka i beba moraju biti izrazito mirni.

Dok tamo leže skener sklapa sliku onoga što se odvija u njihovim lobanjama. Često se magnetni snimci prave zbog doktora, kako bi pronašli tumor ili blokiran krvni sud. Naučnici takođe snimaju mozak kako bi proučili njegove funkcije i razvoj. U svojoj laboratoriji na MIT-u koristila sam magnet da posmatram protok krvi kroz mozak djeteta; čitamo im priče i posmatramo kako se mijenja aktivnost mozga u zavisnosti od radnje i tako istražujemo kako djeca razmišljaju o tuđim mislima.

Međutim, konkretno ovaj snimak nije napravljen ni za dijagnoze ni za nauku. Koliko znam, niko nikada nije napravio magnetni snimak majke i djeteta. Ovaj smo napravili jer smo željeli da ga vidimo.

Mozak djeteta se čini glatkiji i tamniji. Razlog za to je što sadrži daleko manje bijele materije, koja je sačinjena od mijelina, što je masno tkivo koje služi kao izolacija za „žice“ koje prenose poruke u mozgu.

Aktivirana područja prikazana na snimku nemaju veze sa samim činom ljubljenja, već organizacijom funkcionalne aktivnosti u mozgu beba. Ljubljenje izaziva hemijsku reakciju u mozgu, uključujući i nalet hormona oksitocina. Oksitocin često nazivaju i „hormonom ljubavi“ jer podstiče osjećanja privrženosti i bliskosti.

Ljubljenje aktivira sistem za nagradu u mozgu; stvaranje dopamina čini da se osjećamo dobro. Takođe utiče na stvaranje vazopresina koji povezuje majke sa djecom i romantične partnere međusobno. Konačno, stvara i seratonin koji pomaže regulaciju raspoloženja.

Za neke ljude, ovaj snimak predstavlja uznemirujući podsjetnik o krhkosti ljudskih bića. Druge privlači način na koji dvije figure, kojima su odjeća i kosa i lica nevidljivi, postaju univerzalne i mogu predstavljati bilo koju majku i dijete u bilo kojoj tački u vremenu i prostoru u ljudskoj istoriji. Drugima je prosto fascinantno to kako je bebin mozak drugačiji od majčinog.

Evo prikaza jednog od najkompleksnijih problema u neuronauci: kako će promjene u tom određenom malom organu postići da se razvije kompletan ljudski um?

Što se tiče mene, vidjela sam vrlo staru sliku u novom ruhu. Majka i dijete su moćan simbol ljubavi i nevinosti, ljepote i plodnosti. Iako ove majčinske vrijednosti i žene koje ih utjelovlju mogu biti drevne i poštovane, obično se posmatraju kroz poređenje sa drugim vrijednostima: traganjem i intelektom, napretkom i moći. Ali ja sam neuronaučnica i ja sam radila na stvaranju ovog snimka; ali ja sam takođe i majka na njemu, sklupčana na stolu sa svojim malim sinom.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije