LjudiMedicinanajnovijeNaslovna vijestPojaveRadoznala Lola

Dame, znate li šta se dešava kada masturbirate?

Kada govorimo o masturbaciji, čini se da mnogi ljudi ne shvataju da je to samo povećana ljubav prema samom sebi.

Piše: Saša Leper

Times of India

Foto: Sharon McCutcheon / Unsplash

Zapravo, zadovoljavanje sebe je daleko više od prostog praktičnog iskustva – u mnogome se radi i o tome da naučite da se volite bar malo više i da saznate nešto više o svom tijelu.

 

Zašto treba masturbirati?

I pored brojnih koristi koje nam donosi, masturbaciju i dalje baš i ne bije dobar glas. Zapravo, zbog manjka informacija i nekoliko negativnih konotacija koji je prate, umjetnost zadovoljavanja je i dalje taboo tema za mnoge ljude.

Ako i dalje sumnjate u ovo, pogledajte kojih se to sjajnih 5 stvari desi sa vašim tijelom kada masturbirate.

 

Ojača vam karlični zid

Ubijanje dvije muve jednim udarcem. Dame, možete se obradovati jer masturbacija pomaže da vam se ojačaju karlični mišići. Oni vam pomažu da se ne upiškite kada morate u toalet, pa jači mišići potencijalno sprječavaju urinarnu inkonsistenciju.

Osjećate se ekstatično

O ovome se ne treba ni razmišljati. Onaj nalet pozitivnih emocija koji vas preplavi nakon masturbacije je zapravo rezultat pozitivnih hormona. Aktivacija hipotalamusa utiče da budete zadovoljni i srećni.

 

Sprječava urinarne i druge infekcije

Ne, ne šalimo se! Zapravo i postoji nešto što se zove „vaginalni detoks“ i ne, to ne uključuje vaginalne bisere. To se dešava kada ste uzbuđeni i grlić materice se povuče, zbog čega povuče i sluz unutar njega. To pomaže u borbi protiv potencijalnih infekcija grlića materice.

 

Bolje ćete spavati

Ako se borite protiv nesanice imamo dobre vijesti za vas. Kada masturbirate prirodno se rješavate tenzija i stresa koje ste nakupili tokom dana i opuštate se. Glavni razlog za to je lučenje endorfina koji ima umirujuće efekte i pomaže u prevazilaženju stresa i bola.

Foto: Taras Chernus / Unsplash

Ojača vam imuni sistem

Ako ste i vi jedni od onih koji se razbole čim se temperature malo spuste, redovna masturbacija vas zapravo može zaštiti od potencijalnih bolesti. Mnoge studije su povezale seksualnu uzbuđenost sa boljim i jačim imunim sistemom. Stoga, idući put kad počnete kihati razmilite o tome da samim sebi posvetite malo više pažnje i ljubavi.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije