najnovijePreduzetništvo

Zašto nam je potrebno preduzetništvo žena?

“Preduzetništvo kao pojam nije nepoznat, pa čak i njegovo šire i dublje razumijevanje kroz različite forme ispoljavanja. Ali, preduzetništvo žena još uvijek zahtijeva dodatna objašnjenja i izaziva dodatna pitanja.

Redakcija

Komorars.ba / Dragana Kokot

Odogovora i razloga je mnogo.

Prvo, zato što žene čine većinu populacije na svijetu. Drugo, zato što u statističkim podacima o nezaposlenosti, nažalost, predstavljaju najbrojniju populaciju. Treće, zato što su upravo ova dva podatka razlog za animiranje žena da se uključe u privrednu aktivnost, da se ekonomski ostvare i kroz obezbjeđenje svoje egzistencije i prihoda, ali i doprinesu razvoju cjelokupnog društva.

Vođena ovom idejom, Privredna komora Republike Srpske, u saradnji sa partnerima, Ministarstvom privrede i preduzetništva Republike Srpske, Agencijom za razvoj preduzeća EDA Banja Luka, uz podršku međunarodnih donatora, ove godine organizovala je Treću konferenciju preduzetništva žena i Prvi sajam preduzetništva žena u Srpskoj.

Oba događaja, namijenjena promociji privrede i preduzetništva žena u Republici Srpskoj, imala su regionalni karakter, jer su učestvovale žene iz zemalja Regiona, ali i iz Turske.

Treća Konferencija preduzetništva žena, održana u 25. septembra u Trebinju, okupila je više od 200 učesnika. Na dvije panel diskusije predstavljeni su strateški dokumenti, zakonski okvir za razvoj preduzetništva žena, mjere i programi podrške namijenjeni ženama u privredi Srpske, kao i lična iskustva, razvoj sopstvenog posla, od ideje do realizacije.

Odnosi muškaraca i žena u društvu, a posebno u poslu, uvijek je akteualna, atraktivna i zanimljiva tema. U polusatnom nastupu motivacionog govornika, poznatog regionalnog stand-up komičara Peđe Bajovića, kroz smijeh razjašnjena je sposobnost žene da istovremeno percipira više stvari, pojava i događaja iz svog okruženja.

Utisak učesnika, odnosno učesnica konferencije najlakše je opisati kroz izjavu jedne od njih: „Savršen je osjećaj imati priliku družiti se sa ženama koje su svoj život posvetile sebi, porodici i svom poslu i sve to uspjele uklopiti u slagalicu koja funkcioniše i koja dokazuje da se može. Nije lako, nije jednostavno, ali je postignuti rezultat i uspjeh opravdanje za sve muke, borbe i preispitivanja kroz koje se prođe.“

Ako je konferencija privukla veliku pažnju žena u privredi Srpske, ali i okruženja, šta tek onda reći za Prvi sajam preduzetništva žena u Republici Srpskoj.

Ova sajamska manifestacija odjeknula je glasno među vlasnicama preduzeća, ženama na vodećim pozicijama u privredi, ali i u javnosti Republike Srpske. Svoje proizvode i usluge, u Kamenoj kući tvrđave Kastel u Banjaluci, 14. novembra 2019. godine, izložile su 53 privrednice i preduzetnice. Zbog ograničenog prostora, brojnim poslovnim ženama nismo mogli omogućiti da se predstave, ali su došle i pružile podršku i ovom događaju i izlagačima.

A na Sajmu…. energija, zadovoljstvo, ponos! Privrednice, preduzetnice, udruženja žena, početnice, predstavnici organa uprave, organizatori, donatori… svi u istom raspoloženju.

Nevjerovatna je ta količina pozitivne energije i zahvalnosti zbog pružene šanse da se pokaže i razmijeni rezultat rada, proizvod, usluga, znanje, iskustvo. Na štandovima proizvodi iz metalske industrije (znači bilo je interesantno i za muški dio posjetilaca), tekstilne industrije, namještaj, vino, hrana, kozmetika, dekorativni predmeti, medijske i turističke usluge i jedna posebna, premijerna ponuda, trenutno jedinstvena na tržištu BiH, dekorativne skulpture od leda!

Ovaj jedinstveni događaj u potpunosti je opravdao svoju svrhu, dokazao da ima smisla pružati šansu i podršku preduzetništvu žena, a da nije tako, Republika Srpska ne bi imala organizovane savjete za žensko preduzetništvo u komorskom sistemu duže od 10 godina, ne bi usvojila Strategiju razvoja preduzetništva žena i ne bi predsjednica Republike Srpske, Željka Cvijanović, otvorila Sajam i dala punu podršku preduzetništvu žena.

I još jednom, zašto preduzetništvo žena?

Zato što se ogroman potencijal krije u velikom dijelu nezaposlene ženske populacije i zato što ima sjajnih primjera i dokaza da se može i zato što žene žele podijeliti svoj uspjeh, pokazati svoj uspjeh i motivisati druge da izazovu sreću i sebe u preduzetništvu.”

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije